GÜNDEM
Koalisyon için geçerli iki formül
Seçim sonucunda, hiçbir partinin tek başına iktidar olabilecek sandalye sayısına (276) ulaşamaması iki seçeneği zorunlu kıldı: Koalisyon veya azınlık hükümeti. Koalisyon seçeneği ise birçok alternatifi mümkün kılıyordu. Partilerin bu konudaki tavırları netleşmeye başladıkça, matematiksel alternatifler azalmaya başladı. İşte koalisyon alternatifleri ve gerçekleşme ihtimalleri:
İMKANSIZLAŞAN FORMÜL: CHP+MHP+HDP(132+80+80)
Bu ihtimali CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açık bir dille ortaya koydu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu "Yüzde 60'lık blok"a hükümet kurma görevi düştüğünü söyledi. HDP de "AK Partisiz hükümet"ten yana olduğunu hem seçimden önce hem seçimden sonra beyan etmişti ve bunu öneriyi kabul edebileceğini dile getirdi. Ancak MHP lideri Bahçeli, HDP'li hiçbir formüle kapıyı açmayacağını bildirdi. Buna karşın, Kılıçdaroğlu son olarak Bahçeli'ye "Başbakan sen ol" teklifini basın yoluyla iletti. Fakat MHP'yi bu da ikna etmedi. Böylece CHP-MHP-HDP koalisyonu veya CHP-MHP koalisyonuna HDP'nin dışarıdan güvenoyu desteği ihtimalleri imkansızlaştı.
GEÇERLİ İKİ FORMÜL:
AK PARTİ+CHP (258+132)
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti yetkilileri, yüzde 41 oy aldıklarını, bunun kendilerinin mutlaka hükümette yer alması gerektiği anlamına geldiğini dile getirdi. Davutoğlu ayrıca öncelikle ülke menfaatini düşüneceklerini, 'kırmızı çizgiler' olmaması gerektiğini ve her seçeneği değerlendireceklerini de ifade edince, AK Parti'nin bu formüle açık olduğu anlaşıldı. İş dünyası ve uluslararası çevrelerden de 'istikrar' ve 'geniş tabanlı hükümet' seslerinin yükselmesi bu formülü güçlendirdi. CHP cenahı da, muhalefet partileriyle hükümet arayışında karşılık bulamayınca bu formüle açık duruma geldi. "AK Parti ile koalisyon olur mu" sorularına CHP'lilerden de sert bir 'hayır' yanıtı duyulmadı.
AK PARTİ+MHP (258+80)
Seçimden hemen sonra, tabanları yakın kabul edilen AK Parti ile MHP'nin beraber hükümet kurabileceği yorumları yapıldı. MHP lideri Bahçeli, öncelikle en çok oyu alan iki partinin konuşması gerektiğini söyleyerek, bu formülü erteledi. Ayrıca "Hesaplaşmadan helalleşme olur mu" diyerek AK Parti'yle koalisyona kolay kolay evet demeyeceğinin sinyalini verdi. Ancak Bahçeli, çözüm sürecinin sona erdirilmesi ve yolsuzlukların hesabının sorulması şartlarını ortaya koysa da bu formüle kapalı olduklarını hiç söylemedi. Son günlerde, iki parti arasında gayri resmi görüşmeler ve bakanlık dağılımı konusunda pazarlıklar yapıldığı iddiaları konuşulmaya başlandı. Hatta eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a bakanlık verileceği de öne sürüldü. Son olarak MHP'li Mevlüt Karakaya, "AKP'nin dışarıda olduğu bir koalisyon alternatifi yok" diyerek bu formüle kapılarının kapalı olmadığı mesajını verdi. Karakaya, Davutoğlu'nun da koalisyon için anlaşmayı isteyeceğini savundu.
HDP ÇARK EDERSE: AK PARTİ+HDP (258+80)
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti yetkilileri, hiçbir seçeneğe kapıyı kapatmadıklarını söylese de, HDP'nin seçim öncesi ne içeriden ne dışarıdan AK Parti iktidarını desteklemeyeceklerini açıklamış olması bu formülü de imkansız kılmıştı. Ancak HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın daha önce AK Parti'yi dışarıdan dahi desteklemeyeceği yönündeki beyanına karşın son olarak "AK Parti-CHP koalisyonunu destekleriz" demesi, bu formülü yeniden akıllara getirdi.
SON İHTİMAL AZINLIK HÜKÜMETİ
Başbakan Davutoğlu, "En son şey azınlık hükümetinin denenmesidir" dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu da, "Azınlık son seçenek" dedi. MHP lideri Bahçeli ise "Azınlık hükümeti formülü sonuçsuzdur ve doğru değildir" diye karşı çıktı. HDP lideri Demirtaş da "CHP azınlık hükümeti olabilir" dedi.