EĞİTİM
MEB Bakanına Acil Çağrı 'Bu hatayı Düzeltin'
“MEB’in Bilim Ve Sanat Merkezlerine Norm Uygulaması Şoku”
11 Temmuz 2013, Perşembe
“MEB’İN BİLİM ve SANAT MERKEZLERİNE NORM UYGULAMASI ŞOKU”
Bu norm uygulama şekli kurumun amacına uygun çalışmasını engelleyecektir
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlayarak, geleceğin dehalarını yetiştirmek amacıyla MEB tarafından ülke genelinde sayıları 70’i bulan Bilim ve Sanat Merkezleri yeni norm uygulaması ile adeta şoka girmiştir.
Bilim ve Sanat Merkezleri öğrenci sınıf mevcudu, eğitim öğretim zamanlaması, öğrencilerinin zekâ ve yetenek özellikleri bakımından diğer eğitim kurumlarından farklı hizmet veren bir kurumdur. Bu kurumların önemi ve özelliği bilindiği ve amacına uygun olarak üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlayacak çalışmaların yapılması, projelerin üretilmesi gerektiği halde; ne yazık bu kurumlarda çalışan eğitimci ve yöneticilerin görüşleri alınmadan yapılan norm düzenlemeleri sebebiyle kurumun amacına uygun çalışmalar yapmasını engelleyecektir.
Bilim ve Sanat Merkezlerinde bireysel eğitim esas alınmaktadır
Bilindiği üzere Özel eğitim kurumu olan Bilim ve Sanat Merkezlerinde bireysel eğitim esas alınmaktadır. İcabında tek öğrenciye bile bir sınıf açılabilmektedir. Zaman, zamanöğrenci mevcudu ve derslik sayısı ile sınırlandırılamayacak kadar öğretmen istihdamına ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu kurumların Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylı bir programı da olmadığından öğretmen ve yönetici normları diğer eğitim kurumlarında olduğu gibi okul yöneticileri tarafından belirlenmediğinden yeterli olmadığı dönemlerde öğretmen ihtiyaçları da dışarıdan ücretli veya ek ders ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışılmaktadır.
MEB Bilim ve Sanat Merkezlerinin öğretmen ve yönetici normu MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri de alınarak “MEB’E Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 15.Maddesine görebelirlenmektedir.
1 öğrencisi olan okulla 700 öğrencisi olan okulun normu eşit tutulmuştur
2013 Yılı öğretmenlerin İl içi isteğe bağlı yer değiştirme başvurularının başladığı bir zamanda 05.07.2013 tarihi itibarıyla mezkûr yönetmelik esaslarına uyularak belirlendiği iddia edilen yönetici ve öğretmenlerin norm kadro sayıları okulların konumu, öğrenci mevcudu ve derslik sayıları dikkate alınmadan kolaycılığa kaçılarak adeta tüm Bilim ve Sanat Merkezlerinin normları eşitlenmiştir.1 öğrencisi olan okulla 700 öğrencisi olan okulun öğretmen ve yönetici norm sayıları eşit tutulmuştur. Geçen öğretim yılında branşlara göre öğretmen normu ne olursa olsun dikkate alınmadan, bu yıl Resim ve Müzik branşı için 2, diğer tüm branşlar için norm teke düşürülmüştür. İdareci normları ise bir müdür, bir müdür yardımcısı; ya da sadece bir müdür norm kadrosuyla sınırlandırılmıştır.
Oysaki ilgili Yönetmeliğe göre “Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu” “Üstün yeteneklilere yönelik açılan kurumlarda öğrenci sayısı 25'e kadar olanlar için 1, 25'ten fazla olanlar için 2, sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir” ve yine aynı yönetmeliğin “Rehber Öğretmen Norm Kadrosu” başlıklı “Özel eğitim okul ve kurumlarından öğrenci sayısı 25 ve daha fazla olanların her birine 1 norm kadro verilir.” denildiği halde tek norma düşürülmüştür.
Ayrıca, ilgi yönetmeliğin “Müdür Yardımcısı Norm Kadrosu” ile ilgili olarak Özel Eğitim Okul ve Kurumlarında Öğrenci sayısı 51’e kadar olanlar için 1, öğrenci sayısı 51-126’ya kadar 2, sonra gelen her 150 öğrenci için 1 Müdür yardımcısı kadrosu verilir.” denildiği halde öğrenci sayısı ne olursa olsun Müdür Yardımcısı sayısı 1’e düşürülmüş olup bazı Bilim ve Sanat Merkezlerine ise hiç Müdür Yardımcısı Normu verilmemiştir.
Örneğin geçen öğretim yılında öğrenci mevcuduna göre bir okulun normu Resim 3, Müzik 2, Türk Dili ve Edebiyatı 2, Türkçe 2,Coğrafya 2,Tarih 2,Sosyal Bilgiler 2, Matematik 3, Fizik 2,Kimya 2 Biyoloji 2,Sınıf Öğretmeni 2,Felsefe 0 Teknoloji – Tasarım 0,Rehberlik 5 ve Müdür Başyardımcısı 1 ve Müdür Yardımcısı 4 olarak belirlenmişken, yeni belirlenen norma göre Resim ve Müzik derslerinin normu 2 olarak belirlenmiş, diğer branşların normu ise 1’e düşürülmüştür. Ayrıca Müdür Başyardımcısı yok sayılmış 4 Müdür yardımcısı normu da 1’e indirilmiştir.
Bilim ve Sanat Merkezlerinde norm uygulaması şoku yaşanmaktadır
Şimdi bu uygulama şekliyle Bilim ve Sanat Merkezlerinde norm uygulaması şoku yaşanmaktadır. Bilim ve Sanat Merkezlerinde çalışan çok sayıda idareci ve öğretmen bu uygulamanın bilerek mi, yoksa sehven mi yapıldığı konusunda adeta şaşırmış olup, sorunun çözümü konusunda sendikamızdan yardım istemektedir.
Norm dışında kalan Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmeni norm dışında kaldığı için İl içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuru takvimine uygun olarak tayin mi isteyecek, yoksa okullarının özel bir statüye bağlı olarak faaliyet gösterdiği için norm dışında kaldığı halde tayin istemeyecek mi?
Mevcut öğretmenler norm dışında kaldığı için İl içi tayin istediği zaman okullarda öğrenci sayısına göre tekrar öğretmen ihtiyacı oluşmayacak mı? Oluşursa bu ihtiyaç nasıl giderilecek? Burada görev yapan öğretmenler yerlerinden edildiği için mağduriyet doğmayacak mı? Doğarsa bu mağduriyet nasıl giderilecek?
Bu okulların Norm ihtiyaçları diğer eğitim kurumlarından farklılık arz ettiğine göre öğretmen ve yöneticilerin ne yapacakları konusunda bir açıklama yapılması gerekmez mi?
Milli Eğitim Bakanımız olaya müdahil olmalıdır
Yönetmeliğe aykırı olarak yapılan bu uygulama çok sayıda öğretmenimizi ve idarecimizi norm kadro fazlası durumuna düşürmek suretiyle son derece huzursuz etmiştir. Bu uygulama şekli üstün Yetenekli öğrencilerin eğitiminde telafisi imkânsız zararların doğmasına sebebiyet verilmeden öğretmen ve yönetici normlarının derhal yeniden ihtiyaca göre belirlenmesi yoluna gidilmelidir.Milli Eğitim Bakanımızın olaya müdahil olmasını MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden öğretmen ve yöneticilerimizin rahatlatılması için bir açıklama yapılmasını ivedilikle bekliyoruz.