GÜNDEM
Kredili Mevduatta Gizli Kesintiye Dikkat
Sektördeki bazı bankalar Merkez Bankası’nın (MB) kredili mevduat hesabı faizlerine sınırlama getirmesinden sonra yeni bir uygulama başlatarak kredili mevduat hesabından para kullanan müşterilerinden ‘Bankacılık Hizmet Geliri’ adı altında para kesmeye başladılar.
Maaş müşterilerine maaşlarının belli oranlarında (tek hesap, avans hesap, kurtarıcı hesap...) hazır kredi kullandıran bankalar, % 5’lere varan oranlarda faiz alıyorlardı. MB’nin verdiği bilgilere göre kredi kartları ile benzerlik taşıyan KMH’ların bankacılıktaki hacmi 10 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı.
Merkez Bankası mayıs ayında çıkardığı tebliğ ile kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranlarına üst sınır getirdi. Düzenlemeye göre KMH faizleri kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami ve gecikme faiz oranlarını geçemeyecek. MB’nin yeni uygulamasında aylık azami faiz Türk Lirası için % 2.22, ABD Doları için % 1.70 ve euro için % 1.64.
Ancak kredi faizleri ile mevduat faizi arasındaki kâr marjları daralan sektördeki çoğu yabancı ortaklı ve kimi de tamamı yabancı sermayeli bazı bazı bankalar, avans kredi kullanan müşterilerinden MB’nin belirlediği faizi alırken bunun yanında Bankacılık Hizmet Gelirleri adı altında BHG de kesiyor.
Bonus şartı KMH
Müşteriler bunu ekstrelerinde fark edip itiraz ederse paralarını geri alabiliyorlar. Ancak bu geri ödeme müşterilerin uzun süre banka çalışanlarıyla tartışma yaşamasından sonra mümkün olabiliyor. Sektörde şu an altı banka müşterilerinin mevduat hesabınran BHG kesintisi yapıyor. Banka müşterilerinin verdiği bilgiye göre 800 liralık kredili mevduattan 700 lira kullanıldığında 35 lira faiz kesintisinin yanı sıra bu rakama yakın tutarda da BHG kesiliyor.
Bazı bankalar son dönemlerde maaş müşterisi kazanmak için 300 liralık bonus vermeyi vaad ediyor. 300 liralık bonusun şartı ise kredili mevduat hesabı açmak.
Vatandaş ne yapmalı?
Kredili mevduat hesabını kullanan banka müşterilerine, hukuk uzmanları şu öneride bulunuyor: Bankalarından hesap ekstrelerini alıp BHG ya da ‘Bankacılık Hizmet Geliri’ adı altında bir kesintinin olup olmadığını kontrol etmek.
Bankaların kârı düşüyor
Müşteri şikayetlerine yol açan bu uygulamanın daralan kâr marjlarından kaynaklandığı belirtiliyor. Şubelerin hedef rakamlarını tutturmaları için kapanan bir gelir kapısının yerine yeni bir yola başvurduğu iddia ediliyor.
Milliyet