GÜNDEM
Kılıçdaroğlu'na yumruklu saldırı / video
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, bazı milletvekilleriyle birlikte makamından çıkarak, partisinin grup toplantısına katılmak üzere TBMM'deki makamından ayrıldı.
Grup toplantı salonunun bulunduğu yere doğru yürürken bir kişi, Kılıçdaroğlu'na yumruklu saldırıda bulunuldu. Kılıçdaroğlu'nun gözlüğünün düştüğü görüldü.
Saldırgan, Kılıçdaroğlu'nun korumaları tarafından etkisiz hale getirildi. Bu sırada saldırganla partililer arasında arbede yaşandı. Saldırganı partililerin elinden BDP'li milletvekilleri aldı. Saldırgan daha sonra Meclis polisi tarafından gözaltına alındı.
Kılıçdaroğlu, yeniden TBMM'deki makamına döndü. Bir süre makamda kalan Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantı salonuna geçti. Salona gelişinde "Başbakan Kemal" sloganıyla karşılanan Kılıçdaroğlu, partililer tarafından uzun süre alkışlandı.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu'nu kürsüye davet ederken, saldırıyı kınadı.
Bu arada, Kılıçdaroğlu'nun saldırı öncesi grup salonuna gelişi sırasında, BDP'nin grup toplantısı sona ermişti. Saldırganın BDP'li olduğu yönündeki iddialar üzerine BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, gazetecilere yaptığı açıklamada, "CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile merhabalaştık. O anda saldırı gerçekleşti, bizden biri değil" dedi.
Saldırganın kimliği açıklandı
TBMM İdare Amiri ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, yumruklu saldırı sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanında olduğunu söyledi.
Saldırgan gözaltına alındıktan CHP İstanbul milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Ali Özgündüz ile Çankaya'da karakola giderek durumu takip ettiklerini belirten Özdemir, "Saldırgan Erzurumlu. Ankara Altındağ'da yaşıyor. 1986 doğumlu. İsmi Orhan Övet. Hiçbir partinin üyesi olmadığını bize söyledi. 3 milletvekili olarak biz konuyu takip ediyoruz" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise "Şu anda saldırganın siyasi bağlantısını bilmiyoruz. Bizim partiyle bir ilgisinin olmadığını söyledi. Arada bir Alperen Ocaklarına gidip geliyormuş. Oranın da üyesi değilmiş. Meclise ziyaretçi gibi girmiş. Salı günleri birinin referans olmasına gerek yok. Meclise nasıl girdiğine, oraya kadar nasıl geldiğine bakılacak" diye konuştu.
Bu arada saldırganın uyuşturucu madde bulundurma, ruhsatsız silah taşıma dahil birçok suçtan sabıkasının bulunduğu öğrenildi.
Asla geri atmayacağız
Kılıçdaroğlu, kendisine yönelik yumruklu saldırıya ilişkin, "Herkesi sukünete davet ediyorum. Demokrasi yolu engellerle doludur. Bu CHP liderine yapılan ilk saldırı değildir. Rahmetli İsmet İnönü'ye de taşlar atıldı ama bir tek hedefimiz var; bu ülkeye sağlıklı bir demokrasiyi ya getireceğiz ya getireceğiz. Baskılar, şiddet bizi engelleyemeyez biz hiçkimsenin önünde diz çökmemiş bir gelenekten geliyoruz. Öyle birisi yumruk atacak. Biz geri adım atacağız asla atmayacağız inaçlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Başbakan Erdoğan saldırıyı kınadı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Demokratik parlamenter sistem içerisinde bu yollar hiçbir zaman tevessül edilecek yollar değildir. Bunları tasvip etmek kesinlikle mümkün değildir. Şiddetle, biz bu girişimleri kınıyoruz. Ben bunun için de Sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun diyorum. Ayrıca kendisini de arayıp söyleyeceğim" dedi.
AK Parti'den kınama
AK Parti TBMM Grup Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Olayın bir an önce aydınlatılarak faillerinin yüce yargıya teslim edilmesini diliyor; bu saldırıyı aynı zamanda demokrasiye, fikir özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz" denildi.
"Muhtemelen bir milletvekilinin davetlisi olarak gelmiştir"
TBMM İdare Amiri Salim Uslu da Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının ardından Meclis'in güvenlik önlemlerine ilişkin AA muhabirinin sorusunu yanıtladı.
Ziyaretçilerin birbiriyle ilişkilerinin son derece vahim sonuçlar yaratabileceğini belirten Uslu, bundan korktuklarını söyledi.
Uslu, bütün grupların saatlerinin birbirine yakın olduğunu belirterek, "Türkiye'nin gerilimi, ister istemez buraya da yansıyabilir" dedi.
Meclis'e gelen ziyaretçi yoğunluğunu zaman zaman gündeme getirdiğinin anımsatılması üzerine Uslu, "Mevcut fiziki imkanlar bu kadar. Bunu daha fazla zorlamanın kimseye yararı yok" diye konuştu.
Uslu, güvenlik önlemleri olarak ne yapılabileceği sorusuna, "Akla gelen ilk tedbir ziyaretçi yasağıdır. Ziyaretçileri çok iyi kontrol etmek lazım. Kimse, tanımadığı, bilmediği kimseyi getirmeyecek. O vatandaş, kendiliğinden gelmiş olamaz. Bir milletvekilinin, muhtemelen davetlisi olarak gelmiştir, kimse, onu ortaya çıkarmak lazım. Kendiliğinden de gelenler olabiliyor. Herhangi bir vatandaşın kendiliğinden geleceğine kolay kolay ihtimal vermiyorum" karşılığını verdi.
Ziyaretçi yasağının hep gündemde olduğunu ifade eden Uslu ancak bir türlü bunu gerçekleştiremediklerini kaydetti. Uslu, partilerin bu yasağa çok sıcak bakmadığını belirtti.