EĞİTİM
MEB’de sis perdesi aralanıyor
MEB bu eğitim öğretim yılı sonunda çok köklü değişiklikleri uygulamaya başlayacak. Bu uygulamaları "2014-2015 Eğitim- Öğretim Yılı İçin Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme İşlemlerinin Temel Esas Ve Usulleri", "Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği" ve "Dershanelerin Özel Okullara Dönüştürülmesine İlişkin Esasları" olarak üç başlık hâlinde sıralayabiliriz. Bu maddelerden sadece üçüncüsü için "5580 sayılı kanun kapsamında 14.03.2014 tarihinde faal olan dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin dönüşüm başvuru ve uygulama kılavuzu" yayınlanmıştır. Asıl daha büyük kitleyi ilgilendiren Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme kılavuzu ve Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği 2.6.2014 tarihi itibarı ile henüz yayınlanmamıştır.
Bu konularla ilgili sürecin sonuna gelinmesine ve uzun süredir kamuoyunda tartışılmasına rağmen henüz konular tam bir netlik kazanmamıştır. Fakat Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı beraberindeki bürokratlarla birlikte İstanbul’da eğitim editörleri ile yaptığı toplantıda bu üç ana başlık altındaki konulara bir nebze açıklık getirdi. “Dershanelerin Özel Okullara Dönüştürülmesine İlişkin Esaslar” ile ilgili kılavuz yayınlandığı için bu konuyu şimdilik bir kenara bırakalım. Esas merakla beklenen iki konu üzerindeki ipuçlarına göre uygulamanın nasıl olacağını çözmeye çalışalım.
Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme İşlemleri
Bundan önceki SBS sistemine göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede en çok eleştirilen konunun velileri tüm yaz tatili boyunca bu konu ile ilgilenmeye zorlaması ve boş kontenjanlara tekrar tekrar yerleştirmelerin yapılması konusu idi. MEB 2014-2014 eğitim öğretim yılından itibaren tüm liseleri “Anadolu Lisesi” statüsüne dönüştürdüğü için artık tüm ortaöğretim (Lise) okullarına yerleştirmeler “Yerleştirmeye Esas Puan” ile yapılacaktır.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulları tercih eden öğrenciler, bu yıla kadar bölüm tercihi yaparlarken bu yıldan itibaren sadece okul tercihi yapacaklardır. 9. sınıf ders başarı ve yetenekleri göz önüne alınarak 10. sınıftan itibaren okuyacakları bölümü 9. sınıfın başarısına göre belirleyeceklerdir.
MEB üniversitelerde olduğu gibi liselere yerleştirmede de özel, devlet (resmi), burslu tüm okullara tek liste ile tercih yapılması konusunu tartışıyordu. Bu özel okullara geçiş ile boş kontenjanların oluşmasından doğan boşluğu kaldıracak bir sistemdi. Fakat yapılan açıklamalarda tercihte sadece özel okulların burslu kısımlarının tercihte belirtileceği, ücretli öğrencilerin bu listelerde yer almayacağı anlaşılıyor. Özel okul veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercih yaparken sistemde ilk açılan butona tıklayarak “Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Ortaöğretim Kurumuna Yerleştim" ya da "Özel Öğretim Kurumlarından Birine Kayıt Yaptırdım" tercihini işaretleyerek liselere kayıt işlemlerini tamamlayacak. Bu tercih özel okullara kayıtlardan dolayı oluşacak boş kontenjanları büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.
Özel okul veya özel yetenekle öğrenci alan okulları tercih etmeyen öğrenciler giriş ekranındaki "Tercih Yapmak İstiyorum" bölümünü işaretleyecektir. Bu bölümü işaretleyen öğrenciler A ve B grubu olmak üzere iki grupta tercihlerini kullanacaklardır. İlk olarak A grubunda öğrenci okumak istediği okulları isim isim sıralayacaktır. B grubundaki tercihlerinde ise "fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu meslek ve teknik lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, çok programlı Anadolu lisesi ve Anadolu lisesi" okul türlerinin yer aldığı alanlara okul ismi belirtmeden tercihte bulunacaktır. A Grubu tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler, B Grubu tercih listesinde sıraladıkları okul türlerine yerleştirilecek. Bu tercihlerine de yerleşemeyen öğrenciler, puanına göre, adres ve kontenjan dikkate alınarak, sistem tarafından uygun okullara yerleştirilecektir.
Asıl bundan sonra zor iş boş kontenjanlara nakil yolu ile öğrenci yerleştirmelerinde başlıyor. Boş kontenjanlara Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre nakil yolu ile öğrenci kaydedilecektir. TEOG sınav puanları 11 Haziran’da açıklanacaktır. Liselerin kontenjanları 4 Temmuz’da belli olacaktır. 7 Temmuz’da 8. Sınıf öğrencilerinin Yerleştirmeye Esas Puanları belli olacaktır. 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında tercihler alınacak ve öğrencilerin yerleştikleri liseler 22 Ağustos tarihinde açıklanacaktır. Boş kalan kontenjanlara nakil yolu ile geçiş müracaatları 25-28 Ağustos tarihlerinde alınacaktır. Nakil işlemleri 29 Ağustos saat 19.00 itibari ile tamamlanacaktır. Yine boş kalan kontenjanlar için nakil işlemleri Eylül ayında haftalık periyotlarla devam edecektir.
Yönetici Atama Yönetmeliği
MEB’e bağlı okullarda yönetici (Okul müdürü, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı) olarak görev yapan 70 bine yakın personeli ilgilendiren konu ile ilgili yönetmelik de hâlâ yayınlanmadı. Fakat Milli Eğitim Bakanı’nın aynı toplantıda yaptığı açıklamalar uygulamaya ilişkin esaslar hakkında bir takım açıklamalarda bulunuyor. Bu açıklamalar da eğitim yöneticilerini pek tatmin eder açıklamalar değil. Net olan tek şey 13 Haziran tarihi itibarı ile tüm okul yöneticilerinin görevlerinin sona erdiği ve bundan sonraki yöneticilik görevlerinin birer kadro değil görevlendirme şeklinde olacağı.
Yeni idareci görevlendirmelerindeki kriterler kadın yöneticilere pozitif ayrımcılık, bir okulda en fazla 8 yıl görev yapabilineceği, ilk defa ve yeniden okul müdürlüğü için başvuruların alınacağı ve bu başvuruların değerlendirilip, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden iki aşamalı olarak değerlendirileceğidir.
***
Evet sevgili okur, MEB’de sis perdesi aralanıyor dedik. Fakat sisler içerisinden görebildiklerimiz şimdilik bu kadar. Aydınlık günlerde buluşmak umuduyla. (2.6.2014)
Ekrem Aytar- memurhaber