EĞİTİM
Kurs Ek Ders Ücretleriyle İlgili Komisyonda Neler Konuşuldu?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
2616 sayılı kanun teklifiyle hafta sonu kurs ek ders ücretlerinin % 100 arttırılması Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Komisyonda görüşülen konuları ve konuşulanları aşağıda yayımlıyoruz. Kanun teklifi yakın zamanda TBMM’de görüşülecektir.
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal, Kültürel Eğitimler Ve Faaliyetler Daire Başkanı Hasan Yılmaz: Sayın Başkanım, sayın milletvekillerim; ben Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünde Daire Başkanıyım, hafta sonu açılan takviye ve destekleme kurslarının koordinatörüyüm. Bilindiği üzere, 1/3/2014 tarihli ve 6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 12’nci maddesiyle, yine, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na eklenen geçici 5’inci madde gereğince özel dershanelerin faaliyetleri 1/9/2015 tarihinden itibaren sona erecektir. Efendim, dershaneler kapanacağı için öğrencilerimizi bir üst öğrenime hazırlama veya öğrencilerimizin derslerindeki eksikliklerini gidermek amacıyla hafta sonları ve hafta içinde öğrencilerimize ücretsiz kurs açmak durumundayız ve şu anda da 2,5 milyon öğrencimiz bu kurslardan faydalanmaktadır ancak takdir edilir ki bu kurslarda verilen ücret 9 liraydı. Çankaya için düşünürsek, Dikmen’de bir okulda görevli öğretmenimizi -her okulda kurs açılamayacağı için- diyelim ki Ayrancı’da bir kursta görevlendirdiğimiz zaman verilen ders ücreti saati öğretmenimizin dolmuş parasını bile karşılayamıyor. Bunu teşvik etmek amacıyla bu ders ücretlerimizin 9 lira 33 kuruştan 18 liraya çıkarılması düzenlemesi getirilmiştir. Tamamen teknik bir konudur. Çok basit ve zaruri bir düzenleme olarak biz görüyoruz. 104.799 öğretmenimiz şu anda burada görevlidir. Bugün için. 2,5 milyon öğrencimiz de şu anda bu şeylerden faydalanmaktadır.
Rahmi Aşkın Türeli (İzmir) :Değerli arkadaşım, bir şey konuşuyoruz, biz burada bir sistem üzerine konuşuyoruz, buradaki maddede ne yazdığını zaten biz biliyoruz. Burada var olan bir şey var. Öğretmenlerle ilgili hazırlıyorsunuz ama diğer taraftan eksiklikler var. Millî Eğitim Bakanlığı bunlardan sorumlu değil mi? O zaman niye onunla ilgili bir madde gelmedi, sadece bununla ilgili geldi, birinci sorum bu. İkinci sorum şu: Sadece bu hafta sonu kurslarında ya da dershaneler kapatıldı, neyse artık, ona ilişkin olarak, öğrencileri yetiştirmek üzere giden, ek ders veren öğretmenlere veriliyor da niye diğer öğretmenlere verilmiyor? Bu 9 lira yeterli midir, bu 9 lirayı yeterli mi görüyorsunuz ek ders ücreti olarak? Bu son derece düşük bir para. Neden onlara da bir şey yok? Yani, sadece, dershaneler kapatıldı, böyle bir şey çıktı, bunlara verelim, diğerlerine, normal zamanda ek ders verenlere niye artırmıyoruz. Yani, biz sisteme bakarken o sistemin içinde ücret dengelerini de iyileştirmek önceliğimiz olmalı. O açılardan baktığımızda ikisi de problemli gözüküyor. Bu sorulara bir cevap alabilirsek.
Aydın Ağan Ayaydın (İstanbul):Teklif metninde Millî Eğitim mevzuatına ilişkin düzenleme, öğretmenlere ödenen hafta sonu kurs ücretlerinin artırılması... Bilindiği üzere “Çocuklarımızın hafta sonu ziyan oluyor.” diye dershaneleri kapatan AKP Hükûmeti, dershanelerin yerini doldurması için okullarda ücretsiz kurslar açmakta. Hani kursa ihtiyaç yoktu, hani dershaneye ihtiyaç yoktu? Madem ihtiyaç yoktu şimdi neden bunu karşımıza getiriyorsunuz? Bu kurslarda görev yapan öğretmenlere de saat başı 9 Türk lirası civarında bir ücret ödenmektedir. İşin ilginç yanı ise Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde takviye kurs ücretlerini 2 katına çıkardıklarını açıklamasıdır. İyi de eğer kurs ücretleri 2 katına çıktıysa bu maddeye ne gerek var burada? Eğer kurs ücretleri hâlâ artmadıysa ki gerçek olan budur demek ki Sayın Başbakan olmamış bir şeyi yapılmış gibi kamuoyuna sunmuştur. Başbakanın “Artırdık.” açıklamasından iki ay sonra düzenleme Meclise geliyor. Ne diyelim, hızlı ve doğru bir yol, bravo(!) Bununla birlikte, öğretmenlerimizin alacağı kurs ücretinin artırılması tabii ki elzem ve doğrudur ama bu vesileyle eğitimde onca sorunumuz varken sınavlara dayalı eğitim sistemini düzeltmeden yani sebepten değil sonuçtan yola çıkarak dershanelerin kapatılmasını bir daha takdirlerinize sunuyorum.
Plan ve Bütçe Komisyon Raporundan Bir Bölüm
Teklifin 9. Maddesinde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176. maddesinde değişiklik yapılarak; Ek ders ücretleri, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere yüzde 25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere yüzde 100 fazlasıyla ödenmesi öngörülmüştür. Bu düzenleme içeriği itibariyle iyi bir düzenleme gibi görünse de, kapsamı itibariyle yetersizdir. Zira yapılan düzenleme sadece özel eğitim kurumları ve MEB’e bağlı okullarda verilecek sınavlara dönük kurslardaki branş öğretmenlerini kapsamaktadır. Öte yandan, Türkiye’de on binlerce sınıf öğretmeni ve kurslarda eğitim vermeyen branş öğretmenleri vardır. Bu kurslar aracılığıyla alınacak ek ders ücretindeki farklılık, bir eşitsizlik yaratabilir. Dolayısıyla, sadece merkezi sınavlara dönük açılan kurslarda eğitim veren branş öğretmenlerinin dışında, bu ek ders ücretindeki artışın bütün öğretmenleri kapsayacak şekilde düzenlenmesi, ‘eşit işe eşit ücret’ ve Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesi gereğince daha doğru ve kapsayıcı olacaktır