EĞİTİM
MEB'den Müdürlük Görevlendirmeleri ile ilgili Önemli Açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, mahkemelerin, dört yılını dolduran okul müdürlerinin görevlerine iade şeklinde bir karar veremeyeceğine dikkati çekerek, "Bu hukuken de olamaz, çünkü siz bir kanunla 4 yılını dolduran müdürlerin görev süresini sona erdiriyorsanız, yerel mahkemeler kanunun aleyhinde bir karar veremez" dedi.
Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, 4 yılını dolduran okul müdürlerinden bazıların görevlerinden alındığını hatırlattı.
Durumu yargıya taşıyan bazı müdürlere ilişkin, yerel mahkemelerin, Eğitim Kurumları Yöneticileri Değerlendirme Formu'ndaki bazı kriterlerin subjektif olduğu gerekçesiyle, yeniden değerlendirme kararı aldığını anımsatan Aydoğdu, bu kararların uygulanmadığına ilişkin kamuoyunda yanlış algı oluşturulmak istendiğinin altını çizdi.
Kanunda, " okul ve kurum müdürü,müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanlardan, görev süresi 4 yıl ve daha fazla olanların görevinin, 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla sona erer" denildiğini hatırlatan Aydoğdu, MEB'in, objektif kriterler getirerek müdür görevlendirmesi yapma yoluna gittiğine işaret etti.
Kanunda zaten 4 yılını dolduran müdürlerin görevlerinin eğitim yılı sonu itibarıyla bittiğinin yer aldığını ifade eden Aydoğdu, "Bakanlığın yönetmelikle yapmak istediği, bu görev süresi biten müdürler arasından, bazı müdür adaylarının görev süresi uzatmadır. Onun için yerel mahkemelerin verdiği kararlar, müdürlerin görevlerine iadesi şeklinde olamaz. Bu hukuken de olamaz, çünkü siz bir kanunla 4 yılını dolduran müdürlerin görev süresini sona erdiriyorsanız, yerel mahkemeler, kanunun aleyhinde bir karar veremez" diye konuştu.
Aydoğdu, yerel mahkeme kararlarında, ek formdaki bazı kriterlerin, mahkemeler tarafından subjektif olarak değerlendirildiğini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığının, mahkeme kararlarına il milli eğitim müdürlerinin uyması için yazı gönderdiğini ve kararlarının ivedilikle uygulanmasını istediğini aktaran Aydoğdu, "Mahkemelerimizin verdiği karalar, yerlerine iade değil tekrar değerlendirmeye almak. Bu değerlendirmeler sonucunda, 75 ve üzeri puan alırlarsa tekrar yerlerinde kalmalarını sağlamak" dedi.
75 puan alanlar müdürlüğe devam edecek
Bu kişilerin tekrar müdür olarak atanabilmeleri için mahkeme kararı gereği yeniden değerlendirme yapılacağını vurgulayan Aydoğdu, objektif değerlendirme sonucunda 75 ve üzeri puan alanların, görev süresinin uzatılacağını söyledi.
Mahkeme kararlarının direkt müdürlüğe iade kararı olmadığına dikkati çeken Aydoğdu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın mahkeme kararlarının ivedilikle uygulanması konusunda hassas olduğunu söyledi.
Mahkeme kararları yanlış algılanıyor
Aydoğdu, mahkeme kararların uygulanmadığına ilişkin yaratılmaya çalışılan algının yanlış olduğunu yineleyerek, "Bu yanlış bir algıdır. Bazı kesimler tarafından bilerek köpürtülen bir algıdır. Mahkeme kararlarına uyuluyor. Ama bazıları mahkeme kararlarını şöyle algılıyor: Mahkeme bir karar verdi siz ikinci bir değerlendirme yapmadan, bu müdürleri eski görevlerine iade edin. Bu arkadaşlarımız kanunun çıktığı tarihi ve kanundaki maddeyi okumadıkları için bunu dile getiriyorlar. Bu yanlış bir algıdır" diye konuştu.
Şube müdürlüğüne ilişkin de çerçeve yönetmeliğe uygun sınav yaptıklarını ancak Danıştayın, şube müdürleri göreve başladıktan sonra yönetmeliğin "sınav sadece sözlü ile yapılır" hükmünün yürütmesini durdurduğunu anımsatan Aydoğdu, daha sonra çerçeve yönetmeliğe uygun olarak yazılı yüzde 50, sözlü yüzde 50 olmak üzere sınavın yapılışına ilişkin hükmü değiştirdiklerini belirtti.
Şube müdürlüğü sınavına ilişkin yerel mahkemelerden lehlerine 157, aleyhlerine ise 47 karar bulunduğunu, bu kararları da uygulandıklarını söyleyen Aydoğdu, bu konuda da bölge idare mahkemesine itirazda bulunduklarını söyledi. Aydoğdu, bin 709 şube müdürünün göreve başladığını, eşlerini ve çocuklarını yanlarına götürdüğünü anlattı.
Aydoğdu, burada bir kişisinin bakış açısıyla hareket edilemeyeceğini, yargı kararlarını değerlendirirken uygulama alanlarını, kişilerin durumunu ve Bakanlık lehine verilen kararları da göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.
Aydoğdu, MEB'in yargı kararlarını uygulama konusunda hassas davrandığını sözlerine ekledi.