EĞİTİM
MEB tasarısı Genel Kurul'da görüşülüyor
Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren tasarı Genel Kurul'da
26 Şubat 2014, Çarşamba
TBMM Genel Kurulu'nda, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren tasarının görüşmeleri başladı.
TBMM Genel Kurulu bugünkü çalışmalarına saat 14.00'da başladı. Çalışmalara başlandıktan sonra partilerin grup önerileri görüşüldü. Grup önerileri oylandıktan sonra Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde ilk sözü CHP Grubu adına İstanbul Milletvekili Nur Serter aldı.
Tasarı, temel kanun olarak iki bölüm halinde görüşülecek.
MEB tasarısının komisyondan geçen hali
CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, cemaat ile hesaplaşmak, intikam almak için çocukların, gençlerin kurban edildiğini savundu.
Serter, TBMM Genel Kurulu'nda, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde CHP Grubu adına söz aldı.
Serter, bütün paydaşların karşı olduğu yeni bir yasal düzenleme daha yapıldığını savundu. Serter, öğretmenlerin, eğitim sendikalarının, dershanelerin, partilerin bu düzenlemeye karşı olduğunu söyledi.
Tasarının AK Parti'nin cemaat ile hesaplaşması, tasfiye ve kadrolaşma amacının ürünü olarak hazırlandığını öne süren Serter, tasarının dershaneleri ve bakanlık kadrolarını tasfiye ettiğini belirtti. Serter, tasarının, önce tasfiye sonra kadrolaşmayı hedeflediğini savundu.
Serter, dershanelerin kapatılması halinde kayıt dışı çalışacağını, merdiven altına ineceğini, zengin ailelerin para ödeyerek öğretmen tutacağını, düşük gelirli ailelerin çocuklarının bu imkandan yoksun kalacağını kaydetti. Serter, "Işıkevlerinin her birinin ayrı bir üniversite hazırlık kursu haline dönüşüp dönüşmeyeceğinden emin misiniz? Bunu engelleyemezsiniz, her ev dershane olacak, on çocuk birleşecek ders alacak, devlet vergi kaybedecek. Cemaat ile hesaplaşmak, intikam almak için çocuklarımızı, gençlerimizi kurban ediyorsunuz. Bütün dershaneler sanki cemaatinmiş gibi insanların ekmeğiyle, öğretmenlerin geleceğiyle oynuyorsunuz" diye konuştu.
Serter'in konuşmasından sonra Genel Kurul, bir saat ara verdi.
- CHP'li Tanal, tasarının anayasaya aykırılık taşıdığını ileri sürerek, görüşülmemesini istedi
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren tasarının anayasaya aykırılık taşıdığını savunarak, görüşülmemesini istedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın tümü üzerinde görüşmeler devam ediyor.
MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, böyle devam etmesi halinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın acemiler birliği tarafından yönetilen birim haline dönüşeceğini savunarak, AK Parti ile birlikte liyakatın, tecrübenin dikkate alınmadığını söyledi.
Topcu, tasarıyla birlikte bakanlıkta görevden alınacak ve yerine getirilecek kişilerin kimler olduğunu sordu.
Topcu, "Dershaneler, özellikle birileriyle hesaplaşma için gündeme getirilen, çözümü uzun soluklu çalışmalarla, bunu hazırlayan nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla çözüm üretilebilecek bir konuyken, bıçak gibi keserek veya hiç mantıklı olmayan alternatifler üreterek çözüm yolu aranmak istenmiştir" diye konuştu.
Sistemde sınav, yarışma olduğu sürece dershanelerin devam edeceğini ifade eden Topcu, dershanelerin merdiven altına ineceğini öne sürdü.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, tasarının, anayasanın 48. maddesindeki müteşebbis özgürlüğüne aykırılık taşıdığını savundu. Tanal, öğretmenlerin, müdürlerin görevlerinin sona ermesinin de anayasaya aykırılık oluşturduğunu iddia etti.
Dershanelerin kalkmasının, anayasadaki fırsat eşitliğini sağlamak açısından sosyal eşitlik ve sosyal adalet ilkelerine aykırı olduğunu ileri süren Tanal, anayasaya aykırı bu düzenlemenin görüşülmemesini istedi.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, komisyon başkanının bu konuyu inceleyip, bir karara bağlamış olabileceğini söylemesi üzerine, Tanal, böyle bir raporun olmadığını belirtti.
Bunun üzerine Mumcu, birleşime kısa bir süre ara verdi. Aranın ardından Tanal, tasarının anayasaya aykırı olduğunu savunarak, usul tartışması açılmasını istedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, anayasaya aykırılık iddiaların, bugüne kadar usul tartışmasına neden olmadığını söyledi. Aydın, aykırılık iddialarının madde geldiğinde görüşülebileceğini belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tasarıda, anayasanın 2. maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesini kaldıran bir düzenleme bulunduğunu öne sürerek, kanunun yürürlüğe girmesiyle müsteşar ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı dışında bakanlık bürokrasinin görevinin sona ereceğini anımsattı.
Konuşmaların ardından Mumcu, anayasaya aykırılık iddiasını Genel Kurul'un onayına sundu. Daha sonra tasarının görüşmelerine devam edildi.