EĞİTİM
MEBden Sorun Çözmeyen Yönerge Değişikliği
Milli Eğitim Bakanlığı, 16/01/2013 tarihli ve 34932 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren izin yönergesinin bazı maddelerinde değişiklik yaptı.Söz konusu değişiklikte, yönergenin 10. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan,Mazeret izni memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir hükmü yerine, Birinci fıkraya göre verilecek mazeret izinleri memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler, ikinci fıkraya göre verilecek mazeret izinleri ise memurun isteği üzerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (C) fıkrasında belirtilen amirler tarafından verilir hükmü getirilmiştir.
Bu değişiklikle daha önce 10. maddenin ikinci fıkrasında yer alan yönergenin 6. maddesinde sayılan amirler tarafından verilen mazeret izinlerinin, yani amirin takdirine bağlı olan mazeret izinlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin (C) fıkrasında sayılan amirler (merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi) tarafından verilmesi sağlanmış olup, yönergede sehven düzenlenen bu bölüm 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesine uygun hale getirilmiştir.
Yine yönergenin 11. maddesinin dokuzuncu fıkrasına eklenen, e) Bu fıkraya göre verilecek izin memurun isteği üzerine 6 ncı maddede belirtilen amirler tarafından verilir hükmü ile 11. maddenin dokuzuncu fıkrasına göre verilecek izinlerin hangi amirler tarafından verileceği belirlenmiştir.
Daha önce bu yönde bir hüküm bulunmadığından, bu fıkraya göre izinlerin kimler tarafından verileceği belli değildi.
Yönergenin 18. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan, Lisansüstü öğrenimine devam edenlere ise, görevlerini aksatmamak şartıyla, izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır. Öğretmenlerin ders programları, lisansüstü öğrenimlerine devam edebilmelerine imkân verecek şekilde düzenlenir ibareleri madde metninden çıkarılmış ve aynı fıkraya, e) Memurlardan lisansüstü öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamak şartıyla izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır. Öğretmenlerin ders programları, lisansüstü öğrenimlerine devam edebilmelerine imkân verecek şekilde düzenlenir hükmü eklenmiştir.
Bu değişiklik ile 18. maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci ve üçüncü cümleleri madde metninden çıkarılmış ancak aynı haliyle tekrar fıkraya (e) bendi olarak eklenmiştir.
Yönergenin 10 ve 11. maddelerinde yapılan bu düzenlemeler, eksikliği gidermeye yönelik yerinde bir değişiklik olmakla birlikte, 18. maddede yapılan düzenleme ise sınıf öğretmenleri ile anasınıfı öğretmenlerinin yüksek lisans yapabilmelerine bir kolaylık sağlamamaktadır. Şöyle ki, sınıf öğretmenleri ile anasınıfı öğretmenleri haftada 30 saat derse girmek zorunda olduklarından, ders programlarının branş öğretmenlerinde olduğu gibi düzenlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Bu nedenle, 18. maddede yapılan değişiklik sorunu çözmeye yönelik bir değişiklik olmamıştır.
kaynak: egitimbirsen.org.tr