EĞİTİM
MEB'den 'Soma' genelgesi
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen yazıda, Soma'daki maden faciasında birinci derecede yakınını kaybeden öğretmenlerin il milli eğitim müdürlüklerine müracaatları halinde, il içi ve iller arası özür atamalarının istekleri doğrultusunda yapılacağı bildirildi.
Soma'da 13 Mayıs 2014'te tüm milleti hüzne boğan maden faciasının meydana geldiği ve 3 günlük milli yas ilan edildiğinin hatırlatıldığı yazıya göre, Soma'daki resmi ve özel ilköğretim ile ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler ile il ve ilçelerde öğrenim görüp Soma'daki maden kazasında yakınlarını kaybeden öğrencilerin yaşadığı olayların önem ve hassasiyeti dikkate alınarak, öğrencilerin lehine kolaylık sağlanması için 2013-2014 öğretim yılına mahsus olmak üzere, durumlarını belgelendirmek kaydıyla eğitim-öğretime ilişkin iş ve işlemlerinde bazı düzenlemelere gidildi.
Bu kapsamda, eğitim ve öğretimin aksatılmadan yürütülmesi, öğrenci iş ve işlemlerinin zamanında yapılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile Manisa-Soma arasında koordinasyonun sağlanabilmesi için il veya ilçe milli eğitim müdürlüğü bünyesinde koordinasyon merkezi kurulacak. Velilerin koordinasyon merkezine başvuruları sağlanarak, kazadan etkilendiklerini gösteren belge düzenlenecek.
Maden kazasında birinci derecede yakınını kaybeden öğrencilerin, velilerinin istemeleri halinde nakil talepleri değerlendirilecek. Bu öğrencilerin, ortaöğretim kurumlarında puan ve kontenjan şartına bakılmaksızın öğrenim gördükleri okul türleri dikkate alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, ilköğretim kurumlarında adres şartına bakılmaksızın Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre nakilleri yapılacak.
Maden kazasında yakınlarını kaybeden öğrencilerin 13 Mayıs 2014'ten itibaren yapacakları devamsızlıkları dikkate alınmayacak, haklarında devam eden öğrenciler gibi işlem yapılacak, ayrıca bu husus, beceri eğitimini işletmede gören mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerinin devam ettiği işletmelere bildirilecek.
Öğrencilerin 13 Mayıs 2014'ten sonra giremedikleri sınavlar için okulun belirleyeceği tarihte yeni sınav yapılacak, sınava girmek istemeyenlere ise bir yazılı eksikliğiyle dönem puanı verilecek.
Karne ve diplomaların düzenlenmesi, okul birincilerinin belirlenmesi, ÖSYM ile ilgili iş ve işlemler, staj veya yaz uygulaması, beceri sınavları, çalışma takviminde belirtilen süre içinde gerçekleştirilecek.
Gündüzlü olarak öğrenim görürken pansiyonu bulunan bir okul veya kuruma naklen giden ve yatılı öğrenim görmek isteyen öğrencilerden, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği'nde belirtilen parasız yatılılık şartlarını taşıyanlara öncelik verilecek. Parasız yatılılıktan bursluluğa, bursluluktan parasız yatılılığa geçişlerde ise başvuru süresine ve daha önce yapılıp yapılmadığına bakılmayacak.
Milli Eğitim Bakanlığının etkilenen bölgelerde görevlendirdiği krize müdahale ekipleri tarafından bütün eğitim kademelerindeki birincil ve ikincil travmaya maruz kalmış öğrenci, öğretmen ve velilere psikososyal destek hizmetleri sunulacak.
Kazada birinci derecede yakınını kaybeden öğretmenlerin il milli eğitim müdürlüklerine müracaatları halinde il içi ve iller arası özür atamaları, istekleri doğrultusunda yapılacak.
Maden faciasının öğrenciler üzerinde oluşturacağı muhtemel sosyal ve psikolojik olumsuzlukların giderilmesi yönünde bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak, Manisa Valiliğince her türlü tedbir alınacak.