EĞİTİM
İstanbul'da 13 bin 479 Öğrenci Okula Başlamadı
İstanbul’da toplam 13 bin 479 çocuğun okula başlaması, veli dilekçesi ve doktor raporuyla bir yıl ertelendi.
05 Kasım 2013, Salı
Veli dilekçesi veren 66-68 aylıkların sayısı 11 bin 400 iken, 68 ay ve üzeri olup rapor alanların sayısı ise 2 bin 79 oldu. 2012'de ilk defa uygulanan 4+4+4 eğitim sistemi ile okul başlama yaşı 66 ay olarak belirlendi ve büyük tartışmalara neden oldu. 66 aylık çocuğunu okula göndermek istemeyen veliden 'okula başlamaya uygun olmadığı'na dair doktor raporu istendi. Milli Eğitim Bakanlığı 2013'te yaptığı düzenleme ile 66 aylık çocuğunu okula göndermek istemeyen velilerden, rapor yerine dilekçe vermesini istedi.Bu düzenlemenin İstanbul'da 1'inci sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısını düşürdüğü ortaya çıktı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, geçen yıl ilkokul 1'inci sınıfa başlayan öğrenci sayısı 271 bin 697 iken bu sayı 2013'te 222 bin 729'a düştü. 66-68 aylıklardan 11 bin 400'ü veli dilekçesi ile okula başlamayı bir yıl ertelerken, aynı grupta kayıt yaptıranların sayısı 38 bin 640 oldu. 68 ay ve üzeri rapor alanların sayısı 2 bin 79 olurken, aynı grupta okula başlayanların sayısı ise 161 bin 496 oldu.
45 ÇOK PROGRAMLI LİSE
Muammer Yıldız ayrıca, halk arasında 'düz lise' olarak bilinen genel liselerin kapatılmasının ardından, sınavla öğrenci alan okullara gidemeyenler için çalışmalara başladıklarını söyledi. Her ilçede bir meslek lisesi içinde 'Çok Programlı Lise' (ÇPL) oluşturduklarını belirten Yıldız şu bilgileri verdi: "Düz liseler kapanınca öğrencilere imam hatip, meslek ve açıköğretim lisesi seçenekleri kalıyordu. Bir de özel okullar var ama onlar da herkes için bir seçenek olmayabiliyor. Açıköğretim de Milli Eğitim Müdürü olarak önerdiğim bir lise türü değil. Çünkü örgün eğitim veren okulun bir havası, bir iklimi var. Öğrenciler bunu yaşamalı diye düşünüyorum. Programımızı da ona göre yaptık. Bütün ilçe Milli Eğitim ve 327 meslek lisesi müdürleri ile bizzat toplantı yaptım. Eğer meslek lisesi hala memleket meselesi ise okul müdürlüklerinin, velilere meslek liselerinin avantajlarını, sunduğu meslek imkanları, öğrenciler üniversite sınavlarında kendi alanlarını seçerlerse elde edecekleri ek puanları anlatarak, meslek liselerine olan ön yargıların kırılmasını istedim. Ama bütün bunlara rağmen veli hala 'Ben çocuğumu genel liseye göndermek istiyorum' derse de onlar seçeneksiz kalmamalıydı. Her ilçemizi bir il olarak düşündük ve o yönde program yaptık. Çünkü daha önce İstanbul genelinde 19 ÇPL vardı. Bu yıl meslek liselerin bünyesindeki ÇPL sayısını 45'e çıkardık. Her ilçede bir ÇPL açmış olduk, öğrencilerimizi buralara kayıt ettik. Veli bilgilendirmeleri, düz lise tercihini önemli ölçüde azalttı. Geçen yıl bu liseleri tercih eden yaklaşık 55 bin öğrenci varken, çalışmalarımız sonucunda ÇPL'leri seçenlerin sayısı 14 bin 596'ya düştü."
247 BİN AÇIKÖĞRETİMLİ
Yıldız'ın verdiği bilgilere göre İstanbul'da açıköğretim liselerinde kayıtlı öğrenci sayısı toplam 247 bin 431. Genel açıköğretimde 197 bin 226, mesleki açıköğretimde ise 50 bin 205 öğrenci bulunuyor. Genel açıköğretimlerde erkek öğrencilerin sayısı 105 bin 675 iken, kızların sayısı 91 bin 551. Mesleki açıköğretimde ise erkeklerin sayısı 23 bin 674, kızların sayısı ise 26 bin 441.
İlçelere performans kriteri
Muammer Yıldız ayrıca, ilde yeni bir performans uygulaması başlatacaklarını açıkladı. Kurulacak yeni sistemle okullar her ay düzenlediği etkinlikleri, öğrenciler için yapılan çalışmaları vs. sisteme işleyecek. Ay sonunda da hangi okulun neler yaptığı, ne kadar başarılı olduğu gibi sonuçlar ortaya çıkacak. Yıldız, performans kriterleri ile ilgili şu yorumu yaptı: "Bu kriterler arasında sportif, sanatsal etkinlikler, öğrencilerin devamsızlık oranları, sınav başarıları yer alacak. Henüz kriterleri tam olarak belirlemedik. Bu kriterleri başarıyla tamamlayan ilçeleri ödüllendireceğiz ama başarısız olanlara ceza vermeyeceğiz. Kesinlikle okullarımızı, müdürlerimizi cezalandırmak gibi bir amacımız yok. "(Hürriyet)