EĞİTİM
Liselerde +1 Sınavlar Kaldırılmalıdır!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER- ZEKİ KARA
Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaparak liselere en az iki yazılı sınavın dışında artı ortak sınavlar getirdi. 2014-2015 eğitim-öğretim yılının 1. Döneminin sonunda ilk defa bu sistem uygulandı. Artı ortak sınavlarını bu haberimizde değerlendireceğiz.
Her Dersten En Az 2 Sınav
Yönetmeliğe göre haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki yazılısınav yapılmaktadır.Birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılısınavlarıortak yapılmakta ve ortak değerlendirilmektedir.
Her Dersten En Az 2 Performans
Her dönemde tüm derslerden iki performans puanıverilmektedir. 1.Performans; ders programındaöngörülen eleştirel düşünme, problemçözme, okuduğunu anlama, yaratıcılığınıkullanma ve araştırma sonucu elde edilen kazanımların yazılı, sözlüve/veya uygulamalıolarak paylaşılmasına yönelik dersöğretmeninin gözetiminde yapılan bireysel veya grupçalışmasına, 2. Performans;öğrencinin derse hazırlık, devam, aktif katılım veörnek davranışlarına göre verilmektedir. Zümre kararıyla performansçalışmasına dayalıolarak bir performans puanıdaha verilebilmektedir.
Başarısız Öğrenciler İçin +1 Sınav
Yönetmeliğe göreyazılısınavlar ve diğer değerlendirmeler sonunda başarısız dersi bulunanöğrenciler için her birdersten dönem sonunda ayrıca ortak bir sınav daha yapılmaktadır. Bu sınava isteyen başarılıöğrenciler de girecektir ve sınavdan alınan puan diğer puanlarla birlikte dönem puanının hesaplanmasında aritmetik ortalamaya dâhil edilmektedir.
+1 Sınav Başarısız Öğrenciyi Daha Başarısız Yapabilir;Aritmetik ortalamaya dahil edildiğinden +1 sınav puanı öğrenci ortalamasını düşürebilmektedir. Bu da öğrenci motivasyonunu olumsuz etkileyecektir. Ortalamaları +1 sınavla düşen öğrenciler, 2. dönem daha yüksek puan alma durumunda kalacaklardır.
+1 Sınav Başarılı Öğrencilerin Puanını Düşürebilir;Yapılacak olan +1 sınava tüm öğrencilerin katılma hakkı vardır ancak dönem puanını etkileyeceği için başarılı öğrencilerin puanlarında düşmelere sebep olabilir.
+1 Sınav Öğretmeni Olumsuz Etkileyebilir; Sınıf ve şubelerinde başarısız öğrenci sayısı az olan öğretmenler, +1 sınav yapmamak için performans puanlarıyla tüm öğrencileri başarılı yapabilir. Ayrıca +1 sınavdan sonra öğrencilerin performans puanlarında değişiklik yapılabilir.
+1 Sınav Eğitim-Öğretimi Olumsuz Etkileyebilir; Dönem sonunda yapılan +1 sınavlar için sınav salonu ve gözetmen öğretmen lazımdır. Mevcut ders yapılan sınıfların kullanılması ve dersi olan öğretmenlerin sınav görevlisi olmasıyla birlikte hem eğitim-öğretim olumsuz etkilenecektir hem de okullarda disiplin yönünden sıkıntılar olacaktır.
SONUÇ: 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi sonunda uygulanan +1 sınavlar kaldırılmalıdır veya yeni bir düzenleme getirilmelidir. +1 sınavların, ortalama yükseltme sınavları biçiminde yapılması yani sınav puanının aritmetik ortalamaya dahil edilmeden e-okula işlenmesi öğrencilerin lehine olacaktır. Ayrıca +1 sınavların 1.dönem yapılmaması, yıl sonunda okulun son haftası, başarısız öğrencilere uygulanması faydalı olacaktır.
ÖNERİMİZ |
|
1.DÖNEM KARNE PUANI |
En az 2 sınav + En az 2 Performans |
2.DÖNEM KARNE PUANI |
En az 2 sınav + En az 2 performans |
YIL SONU-SON HAFTA |
+1 SINAV (Aritmetik Ortalamaya Dahil Olmayacak) |
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.