EĞİTİM
MEB'de Taşeron Müfettişlik - İsimler Listesi
Bilindiği gibi 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birçok konuda radikal değişikliklere gidilmiştir. Bu değişikliklerden biri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan Müfettişlerle ilgilidir. Milli Eğitim Bakanlığı 6528 sayılı kanuna dayalı olarak, 24/5/2014 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlığı Yönetmeliği yayınlanmıştır.
Bu yönetmeliğe göre;
*Başkanın teklifi Müsteşarın uygun görüşü Bakanın onayı ile yüzden fazla olmamak şartıyla MEB Merkez teşkilata müfettiş görevlendirilebilecektir. Bakanlıkta görevlendirilen müfettişler kendilerinin bakanlık merkez teşkilatında görevlendirilmelerine uygun görüş veren müsteşar ve yardımcılarının da inceleme-soruşturmalarını yapacaklardır. Herhangi bir müfettiş müsteşar ya da bakanlık bürokratları hakkında istenmeyen bir cezai teklifte bulunduğu an kendisini taşrada bir ilde bulacaktır.
* 12 yıl görev yapan herkes, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığında daire başkanı olarak atanabilecektir. Hiçbir kriter aranmadan daire başkanı yapılan kişiler, sınav kazanılarak müfettiş statüsü kazanmış denetim elemanlarının amiri durumuna getirilmiştir.
*MEB merkez teşkilatında görevlendirilecek müfettişler önce Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atanacak ve kadrosu burada muhafaza edilecektir. Bakanlığın ihtiyacı olan müfettişler kadroları ile değil görevlendirme ile karşılanacaktır. Bunun nedeni ise Müfettişler MEB merkez teşkilatta istenmeyen bir inceleme soruşturma yaparlarsa Başkanın ya da müsteşarın isteğiyle taşra teşkilatına gönderileceklerdir. Müfettişler bağımsız olarak soruşturma yürütemeyeceklerdir. Başkan istemediği hiç kimseye soruşturma açılamayacaktır. Taşeron müfettişlik sistemi bu yönetmelikle MEB bünyesine sokulmuştur.
*İllerde görevlendirilen Maarif Müfettişleri İl Milli Eğitim Müdürüne bağlı olarak çalışacaklardır. İl Milli Eğitim Müdürü hakkındaki soruşturmalar kendisinin emrinde çalışan Maarif Müfettişleri tarafından yapılacak. Danıştay’ın muhtelif kararları doğrultusunda soruşturmacının eşdeğer görevde olmamasından hareketle, soruşturmanın hukuki bir geçerliliği olmayacaktır.
Bunun yanı sıra yönetmelik çıkmadan iki gün önce Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilata 72 müfettiş görevlendirmiştir. Bu görevlendirilen müfettişlerin atanma tarihlerine ve kıdemlerine bakıldığında 63 müfettişin AKP iktidarı döneminde atandıkları, deneyimli 53 Başmüfettişin ise taşra teşkilatında bırakıldığı görülmektedir.
28/5/2014 tarihinde 6528 sayılı kanununu görüşecek olan Anayasa Mahkemesi, 24/5/2014 tarihinde yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlığı Yönetmeliğini dikkate almalıdır. Bu yönetmelikte yapılan usulsüzlükler, ileride doğacak mağduriyetlerin ve usulsüzlüklerin habercisidir.27.05.2014
1-MEB Merkeze atanan Müfettişlerin listesi.
2- İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde bırakılan BAŞMÜFETTİŞLERİN listesi.
Prof.Dr.F.Nur SERTER
İstanbul Milletvekili
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi
Milliyet