GÜNDEM
Kabinede kalacaklar ve gidecekler kimler?
28 Şubat sürecinde Ankarada şifre HHO idi. Yani, Her an her şey olabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika dönüşü bu sözü söyleyince siyaset dalgalandı. Her an olabilecek şey kabine değişikliği. Bakan-toto oynanmaya başladı bile. Kim gider, kim kalır üzerine sayısız yorum yapılıyor.
Kabinenin fotoğrafını çekmeden önce bazı gerçekleri hatırlamakta fayda var. Başbakan Erdoğan, sürprizi sevmez. Dereyi geçerken at değiştirmez. Kabine kriterleri, yöntemi farklıdır. Kimseyle paylaşmaz. Bakan olduğunu, görevden alındığını TVden ya da telefonla öğrenen çoktur. Medya ve CHPnin istediği şeyler olmaz. Kabine açıklamadan önce sadece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir değerlendirme yapar. Başbakan, bu perşembe Köşke çıkıyor. O yüzden eğer ki kabine değişimi olacaksa o akşam ya da hayırlı cumayı beklemek gerekecek.
Başbakanın Her an her şey olabilir cümlesi olasılığı arttırdı. İşi kolay da değil. Kim gider, kim gelir sorusuna gelince... Gazeteler, Ertuğrul Günay, Ömer Dinçer, Mehdi Eker, Mehmet Şimşek, İdris Naim Şahin, Recep Akdağ isimlerine ağırlık veriyor. Yeni bakan adayları olarak da Ömer Çelik, Haluk İpek, Necdet Ünüvar, Cevdet Erdöl, Nurettin Canikli, Ayşenur Bahçekapılı, Nihat Zeybekçi, Mevlüt Çavuşoğlunun adları sıralanıyor. Numan Kurtulmuşun hatta Süleyman Soylunun adı dışarıdan bakan olacaklar listesinde geçiyor ama Erdoğana yakın kaynaklar bunu mümkün görmüyor.
Şimdi gelelim bakanların karnesine... Kim, nasıl görünüyor? Kabinenin ağır abileri Bülent Arınç, Beşir Atalay, sessiz güçleri Ali Babacan, Binali Yıldırım, jokerleri Bekir Bozdağ, Hayati Yazıcı, Nihat Ergün, Sadullah Ergin, hocası Ahmet Davutoğlu, espri makinesi İdris Naim Şahin, Egemen Bağış ve tekmili birden diğerlerinin son durumu.
Bülent Arınç: Değişmesini kimse beklemiyor.
Beşir Atalay: Parti mutfağının önemli ismi. Yaşı ve kıdeminden dolayı kabinenin hocası. İsmi açılım politikasıyla özdeşleşmiş durumda. Eğer görev yeri değişirse adres Milli Eğitim görülüyor.
Ali Babacan: Başbakana görevi bırakma ve aday olmama teklifini daha önce ilettiği konuşuluyor. İsmi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçse de bu teklife soğuk bakıyor.
Bekir Bozdağ: Kabinenin en yeni ama en etkin isimlerinden. Son kongrede MKYKya birinci sıradan girmesi dikkat çekti. Değişmesi beklenmiyor ama adı İçişleri, Adalet bakanlıklarına yakıştırılıyor.
Ahmet Davutoğlu: Suriye krizine kadar partinin parlayan yıldızıydı. Kriz popülaritesini sarssa da halen önemli ağırlığa sahip. Davutoğlu değişirse AK Partinin dış politikasında makas değişimi olur.
İdris Naim Şahin: Kabinenin neşesi ve neşelisi. Banko gidecek deniyordu, şimdi yerini sağlamlaştırdığı bile söyleniyor.
Binali Yıldırım: Hükümetin sessiz güçlerinden. Kabine dışı olması, büyükşehir adayı olacağının garantisi olarak görülür.
Recep Akdağ: Son günlerde ismi değişecek listesinde anılmaya başladı. 3 alternatifinin Necdet Ünüvar, Cevdet Erdöl, Mehmet Müezzinoğlu olduğunu da söyleyelim.
Faruk Çelik: Bursadan Şanlıurfaya seçim çevresi kaydırılan Çelik başka bir bakanlığa kaydırılırsa sürpriz sayılmaz.
Ömer Dinçer: Hükümetin tartışmasız en fazla eleştiri alan bakanı. Üslubu ve ilişki yönetiminden dolayı milletvekillerinin de hedefinde Kaybedenler Kulübünün üyelerinden olabilir. Başbakan Yardımcısı olabileceği de konuşuluyor.
Nihat Ergün: Sessiz, işine odaklanan bakan profili çiziyor. Ergün de kabinenin joker bakanlarından. İçişleri başta olmak üzere birçok yere yakıştırılıyor.
Egemen Bağış: Avrupa Birliğinden çok içeriye verdiği mesajlar, CHPye ayarları, Twitter üzerinden yaptığı esprilerle gündemden inmiyor. Partinin sürpriz İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak görülüyor. Alternatif adayları: Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu.
Zafer Çağlayan: Sabah nerede uyandığını hatırlamayacak kadar yurtdışına gidip geliyor. İsmi sadece ihracat rakamlarıyla geçiyor. Yurtdışı seyahatlerine devam edecek gibi.
Mehdi Eker: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir türlü ön plana çıkamıyor. Değişirse sürpriz olmaz.
Cevdet Yılmaz: Kabinenin en az bilinen bakanı. O kadar sessiz ve mütevazı ki Mecliste çalışan garsonlar bile tanımıyor.
İsmet Yılmaz: Milli Savunma bakanlarından beklenti askerle uyumdur. TSKdan kaynaklanan böyle bir sorun da görülmüyor. Başbakan Erdoğan, Vecdi Gönülü yıllarca bu bakanlıkta tutmuştu. Aynı istikrarı İsmet Beyin göstermesi şaşırtıcı olmaz.
Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm projelerinin uzun vadeli olduğu ve TOKİ Başkanlığı geçmişi dikkate alınırsa değişmesi zor görülüyor.
Veysel Eroğlu: Neredeyse 25 yıldır Başbakan Erdoğanın yakın çalışma kadrosundan. Ankaradaki hava, devam edeceği yönünde.
Mehmet Şimşek: On binlerce dolarlık maaşı bırakıp siyasete girdi. İsminin revizyon listesinde sıkça geçmesi parti içinde istemeyen güçlü odaklar olduğunun işareti.
Ertuğrul Günay: Son 2 ayın kabine odaklı spekülasyonlarının 1 numarası. Kendi deyişiyle içerden-dışardan gitmesi için yoğun uğraş veriliyor. Ertuğrul Bey ise rahat görünüyor.
Hayati Yazıcı: Başbakanın eski avukatı, en yakın hukukçularından. Gümrük ve Ticaret Bakanı olması şaşırtmıştı. İçişleri, Adalet ve Başbakan Yardımcılığı dahil her konuma yakıştırılıyor.
Suat Kılıç: Bir ara hedef haline gelmişti, olimpiyat sonrası atağa kalktı.
Fatma Şahin: Kabinenin tek kadın bakanı. Fatma Hanımın koltuğu sağlam.
Taner Yıldız: Kabineden ayrılsa üzüntü duymayacak kadar partiye bağlılık görüntüsü veriyor. Kayseri Büyükşehir adayı gösterilebileceği konuşuluyor.