GÜNDEM
İşte Seçim Listelerinin Profili
AKP, liste savaşlarının gölgesinde ve büyük oranda parti içi güç dengesine oynayan isimlerle milletin karşısına çıktı. CHP, kadın öncelikli ve dışa açık bir listeyi tercih etti. MHP, merkezileşme ve “profili düzgün aday” tercihini belirgin kılarken iktidar alternatifi olmayı çok da önemsemedi. HDP, Türkiye Partisi hedefiyle baraj engelini Kürt+Alevi+sol ve kısmen İslami kimlikli adaylarla aşmayı hedefledi. Yeni Dönemin alternatifi için ise Saadet Partisi, BBP ile Milli İttifakı tercih etti.
Ahmet Yavuz
Türkiye’nin yeni dönem siyasi kadrolarını oluşturacak olan ve uzun zamandır Türkiye’nin gündemini meşgul eden aday adaylığı süreci sona erip partilerin aday listeleri YSK’ya teslim edildi. Peki partiler, hangi aday profilini dikkate aldı? Siyasetin en uzun gününün yaşandığı “son liste” telaşında gözlerin üzerinde olduğu iktidar partisi, popüler bir profil yerine liste savaşlarının da etkisiyle parti içindeki güç dengelerinin ön planda tutulduğu, içe ve teşkilata dönük bir aday listesiyle milletin karşısına çıktı. CHP, kadın öncelikli ve dışa açık bir listeyi tercih etti. MHP’nin ise merkeze yakınlaşma ve “düzgün aday” profilini öne çıkardığı gözleniyor. “Türkiye partisi” olabilme hedefiyle baraj kaygısı güden HDP’de Kürt+Alevi+Sol ve az biraz da muhafazakar aday profili öne çıkıyor. İki kutuplu siyasete ve kısır çekişmelere mahkum edilmek istenen Türk siyasetini kısır döngüden çıkarmanın umudu haline gelen Saadet Partisi ve BBP ise, “Milli İttifak”la seçmenin karşısına son derece iddialı bir şekilde çıktı.
Siyaset, Bürokrasiyi Fazla Önemsemedi
Görevlerinden istifa eden 900’e yakın bürokrat adaylardan, partilerin fazla yararlanmadığı gözleniyor. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu’nun kısmen teknokrat, bürokrat ve danışmanlardan listelere yer verdiği göze çarpıyor. AKP’nin, Doğu ve Güneydoğu listelerinde, bölge dengelerini yansıtan güçlü aday profili pek görülmüyor. Bu durum, HDP barajı geçsin, geçmesin Başkanlık Sistemi ve anayasa değişikliği için zımni bir anlaşma olduğu yorumuna yol açıyor. Bu değişikliklerden iki yıl sonrasında ise erken seçim planları olduğu yorumları yapılıyor. İktidar partisinin listelerinde Numan Kurtulmuş ekibi de kendine yer bulamadı. AKP, 99 kadını aday gösterdi. Mevcut 312 vekilden 175’i aday gösterilmezken, 137 vekil listelerde kendilerine yer buldu.
Taş Yerinde Ağır, Türkeş Listeye Alınmadı
Listeler iyi gözlemlendiğinde “Taş yerinde ağırdır” sözü doğrulanmış oluyor. Geçen dönem, İstanbul Milletvekili olarak dolgu unsuru şeklinde parlamentoya giren, Alparslan Türkeş’in küçük oğlu Ahmet Kutalmış Türkeş, bu dönem AKP listelerinde yer almayarak genç yaşta siyasi hayatına ara vermiş oldu. Türkeş’in büyük oğlu Tuğrul Türkeş ise MHP’den Ankara’da liste başı olarak yeniden aday gösterildi.
Mhp Çatıdan Devam Ediyor
AKP’yi iktidardan düşürecek iktidar alternatifi güçlü bir ittifak arayışına bu seçimde yanaşmayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, listelerindeki aday profilinde Türkçü-milliyetçi çizgiden gitgide merkeze doğru bir açılıma yönelmiş görünüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP-MHP ve Cemaat üçlemesinin çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul 2. bölgeden seçime girecek. MHP; Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ı Uşak’tan, eski muhaliflerden Ümit Özdağ’ı da Gaziantep’ten aday gösterdi.
CHP, kadın ve demokrasi dedi…
Aday adaylığı sürecinde ve liste profilinde CHP ise adaylarının çoğunluğunu ön seçim ile üyelerinin tavrına göre belirledi. Liste başlarına kadınları koydu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’de listeye 2.sıradan girdi. Mehmet Bekaroğlu ise İstanbul’da seçilmesi zor bir yerden 9. sıradan listede yer aldı. Milli Gazete