EĞİTİM
MEB Torba Kanunu neler getiriyor?-3
MEB Torba Kanunu neler getiriyor?-3
16 Mart 2014, Pazar
6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 14.03.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bugünkü yazımızda da yapılan değişikliklerin Millî Eğitim Bakanlığı personeli için neler getirdiğini detaylarıyla açıklamaya devam edeceğiz.
Dershane personelinin kamuya geçişi ve geçiş şartları
6528 sayılı Kanunun 12'nci maddesiyle 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa eklenen ek 1 inci madde ile dershanelerde görev yapan eğitim personelinin hangi şartlarda kamuya memur olarak atanacakları belirlenmiştir.
Bu Kanuna göre;
1- Maddenin yayımı tarihi itibarıyla, ilgili mevzuat uyarınca faaliyet gösteren dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezleri iş yerlerinde eğitim personeli olarak çalışmakta olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak.
2- Bu personelin bu iş yerleri üzerinden sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1/1/2014 tarihi itibarıyla en az altı yıl olmak.
3- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşımak.
4- 1/7/2015-1/8/2015 tarihleri arasında başvuruda bulunmak.
5- Kamu Personel Seçme Sınavına girme şartı aranmaksızın Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sözlü sınavda başarılı olmak.
Yukarıda belirtilen şartların tamamını yerine getirerek atanmaya hak kazananlar, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilmek ve sağlık özrü hariç dört yıl süreyle başka bir yere atanmamak üzere, öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilirler. Bu fıkraya göre Bakanlıkta istihdam edilenler, ayrıldıkları özel öğretim kurumundan kıdem ve ihbar tazminatı talep edemez.
Maarif Müfettişlerinin özlük hakları diğer müfettişliklerden daha düşük belirlenmiştir
Genel olarak Maarif Müfettişlerinin unvan dışında diğer müfettişlerden oldukça farklı düzenlendikleri görülecektir. Özellikle özlük hakları açısından merkez denetim elamanı olarak görev yapan diğer kurum müfettişlerinden oldukça düşük belirlenmiştir. Yani ek göstergeleri daha önce olduğu gibi 3600 olarak belirlenmiş, ancak, özel hizmet tazminatları, denetim tazminatları ve ek ödemeleri diğer müfettişlere göre düşük belirlenmiştir. Esasında düşük belirlenmiş ifadesinden ziyade Maarif Müfettişlerinin özlük hakları İl Eğitim Denetmeni kadrolarında bulunanlarla aynı düzeyde belirlenmiştir demek daha doğru olacaktır.
Bu düşüklüğü rakamlarla açıklamak gerekirse; Millî Eğitim Denetçilerinin özel hizmet tazminatı oranı 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin 'II- Tazminatlar' kısmının A-g'de % 195 olarak belirlenmişken (tavan oranı) Maarif Müfettişlerinin özel hizmet tazminatları ise A-h'de %130 olarak belirlenmiştir. Merkez denetim elemanlarının denetim tazminatı % 30 olarak belirlenmişken Maarif Müfettişlerinin ki % 20 olarak belirlenmiştir.
Yine Millî Eğitim Denetçileri için diğer merkez denetim elemanlarında olduğu gibi makam tazminatı belirlenmişken Maarif Müfettişleri için makam tazminatı belirlenmemiştir.
Ayrıca, Maarif Müfettişlerine 375 sayılı KHK'nin ekinde yer alan (III) sayılı cetvelin 1 inci sırasında da yer verilmemişken, bu cetvelin 1 inci sırasında Millî Eğitim Denetçilerinin ve diğer denetim elamanları ile kariyer meslek mensuplarından bazılarının ücret göstergelerine ve tazminat göstergelerine yer verilmiştir.
Maarif Müfettişliğine atanan Millî Eğitim Denetçilerinin mali hakları
Maarif Müfettişliğine atanan Millî Eğitim Denetçilerinin ve yardımcılarının mali hakları korunmuştur. Yani bu şekilde atananların mali hakları Maarif Müfettişi kadrosunda kaldığı sürece önceki düzenlemelere göre ödenecektir.
Örnek vermek gerekirse; 2 nci dereceki bir kadroda Millî Eğitim Denetçisi olarak görev yapmaktayken Maarif Müfettişi olan bir personelin 1 inci dereceli maarif Müfettişi olması halinde özlük hakları 1 inci dereceli Millî Eğitim Denetçisi gibi ödenecektir.
Bu konuyla ilgili düzenlemede aynen şu ifade yer almaktadır; 'Bu şekilde Maarif Müfettişi ve Maarif Müfettiş Yardımcısı kadrolarına atanmış sayılanlara, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre söz konusu kadrolarına bağlı olarak mali haklar kapsamında fiilen yapılan her türlü ödemeler toplamı net tutarının, atanmış sayıldıkları kadro unvanları için öngörülen malî haklar toplamı net tutarından fazla olması hâlinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte anılan kadro unvanlarında bulunanlar hakkında (Millî Eğitim Denetçi Yardımcılığından Maarif Müfettişliği kadrolarına atananlar dâhil), atanmış sayıldıkları kadroda bulundukları sürece bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.'
Düzeltme: 09.03.2014 tarihli yazımızda 'Maarif Müfettişi olan hem Millî Eğitim Denetçilerinin hem de İl Eğitim Denetmenlerinin ek göstergeleri 2200 olarak belirlenmiştir.' ifademizde yer alan 2200 rakamını 3600 olarak düzeltiyoruz.
MEB'de kimler kanunla görevde alındı
6528 sayılı Kanunla Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanlar ile Bakanlık taşra teşkilatında İl Müdürü, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Millî Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri bu maddenin yayımı tarihinde (14.03.2014) hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ermiştir. Bunlardan Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi, Müsteşar Yardımcısı ve Genel Müdür kadrolarında bulunanlar Bakanlık Müşaviri kadrolarına atanmış sayılarak şahsa bağlı hale getirilmiştir. Yine Grup Başkanı ve İl Müdürü kadrolarında bulunanlar da aynı unvanla şahsa bağlı kadrolara atanmışlardır.
Benzer düzenlemeler 652 sayılı KHK ile de yapılmıştı. Doğrusu bu tür düzenlemeler hiyerarşi ve kadro karmaşasını da beraberinde getirecektir. Yani hem görevler sona eriyor hem de grup başkanı, genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve il müdürü kadroları aynen şahsa bağlı olarak devam ettiriliyor ki bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Başka bir tabirle unvanı olup da görevi olmayan merkez valiliklerine benzer bir yapı oluşturulmuştur.
İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Millî Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanlar ile şahsa bağlı Şube Müdürü kadrolarında bulunanlardan merkezdekiler merkezdeki Eğitim Uzmanı kadrolarına, taşradakiler ise taşradakine şahsa bağlı olarak atanmışlardır. Ahmet Ünlü - Yeni Şafak