EĞİTİM
MEB'den ALAN Değişikliği ve Yerdeğiştirme İşlemleri
Eğitim Söz Sen Sendikası MEB Müsteşarı Yusuf TEKİN ile görüştü.
30 Haziran 2013, Pazar
2012 Alan Değişikliğinin bir çok sıkıntıları da beraberinde getirdiğini bunun en önemli nedenlerinden birinin 5. sınıfların ilkokul bünyesinden alınarak ortaokul bünyesine alınmasını gösterdi. Bu durum sınıf öğretmenlerimizi norm fazlalığına düşürdüğünü bunun yanında hem sınıf hem branş öğretmenlerimize il dışı özre bağlı işlemlerde de tıkanıklıkların yaşanması , çözüm olarak öğretmenlerimize zihin engelliler ve teknoloji tasarım öğretmenliklerine geçirilmelerinin dayatma şeklinde, başka çare olmadığından geçtikleri böylece büyük sıkıntılara düştükleri belirtildi. Yine alan değişikliğinde yan alan ibarelerinden de norm fazlası olmadığı halde birçok öğretmenimizin bu durumdan yararlandığı birçoğunun da tüm bu geçişlerden pişman olduklarını belirtmişlerdir. Bu konuda Danıştay'da davası olduğu belirtilerek davanın hala sonuçlanmadığı ve yer değiştirme takviminde alan değişikliği ibaresinin de olduğu bunun ne şekilde olacağı sorulmuştur.
Yusuf BÜYÜK ve diğer yetkililer alan değişikliğinin olacağını belirtmişlerdir. Alan değişikliği kendi alanlarına dönüşlerle ilgili olacağı ve bunun ilk etap da kısmi olacağı belirtildi. Bununda nedeni özellikle sınıf öğretmenliği branşında norm fazlalığı olması,açık normlarında az olması bunun yanında ilk atamalarında olması gösterildi. Alan değişikliğinin kesin olarak ne zaman olacağı belli değil çünkü öncelikle TTK yeniden bu konuda karar alması gerekiyor.Karar alındıktan sonrada dönüşlerin nasıl olacağı ondan sonra belirleneceği görünüyor.
Ayrıca il içi,il dışı ve özre bağlı yer değişikliklerinin aynı zaman dilimlerinde yapılması söz konusu olabilir.Bunun nedeni de yer değişikliklerinin oldukça gecikmiş olmasıdır. Alan değişikliğinin de sanıyoruz ki bu değişikliklerden sonra olacağıdır. Yine anladık ki MEB yetkilileri alan değişikliği üzerine yapılan yan alan ve diğer belgesiz geçişlerden memnun değil. Yapılan hatanın öz eleştiri boyutunda söylemek istersek farkındalar. Tüm bunlar birleştiğinde şu durum ortaya çıkıyor; Danışmana sorduğumuz soruda alan değişikliği dava sonuçlanmadan önce yapacağınız gözüküyor , yeniden alan değişikliği ile branş değişikliği mi olacak yoksa geçenlere kendi alanlarına geçiş hakkı mı verilecek? Danışman yeniden aynı hatanın yapılacağını düşünmüyorum dedi.Sizin davanızı destekleyen bir geçiş olacak dedi.
Sendika yetkilileri;dava YD yönünde çıktığında davadan önce başvurup da geçemeyenlerin durumu nasıl belirecek sorusuna ise;onlarda yargı kararıyla bu geçişlerden sonra ayrıca planlanacak olmuştur.Yani tüm bunlar MEB'in yaptığı hataların ve sorunların giderilmesi için bir çıkış noktası olacaktır. Tabii ki bu durumda görülüyor ki Alan Değişikliği için yeniden TTK karar alacak çünkü önce ki bir defaya mahsus ibaresi taşıyordu. Böylece 2 türlü geriye dönüş olacak.
1.TTK kararı ile olacak ve nasıl olacağı belirlenecek. Bu durum kısmi olacak.
2.Yapılan bu işlem davayı destekler yönde olacak anlaşılıyor ki yetkililer davanın durumuyla ilgili bilgi sahibi oldukları anlaşılıyor.Dava sürecinin hala açıklanmamasının MEB'e süre tanındığı yönünde bekletildiğini düşünmekteyiz.Böylece davadan önce kendi işlemlerini yapacaklar.Daha sonra dava sonucuna göre de MEB yargı kararı uygulayacak. Bu süreçlerin uygulanması da hesap edersek şöyle olacağı görülüyor.
Adli tatil olmadan önce dava ilgili hakiminden çıkacağı görülüyor. Yani 20 Temmuz'a kadar en geç davanın süreci belli olacaktır.Daha sonra bunların tebliği,MEB'in düzenleme yapma tarihleri v.b devreye girecek. Tüm bu sürelerin olması tatil süresinin de bitmesini gösteriyor. Yargı kararı ile dönüşlerin tüm yer değiştirme ve norm fazlalıklarının tekrardan güncellendikten sonra planlanacağı gözükmektedir. Sendikamız davaya etki olmaması açısından davanın süreci ile ilgili tüm değerlendirmeleri dava sonucu açıklandıktan sonra kamuoyunun takdirine bırakarak sorgulatacaktır.