KAMU
Kredilerde Dosya Masrafı Kaldırıldı Mı?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kamuoyunda uzun süreden beri tartışılan yönetmeliği çıkardı. Bankaların tüketicilerden aldığı ücretlere ilişkin yönetmelik 3 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bankaların Alacağı Ücretler
1. Bireysel Krediler (Tahsis Ücreti- Ekspertiz Ücreti-Taşınır ve Taşınmaz Rehin Tesis Ücreti)
2. Mevduat/Katılım Fonu (Hesap İşletim Ücreti- Para Çekme Ücreti)
3. Para Transferleri (Elektronik Fon Transferi Ücreti-Havale Ücreti-Swift Ücreti)
4. Kredi Kartları ( Yıllık Üyelik Ücreti-Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti-Kart Yenileme Ücreti-Nakit Avans Çekim Ücreti)
5. Diğer (Kiralık Kasa Ücreti- Kampanyalı Ürün veya Hizmetler Ücreti-Fatura Ödeme Ücreti-Arşiv, Araştırma Ücreti-Onaya Bağlı Bildirim Ücreti- Başka Kuruluş ATM'sinden Yapılan İşlem Ücreti- Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler-Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler)
Dosya Masrafı Kaldırıldı Mı?
Bankaların 20 kalemde alacağı ücretlerin içinde dosya masrafı yer almamaktadır. Ancak bireysel kredilerde dosya masrafı yerine Tahsis Ücreti alınacak. Kredi tahsisücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde beşini geçemeyecek. Buna göre 50 bin lira kredi çeken tüketiciden 250 TL, 100 bin lira kredi çekenlerden 500 TL tahsis ücreti alınacak. Tahsis ücreti yasal hale geldiği için de tüketicilerin bankalardan bu parayı geri alması zorlaşacak. Krediler için tahsis ücreti dışında istihbaratücreti, kredi işlem fişiücreti,ödeme planıdeğiştirmeücreti, değişken taksitliödeme planıücreti gibi her ne ad altında olursa olsun başkaca birücret alınamayacak.