EĞİTİM
Karma eğitim mecburiyetine son verilmeli
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), tarafından “9. Türkiye Buluşması” kapsamında gerçekleştirilen “30. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi”, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından açıklandı.
Çağdışı Yönetmeliklere Son Verilmeli
Çağdışı yönetmeliklerle kravat takma mecburiyeti başta olmak üzere, takım elbise, saç, sakal gibi dayatmaların bir an önce kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi ebeveynlerinin ve kendilerinin beklentileri doğrultusunda akademik bilgi ve becerilerin yanında ahlaki ve dini değerlerimiz ekseninde yetiştirmek için eğitim sistemimizde köklü bir değişikliğe gitmek elzemdir. Kamuda kılık ve kıyafet dayatmasının en önemli sembolü haline gelen başörtüsü konusunun sorun olmaktan çıkarılması devlet millet kaynaşması için çok önemli bir adım olmuştur. Fakat aynı kapsamda talep ettiğimiz, çağdışı yönetmelikteki erkeklere yönelik kravat takma mecburiyeti başta olmak üzere, takım elbise, saç, sakal gibi dayatmalar da bir an önce kaldırılmalıdır” dedi.
Zorunlu Yer Değişikliği Kabul Edilemez
“Öğretmenlerimizin tercih ve istekleri dikkate alınmadan hizmet süresine bağlı zorunlu yer değişikliği kabul edilemez” diyen Yalçın şunları kaydetti: “Yer değişikliği işlemlerinin öğretmenlerin isteğine ve tercihine bırakılması gerekmekte olup öğretmenlerimizin toplumsal çevrelerini değiştirecek, aile bütünlüklerini bozacak türden her düşünce ve girişime karşı tavizsiz kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Ek Ders Usul ve Esaslarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararında yönetici ve öğretmenler arasındaki eşitsizlikleri giderecek nitelikte köklü değişiklikler gerçekleştirilmelidir. Aynı kapsamda, toplu sözleşme görüşmelerinde karar altına aldırdığımız, Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen merkezi sınavlarda görev alan yönetici ve öğretmenlerin sınav görev ücretlerindeki adaletsizlik ve eşitsizliği gidermek için ivedilikle düzenleme yapılmalıdır. Yine nöbet görevi için ücret ödenerek bu görev angarya niteliğinden çıkarılmalıdır.”
Karma Eğitime Son Verilmeli
Açıklanan bildirgede engelli eğitim çalışanlarının sıkıntılarına da değinen Yalçın, insan iradesine ve tercihine ipotek koyan eğitimdeki “karma” mecburiyetine son verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Engelli eğitim çalışanlarının görevlerini yerine getirmesinde engellerinden kaynaklı bir sıkıntı yaşamaması için okul ve eklentilerinde gerekli mühendislik esaslı düzenlemeler yapılmalıdır. Sınıf içi eğitim uygulamalarında engelli öğretmenlerin eğitim materyallerine erişimini kolaylaştıracak öğretmen-öğrenci iletişimini zorlaştırmayacak tasarımlar yapılmalıdır. İnsanların temel tercihlerini sınırlayan demokratik eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı; insan iradesine ve tercihine ipotek koyan eğitimdeki ‘karma’ mecburiyetine son verilerek yalnızca kız, yalnızca erkek ve kız ve erkeklerin birlikte öğrenim gördüğü eğitim kurumları bir seçenek olarak öğrenci ve ebeveynlere sunulmalıdır. Okullar açılırken bugüne kadar yapıldığı gibi sadece kız meslek liseleri, kız imam hatip okulları değil AB ülkelerindeki okullarda olduğu gibi kız fen liseleri, kız sosyal bilimler liseleri veya kız Anadolu liseleri de açılmalıdır” diye konuştu.
19. Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararların ivedilikle uygulanması gerektiğinin altını çizen Yalçın, “19. Milli Eğitim Şurasında alınan, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, okul öncesi programlarında değerler eğitimine yer verilmesi, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden ‘Alkollü içki ve kokteyl hazırlama’ dersinin kaldırılması gibi kararlar bir an önce uygulanmalıdır” dedi.