GÜNDEM
Kritik zirveden 20 mesaj çıktı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomi kurmaylarıyla önceki gün Çankaya Köşkü'nde dört saat süren bir zirve yaptı. Zirveye, piyasalardaki sıcak gelişmeler, Fed'in açıklayacağı faiz kararının Türkiye'ye etkisi, Rusya'nın yaptırımlarına karşı tedbirler, Merkez'in para politikası, 2016 bütçesi, emeklilere iyileştirmenin de içinde yer aldığı 22 milyarlık eylem planına yönelik çalışmalar damgasını vurdu. Ekonomi Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nda şunlar öne çıktı:
* DİRENÇLİ, SAĞLAM EKONOMİ: Makroekonomik ve finansal istikrar güçlü bir biçimde sürdürülecek. Ekonomi küresel risklere karşı daha dirençli, sağlam hale gelirken, reformlar ekonomiyi şoklara karşı daha dayanıklı kılacak.
* FED'E KARŞI ÖNLEMLER HAZIR: Merkez Bankası, faiz artışı ihtimaline karşı planlamasını yaptı. Fed artışa giderse yapancı para zorunlu karşılıklara müdahale edilecek.
* KURDA TEK SESLİLİK: Başta kur olmak üzere ekonomide tek ses olunacak. Ekonominin üretim kabiliyetini artıracak adımlar sürecek.
* KARARLILIK KORUNACAK: Meclis'e sunulacak bütçede OVP kapsamında mali disiplin kararlılığı korunacak.
* DÖNÜŞÜM PAKETLERİ: Reel sektörün güçlendirilmesi, insani kalkınma dönüşüm paketleri hızla yaşama geçirilecek. 25 öncelikli dönüşüm programı kararlı şekilde uygulanacak.
* KREDİ MUSLUKLARI AÇILIYOR: Küçük esnaf ve işletmelere kredi kullanımının önü açılacak. Esnafa 30 bin liralık faizsiz kredi desteği bu hafta başlayacak.
* ÜRETİME TAM DESTEK: İç piyasayı canlandıracak, üretimi artıracak enstrümanlar kullanılacak. Kamu bankaları düşük faizli kredi verecek. Bankaların sanayi kredisine yönelmesi teşvik edilecek.
* ASGARİ ÜCRETİN YANSIMASI: Asgari ücretin enflasyonu artıracağı tespitleri doğru değil. Gelirdeki artış talebi de artıracak. Enflasyona talep tarafından yönetilebilecek bir etki yapacak.
* HAZİNE KATKI SUNACAK: Hazine belirli kriterlere uyan ya da kurulacak özel sektör fonlarına katkı sunacak.
* SANAYİNİN MALİYETİ DÜŞECEK: Sanayi üretimi, istihdam, şirketlerin sermaye yapısını destekleyecek düzenlemeler yaşama geçirilecek. Teşvikte iyileştirici düzenlemeler yapılacak.
* BÜYÜME, CARİ AÇIK MORAL VERDİ: Büyüme, cari açık hükümet programında öngörülenden daha olumlu gerçekleşecek. Cari işlemlerde olumlu bir iyileşme var, bu konudaki endişeler azaldı.
* YENİ VERGİ TEŞVİKLERİ: Yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyecek. Vergi teşvikleri de hızla yaşama geçirilecek.
MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERİLMEYECEK
* DÖVİZ REZERVLERİ ARTACAK: Petrol fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşandı. BOTAŞ'ın döviz talebi marttan itibaren azalacak. 2016'nın ilk çeyreğinden itibaren döviz rezervinde artış bekleniyor.
* 22 MİLYARLIK PLANLAMA: Ekonomik büyüklüğü 22.3 milyar lira olarak hesaplanan eylem planı kapsamında görev dağılımı yapıldı.
* BELİRSİZLİKLER MİNİMİZE EDİLECEK: Mali disiplinden taviz verilmeyerek, işletmeler için belirsizlikler en aza indirilecek. Kamu harcamalarında verimlilik artışı ile kamu faiz dışı harcama büyüklüğü belirli bir seviyede tutulacak.
YAPTIRIMLAR ENFLASYONU DÜŞÜRECEK
* MERKEZ'DEN BÜYÜMEYE DESTEK: Merkez Bankası faiz politikasında güçlü, büyüyen Türkiye hedeflerini dikkate alacak. Devletin zirvesi ile daha sık bir araya gelecek.
* GÜÇLÜ TARAFLAR ÇIKARILACAK: Türkiye ekonomisinin güçlü yanları ortaya çıkarılacak.
* RUSYA ENFLASYONU DÜŞÜRECEK: Rusya'nın yaptırımlarının yansımaları minimize edilecek. Rusya'nın yaş sebze-meyve gibi ürünlere yönelik yaptırımları enflasyonu düşürecek.
* AB'YE İHRACAT ARTIYOR: İhracata destek sürecek. AB ülkelerine satışlarda bir miktar artış görülüyor.
* BDDK HASSAS DAVRANACAK: BDDK, bankacılık sektörüne yönelik denetim ve gözetim görevinde hassasiyetini sürdürecek. sabah