EĞİTİM
MEB Sorunları Sadece İzliyor
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Sorunları Çözmek Yerine Sadece İzliyor
02 Ocak 2013, Çarşamba
Milli Eğitim Bakanlığının İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarihinin en talihsiz dönemini yaşıyor. Eğitimden uzak bir genel müdür ve yine genel müdürün eğitimci olmayan kişileri başka Bakanlıklardan MEB'e taşıması işleri iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor. MEBin doktoralı , yüksek lisanslı dil bilen geleceğin yıldızları diye anılan, MEBin parlak prensleri de işin içinden çıkamıyor
4 tane yönetmeliği hazırlayıp çıkartamadılar. Sorunlar çığ gibi büyüyor , İnsan Kaynaklarısadece izliyor
Milli Eğitim Bakanlığı personelinin atama , yer değiştirme ve görevde yükselme gibi temel kriterlerinin düzenlendiği İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünde işler yolunda gitmiyor
.
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün Yapmış olduğu hataları sıralayalım
.
1- Milli Eğitim Bakanlığı Şube Müdürü norm kadro tahsisi ve şube müdürlüğügörevlendirmeleri konusunda hazırlanan genelge ve içeriği anlaşılır olmaktan uzak ,çözüm üretme yerine yeni sorunlar üretme ve tabanda ayrımcılık yaratan bir genelgeydi. Bu genelge üzerinden Eğitim Öğretim sınıfı ve GİH şube müdürlüğükonusunda kıyasıya bir çekişme içerisine sokulmuş ve genelge ihtiyacı karşılamaktan uzak , görevlendirme kriterleri net olmayan hatalı bir genelgeydi.. Bu hata MEB Müsteşarı Emin ZARARSIZın genelgenin yaklaşık 10 gün sonra iptalini içeren resmi bir yazı ile ortadan kaldırıldı. Sonuç olarak Bakanlık , kendi çıkarmış olduğu genelgenin hatalı olduğunu iptal kararı ile onadı.
2- Yine geçtiğimiz günlerde Öğretmen Atama İptalleri olarak basına yansıyan skandalınilk perdesi İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün Teknoloji Tasarım branşında 700 öğretmenin atamasını TTK 80 sayılı kararını ilgi tutarak iptal etmesi olarak geçti. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 700 Öğretmen atamasına pardon hatalı atama yaptım diyemez. Talim Terbiye Kurulunun 80 sayılı kararlarını yorumlamaktan aciz bir kurum kendini sorgulamalıdır.
ÖĞRETMEN ATAMALARI DOĞRUYDU, İPTALİ SKANDALDIR!
Milli Eğitim Bakanlığı TTK 80 Sayılı kararını ilgi tutarak 700 tane Teknoloji Tasarımöğretmeninin atamasını , atamaya esas branşta olmadıkları gerekçesiyle iptal ederken TTK 80 sayılı kararının geçici 4. Maddesinden yine haberdar değildir.
Talim Terbiye Kurulu 80 Sayılı Karar ;
Geçici 4. Madde : (Değişik :05/07/2012 tarih ve 97 sayılı TTKK) 14/07/2005 tarihli ve 192 sayılı Kurul Kararı ile 2006-2007 Öğretim Yılından itibaren uygulamadan kaldırılan İş Eğitimi (İş ve Teknik Eğitimi, Ev Ekonomisi, Ticaret) alan öğretmenliğine, 12/07/2004 tarihli ve 119 sayılı Kurul Kararı eki
çizelgede kaynak gösterilen yükseköğretim programlarında 2009-2010 Öğretim Yılı ve daha önceki
öğretim yıllarında öğrenim görmekte olup bu programlardan mezun olanların,Teknoloji ve Tasarım
alanı öğretmenliğine atanmalarına herhangi bir öncelik tanınmadan devam edilir.
Talim Terbiye Kurulu 80 Sayılı kararının geçici 4. Maddesine göre bu atamalar iptal edilemez. Ataması iptal edilen öğretmenler yargıya gittiklerinde davayı tek tek kazanıp tekrar harcırak , yolluk ve mahkeme masrafını MEBe yükleyerek göreve döneceklerdir.
3- Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliği 2 yıldır çıkarılamadı. Öğretmenlerimiz hala 2010 yılından kalma mahkeme kararları ile delik deşik edilmiş , çıkarılan kanunlarla kadük kalmış bir yönetmelikle atama ve yer değiştirme işlemlerine tabii tutuluyorlar.En basit örnekle 2010 yılında ki yönetmelikte öğretmenlerin il içi sıraları yılda iki kez çalıştırılır diye yönetmelik maddesi bulunmasına rağmen MEB kendi yönetmeliğine uymuyor. Yine özür grubu atamalarında 2010 yılında ki yönetmelik hükümleri uygulanmıyor.
4- Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği çıkarılan KHK göre işlerliğini kaybetmiştir. Buna rağmen yeni yönetmelik çıkarılmamıştır. Yönetmelikte Ocak Şubat aylarında sınav esaslı yönetici atamaları yapılacağının duyurulmasına rağmen birçok ilimiz hala duyuruya çıkmamış/çıkamamıştır. İllerimizin büyük çoğunluğu sınav esaslı duyuru konusunda Bakanlığa görüş sormuştur. Görüş içeriği ise yeni yönetmeliğin çıkıp çıkmayacağı konusudur.
4+4+4 Eğitim sistemi ile okullarımızın ayrılmasıyla bir çok okulumuzda yönetici ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yine birçok okulumuzda norm kadro fazlası idareciler oluşmuştur. Okullarımızın idareci normlarının yeniden belirlenip , önceliğin il içerisinde norm kadro fazlası yöneticilere yer değiştirme hakkı , akabinde yine norm fazlası idarecilerimize iller arası yer değiştitme hakkı ile boş bulunan norm kadroların , norm kadro fazlası idarecilerle doldurulması ve akabinde yeni yönetmelikle atamaların başlaması gerekirken , her il ayrı telden çalmaktadır. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ise sadece seyretmektedir.
5- İdarecilerin ve öğretmenlerin alan değişikliği konusu tam bir faciaya dönüşmüştür. Bazı illerimizde idarecilere alan değişikliği hakkı tanınırken bazı illerimizde tanınmamıştır. Yine öğretmenlerimizin alan değişikliği konusunda illerimizde uygulama birliği sağlanamamıştır. Örneğin branşı Biyoloji Öğretmenliği olan ve sınıf öğretmenliği yapan öğretmenlerimizden bir kısmı Fen ve Teknoloji alanına geçirilmiş , bir kısmı ise geçirilmemiştir. Alan değişikliği iptali isteyen öğretmen ve idareciler ise hiç gale alınmamıştır.
Aslında bu sorunları alt alta sayfalarca sıralayabiliriz. Aylardır Eğitimciler ve sendikacılar birçok konu ve tutarsızlıklar hakkında feryat ediyor. Ancak Bakanlık eğitimcilerimize ve sendikalara kulak verip sorunu çözeceği yerde sadece izliyor ve eski sorunları yeni sorunlarla unutturuyor.
SONUÇ : ORTADA ÇÖZÜM BEKLEYEN ONLARCA SORUN VARKEN , İNSAN KAYNAKLARI SADECE İZLİYOR
.