EĞİTİM
MEB,eğitime erişim için el kitabı hazırlandı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci, veli ve öğretmenlere, eğitim sisteminin her kademesinde yer alan okul türleri, alanları, temel özellikleri, öğrenciye sunduğu olanaklar, yükseköğrenime geçişte sağladıkları avantajları anlatmak ve yolgöstermek amacıyla el kitabı hazırladı.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, yaptığı açıklamada, ''Okulum Geleceğim-Eğitime Erişim El Kitabı''ın, ''Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma OranınınArtırılması Projesi'' kapsamında hazırlandığınıbelirterek, Avrupa Birliği (AB) destekli projenin, özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İçAnadolu bölgelerini kapsadığını dile getirdi.
Projenin özellikle dezavantajlı gruplarda bulunan kız çocuklarının eğitimi için fırsat eşitliği yaratmayı amaçladığını anlatan Açıkgöz, şu anda birincisi uygulanan projenin ikincisinin de AB'ye teslim edildiğini ifade ederek, ''Proje kapsamında mesela il müftüleri, cami imamları, kanaat önderleri, yöreden çıkmış olan bilim adamı ve sanatçı varsa bunlar çağrılarak illerde konferanslar düzenlenecek'' dedi.
Eğitimin önemi, kız çocuklarının okutulması, eğitimin eşitliği, adaleti sağlamada önemli olduğunun anlatılacağını belirten Açıkgöz, konferansların 18 pilot ilde önümüzdeki günlerde başlayacağını kaydetti.
Projeyle 8. sınıftan sonra okuldan ayrılan 2 bin 300 kız çocuğunun ailelerinin ikna edilerek, okullarınadönmelerinin sağladığını vurgulayan Açıkgöz, 12 yıllık zorunlu eğitim sistemiyle tüm kız çocuklarının 18 yaşına kadar eğitim kapsamına alındığına dikkati çekti.
Açıkgöz, ''Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının istatistiği çıktığı taktirde, görülecektir ki 12 yıllık zorunlu eğitim erken yaşta evlenmelerini engellemiştir'' diye konuştu.
Ulusal ve uluslararası uzmanlar ile her bölgede, ilde bulunan akil adamlardan, ailelerin ikna edilmesisürecinde destek aldıklarını ifade eden Açıkgöz, proje kapsamındaki 18 ilde, uzmanların ev ev gezerek çocuklara ve ailelerine eğitimin önemini anlattıklarını belirtti.
-Yatılılık ve burslulukla ilgili her türlü cevabı bulabiliyorlar-
''Okulum Geleceğim-Eğitime Erişim El Kitabı''nın, öğrencilerin eğitim sistemiyle ilgili bilmek istediklerine cevap verecek şekilde hazırlandığını anlatan Açıkgöz, ''Bu kitap, örgün, yaygın eğitim, kayıt nasıl yaptırılır, bilgi nereden alınır, hangi eğitim kurumuna gidersem geleceğimi daha iyi planlamış olurum, hayat boyu öğrenme ve bütün eğitim sistemiyle ilgili, öğrencinin ya da bir ailenin kafasına takılan her türlü soruya cevap verecek şekilde hazırlandı'' dedi.
Açıkgöz, 4+4+4 eğitim sistemine göre hazırlanan kitapta ilkokul, ortaokul, lise, meslek okullarının ve tüm eğitim kurumlarının anlatıldığına dikkati çekerek, kişinin ilgi ve yeteneğini göz önünde bulundurarak bu kitaba başvurması halinde kitabın ona ve ailesine üniversiteye kadar rehberlik yapabileceğini ifade etti.
Ömer Açıkgöz, ''Bu kitap eğitim sisteminin bir rehberi haline dönüşmüş oldu. Kişiler eğitimle ilgili neyi merak ediyorsa bu kitaba başvurabilirler'' diye konuştu.
Kitapta yatılılık ve burslarla ilgili bilgilerinde yer aldığına işaret eden Açıkgöz, kitabın öncelikle pilot uygulamaların yapıldığı 18 ildeki okullara, öğrencilere, velilere, milli eğitim il ve ilçe müdürlüklerine ve halkın kolay ulaşabileceği kamunun ortak alanlarına dağıtılacağını söyledi.
-Okul öncesinden yükseköğretime her kademe anlatılıyor-
Ağrı, Adıyaman, Batman, Bayburt Diyarbakır, Erzurum, Bitlis, Bingöl, Siirt, Van, Şırnak, Mardin, Urfa, Gaziantep, Bayburt, Kars, Iğdır ile Muş'da dağıtılacak olan ve 7 bölümden oluşan kitabın ''Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları'' başlıklı birinci bölümünde, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve 4+4+4 şeklinde düzenlenmesinin getirdiği değişiklikler ile okul öncesi, ilkokul ve ortaokulların amaçları ve temel özellikleri anlatılıyor.
''Orta öğretim kurumları'' başlıklı ikinci bölümde ise ortaöğretim kurumlarının hangilerinin sınavla, hangilerinin sınavsız, hangilerinin özel yetenek mülakat ve beden yeteneği sınavı ile öğrenci aldıkları, seviye belirleme sınavı, ortaöğretim kurumlarını özellikleri ve yükseköğretime girişte öğrenciye sağladıkları avantajlara yer veriliyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nin anlatıldığı 3. bölümde ise YGS ve LYS'ye ilişkin bilgiler veriliyor.
Kitabın 4. bölümünde de yükseköğretime ilişkin ayrıntılı bilgilere yer verilirken, 5. bölümde ise Hayat Boyu Öğrenme ve Yaygın eğitime ilişkin bilgiler anlatılıyor.
''Eğitim Yardımları'' başlıklı 6. bölümde ise özellikle maddi imkansızlıklar yaşayan çocuklar ve ailelerine parasız yatılılık, bursluluk, taşıma olanakları, yükseköğrenim ve katkı kredisi, şartlı nakit transferi, çeşitli kamu kurumu, vakıf, dernek ve diğer yardım kuruluşlarının sunduğu fırsatlar anlatılıyor.
7. bölümde ise MEB'in taşra teşkilatına ilişkin genel bilgilerle proje kapsamında yer alan illerde eğitime erişim için gerekli iletişim adresleri veriliyor.
Kitapçıkla beraber eğitime erişim konusunda farkındalığı artırma amacıyla afişler de hazırlandı.