KAMU
KPDK toplantısı sona erdi. İşte detaylar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, taşeron işçilerin "özel statülü sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek olmasıyla ilgili, "Ülkemiz için büyük, önemli ve hayırlı bir adımdır." dedi.
Soylu, Bakanlıktaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen Kamu Personeli Danışma Kurulu'nun (KPDK) mart ayı toplantısına başkanlık yaptı.
Toplantının açılışında, başta 4/C'lilerin sözleşmeli pozisyona alınması olmak üzere toplam 27 konuyla ilgilikamu kurumları, sendika temsilcileri ve bakanlıklarla çalışmaya devam ettiklerini belirten Bakan Soylu, yeni kamu personel rejiminde etkinlik ve kalitenin esas alındığı, vatandaş odaklı bir anlayışın hakim olacağını söyledi.
Taşeron işçilerin kadroya alınması sürecinin sorunsuz ve kapsayıcı olacağını ifade eden Süleyman Soylu, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki dönemde istihdam piyasaların kapsayıcılığının artırılacağı bir dönem olacaktır. Dolayısıyla bu konu da bu bağlamda ele alınacak ve bu konuda çalışanların, hem taşeron hizmeti veren kurumların hem de hizmet alan kamunun aynı anlamda zarar görmemesi için azami gayret gösterilecektir. Ülkemiz için büyük, önemli ve hayırlı bir adımdır. Vatandaşlarımızın da bu noktada uzun süredir beklentilerinin olduğu malumdur. İnşallah bu beklentileri azami ölçüde ama ekonomik gerçekliklerden de sapmadan karşılayacak bir iradeyi hep birlikte ortaya koyduk, koymaya da devam edeceğiz."
- "Emekliye promosyonda, vatandaşlar yüksek beklenti içine sokuluyor"
Bir basın mensubunun, "emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu verilmesiyle ilgili pazarlıklarda son rakamın ne olduğunu" sorması üzerine Soylu, Bakanlık olarak şimdiye kadar somut rakam açıklamadıklarını belirtti.
Yapılan haberlerle vatandaşların yüksek beklenti içine sokulmaması gerektiğini dile getiren Bakan Soylu, "Arkadaşlarımız samimi bir şekilde çalışıyorlar. İnşallah yakın bir zamanda bu konuyu sonuçlandıracağız. Sayın Başbakanımızın seçim döneminde emekli derneklerine taahhütleri söz konusu olmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumumuz çok titiz bir çalışma ortaya koyuyor. Yakın zaman da bu değerlendirmeleri paylaşacağız." diye konuştu.
- Taşeron, özel bir kanun tasarısı olarak Meclise sevk edilecek
Süleyman Soylu, bir başka basın mensubunun, "taşeron işçilerin 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecek olmasının maliyetinin ne olduğunu" sorması üzerine ise "Atılan adımın detaylarını 'kanun taslağı' şeklinde TBMM'ye sunacağız. Zannediyorum 1,5-2 hafta içerisinde ayrıntıların çalışılması hususu gerçekleştirilecek. Optimum bir zaman içerinde de bu TBMM'ye sevk edilecektir." yanıtını verdi.
- "4/C'liler de dahil edilsin"
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da taşeron işçilerin iş güvencesine kavuşturulmasını önemsediklerini dile getirerek, bunun taşeron işçiler için de bir heyecan oluşturduğunu ifade etti.
Hükümetin seçim vaatlerini yerine getirmesinin kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Yalçın, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelere 23 bin 4/C'li personel ile sayıları 5 bini bulmayan memur işi yapan işçilerin de dahil edilmesini istediklerine dikkati çekti.
Memur-Sen olarak toplu sözleşme döneminde gündeme getirdikleri ama çözümü sonraya bırakılan maddeleri sıralayan Ali Yalçın, 4/C'lilere kadro verilmesinin de aralarında olduğu söz konusu maddelerin hayata geçirilmesini istedi.
- "4/E statüsü anlamına geliyor"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise 4/C'lilere kadroya alınması konusunda gerekli adımların atılmamasını eleştirerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuya dair net bir takvim belirlemesi gerektiğini savundu.
Hükümetten toplu sözleşme kararlarını bir an önce uygulamasını istediklerini ifade eden Koncuk, kararların uygulanmamasının imzalanan toplu sözleşmeyi değersiz kıldığını öne sürdü.
Esnek çalışmayla ilgili yasa tasarısına ilişkin, "bu düzenlemeyle geçmişin amele pazarları tekrar kurulacak" eleştirisinde bulunan İsmail Koncuk, taşeron işçilerin "özel statülü sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek olmasının, "bu kişilerin kadroya alınacağı" anlamına gelmediğini kaydetti.
Toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.
Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, SGKBaşkanı Mehmet Selim Bağlı ve Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu'nun yanı sıra KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri katıldı.