Musa Kocakiren
KPDK Öncesi Çalışanlardan Hükümete Uyarı
Kamu personel danışma toplantısı 20 Mart’ta tekrar toplanıyor. KPDK’da Çalışma Bakanı ilgili bakanlık temsilcileri, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile her bir hizmet kolunda en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikasının başkanları hazır bulunacak.
Çalışma hayatında yıllardır var olan sorunları bu toplantılarda istişare edip çözüm bulunmaya çalışılıyor.
Daha önceki KPDK toplantılarında ”2005 yılından sonra başlayanlara 1 derece, disiplin affı, 4/C’li personele kadro, emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırının kaldırılması, Kitlerde ve kamuda çalışan üniversite mezunu işçilere memuriyet verilmesi, ek ödemelerin emekliliğe sayılması gibi konular Yetkili sendika Memur-Sen tarafından özellikle defaatle dile getirilmiş ve son toplantıda tüm sendika yetkilileri ve hükümet üyeleri tarafından kabul görmüştür.”
Memur-Sen’in düzenlediği Büyük Türkiye Buluşması’nda Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu programa katılan Başbakan Erdoğan’a “KPDK’da çalışılmış karar alınmış konular bunlar, ÇÖZÜM BEKLİYORUZ” demiştir.
Yukarıda belirttiğim konularda Memur-Sen azami gayret sarf etmiş ve yarın da bu konuların aynen kabul edilmesi için Çalışma Bakanlığını göreve davet edeceğini düşünüyorum.
Kamudaki iş huzurunu bozan ve iş düzenini sekteye uğratan değişik statüler mutlaka en aza indirilmelidir diye buradan tekrar deklare ediyorum. Aynı odada 5 farklı statüde çalışan ve çalışma şekli huzur getirmediği gibi o işlerde verim olamaz.
Üniversiteli işçiler kamuda zaten var olan işçi kadroları ile kamu görevi ifa ettiklerini cümle alem biliyor görüyor. Yapılacak işlem de bellidir. Statü değişikliği…
657’nin liyakat, kariyer ve sınıflandırma en önemli saç ayaklarıdır. Bunun içine sözleşmeli ikame edilmesi 657’yi yok eder.
Kitlerde üst yönetim personeli kadro karşılığı,diğer personel ise kadrosuz sözleşmeli istihdam şekli mevcuttur.
İŞKUR vasıtasıyla dönemsellik personel ihtiyacı karşılama yöntemi, tampon tedaviden çok vücutta hastalığın ilerlemesine neden olan bir uygulamadır.
Sağlıkta firma üzerinden alınan yüz binler asli memur işi yapmalarına rağmen aldıkları ücret ve sosyal hakları itibariyle mağduriyetin everest’indedirler.
Aile sağlığı sağlık personeli ve çalışanları içinde binlerce kamu dışı çalışan var ve iş güvencesi bekliyorlar.
Belediyelerde de maalesef yine firmalar üzerinden yüz binler 657 kapsamlı çalıştırılmakta ve iş güvenceleri iki dudak arasındadır.
”Eskiden sadece memur-işçi ayrımı vardı. Bugün ise farklı statü ve çalışma koşulları ile 10’larca ayrım mevcut”.
KPDK’da sendikalar ve hükümete bu çetrefil vakıa durumlarının çözümü için projeler ve kanuni uygulamalar beklemek Türkiye halkının çalışanın en doğal hakkıdır.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.