SENDİKA
KESK, Toplu Sözleşme taleplerini açıkladı
KESK, 1 Ağustos’ta başlayacak 2014-2015 Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerini Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısı ile paylaştı. KESK MYK üyeleri ile bağlı sendikaların genel başkanlarının katıldığı toplantıda açıklamayı KESK Genel Başkanı Lami Özgen okudu.
Özgen, hak ve özgürlüklerin her geçen gün budandığı, kamu hizmetlerinin tümüyle tasfiye edildiği, iş güvencesinin dahi emekçilerin elinden alındığı bir dönemde emekçilerin yaşam koşullarından örnekler verdi. Özgen, AKP’nin emek politikalarının sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerin ardından taleplerini açıkladı. KESK’in TİS talepleri şöyle:
- Temel hak ve özgürlüklerin ve uluslararası sözleşmelerin gereği olarak; çalışma yaşamını ilgilendiren bütün konuların görüşüleceği, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme imzalayacağı ve anayasal hakkımız olan grevin teminat altına alınacağı bir yasal düzenleme hemen yapılmalıdır.
- 2014 yılı için kamu emekçilerinin, geçmiş dönemlerden bu yana süren refah kayıpları telafi edilmeli, enflasyon ve cari dönemin ekonomik büyümesinden verilecek adil bir payla temel maaşı 2.340 TL’ye yükseltilmelidir.
- Kamuda sözleşmeli, taşeron v.b. farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmeli, tüm çalışanlar iş güvencesine kavuşturulmalıdır.
- Kamu ve özel sektör dahil tüm çalışanların ücretlerinin KESK-AR tarafından Temmuz 2013 tarihi itibariyle 1.101 TL olarak belirlenen açlık sınırına kadar olan kısmı vergiden muaf tutulmalı, üzerindeki miktar için vergi kesintisi %15 olarak sabitlenmelidir.
- Tüm ek ödemelerin emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalıdır.
- Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetler giderilerek, aynı unvanda farklı kamu kurumlarında çalışan tüm kamu emekçilerine eşit ücret ödenmelidir.
- Başta öğretmenler olmak üzere lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergeleri 3600′e, önlisans mezunu olanların 3000′e çıkarılmalı, ek gösterge adaletsizliğine son verilmelidir.
- Kadın kamu emekçilerine; başta görevde yükselme ve unvan değişikliklerinde olmak üzere çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılığa, mobbinge, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlar hakkında etkili müeyyideler getirilmelidir.
- 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için, SHÇEK ve Belediyeler bünyesinde, çalışma alanına yakın ücretsiz ve SHÇEK yönetmeliğine uygun ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır.
- İdarenin sendikalar ve üyeleri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskılar son bulmalı, ayrımcı politikalardan vazgeçilerek özgür örgütlenme ortamı sağlanmalı, haksız ve adaletsiz biçimde tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.
- Kamu hizmetleri herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir bir yapıya kavuşturulmalıdır. Kamu hizmetleri işletmecilik esaslarına göre değil, toplumsal fayda gözeterek sağlanmalıdır.
- Eşit, Özgür ve Demokratik bir gelecek için toplumun tüm örgütlü kesimlerinin taleplerinin dikkate alındığı ve bu kesimlerin temsiliyetinin sağlandığı bir mekanizma ile ortaya çıkacak yeni bir anayasa hazırlanmalıdır.
KESK, kamu emekçilerinin haklarının AKP ve yandaş konfederasyon tarafından gasp edilmemesi için 1 Ağustos’ta tüm kentlerde sokaklara çıkacaklarını, park forumlarında taleplerin dillendirileceğini de söyledi. KESK, hükümetin taleplerine yanıt vermemesi durumunda 20 Ağustos’ta İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Trabzon’dan başlayacak ve 5 gün sürecek yürüyüşler yaparak Ankara’ya gelecek. 25 Ağustos’ta ise merkezi bir eylem gerçekleştirilecek.