EĞİTİM
İmam Hatiplerde Başarı Nasıl Artar Bakanlık Yazısı
MEB, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün İmam Hatip Liselerinde başarı ve niteliğin artırılmasına yönelik yapılacak çalışmaları konu alan yazı gönderdi.
23 Ekim 2013, Çarşamba
İMAM HATİP LİSELERİNDE BAŞARI VE NİTELİĞİN ARTIRILMASINA YÖNELİK YAPILACAK ÇALIŞMALAR
Değerli yönetici ve öğretmenler,
Son yıllarda, halkımızca imam hatip liselerine gösterilen yoğun ilgi ve teveccüh bizleri heyecanlandırmakla birlikte, okullarımızın yönetici ve öğretmenleri başta olmak üzere hepimizin sorumluluğunu artırmaktadır.
Halkımızın beklentilerini boşa çıkarmamak ve okullarımızdan beklenen eğitim hizmetini en verimli şekilde karşılayabilmek için yönetici ve öğretmenlerimizin bilimsel ve pedagojik veriler çerçevesinde niteliği ve başarıyı artırıcı çalışmalar yapmaları beklenmektedir.
Bu çerçevede, aşağıda belirlenen uygulamaların yapılmasının, uygulama sonuçlarının değerlendirilebilmesi ve özellikle iyi örneklerin ortaya çıkarılabilmesi için, her eğitim öğretim yılı sonunda Genel Müdürlüğümüz İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanlığına gönderilmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir.
1. Yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin kendilerini okulun bir parçası olarak hissetmeleri amacıyla okul iklimini oluşturan inanç, değer, tutum ve hedefler tüm paydaşlarca benimsenmeli ve okulda takım ruhu oluşturulmalıdır.
2. Okulun fiziksel, ekonomik, psiko-sosyal ve kültürel eğitim imkânları bütün öğrenciler için erişilebilir hâle getirilmelidir.
3. Velilerle etkili iletişim kurmak ve iş birliği sağlamak amacıyla okullarda fiziksel ortamlar oluşturulup belli bir program çerçevesinde onlara danışmanlık, rehberlik ve eğitim hizmetleri sunulmalıdır. Ayrıca aile ziyaretleri ve sosyal etkinlikler yapılmalıdır.
4. Öğrencilere yönelik olarak okul yönetimi, öğretmen ve aileler yüksek başarı beklentisi taşımalı ve bu durum öğrencilerle paylaşılmalı; düzenli ve öğrenimi teşvik edici öğrenme atmosferi oluşturulup öğrencideki ilerleme özenle takip edilmelidir.
5. Öğrenciler ilgi, yetenek ve yönelimleri doğrultusunda yükseköğrenime yönlendirilmeli ve buna yönelik olarak öğrencilere daha etkin bir rehberlik yapılmalıdır.
6. Okul, örgün eğitim saatleri dışında da başta öğrenciler olmak üzere tüm paydaşlara yönelik sosyal etkinlik merkezi hâline getirilmelidir.
7. Okula yeni gelen öğrencilere oryantasyon ve motivasyon eğitimleri verilmelidir.
8. Etkili ders çalışma teknikleri konusunda öğrenci ve aileler bilgilendirilip farkındalık oluşturulmalı, her öğrenci ile ilgili ayrı ayrı performans çizelgeleri tutulmalı, ödevler verilirken bu çizelgeler dikkate alınarak telafi eğitimleri verilmelidir.
9. Ergenlik döneminde bulunan öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif yönden geliştirilmelerine yönelik gençlik spor, kültür, sosyal hizmetler müdürlükleri, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerle iş birliği yapılmalıdır.
10. Sınıf tekrarı ve okul terki riski taşıyan öğrenciler erken tespit edilip ailelerle iletişime geçilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
11. Okulun yaptığı planlamalarda paydaşların ihtiyaç ve beklentileri en üst düzeyde dikkate alınmalı ve ulaşılmak istenen hedeflerin ne derece gerçekleştiği sistematik olarak takip edilmelidir.
12. “Öğrenci öğretmeni severse dersi de sever ve başarılı olur.” yaklaşımıyla öğretmenler öğrencilerle sürekli iletişim hâlinde olmalı, öğretim süreçleri de “Her öğrenci özeldir ve her öğrenci öğrenir.” anlayışıyla planlanmalıdır.
13. Bilişim teknolojileri yoluyla bilgi ağı oluşturulup okullar arası iyi örnek ve tecrübe paylaşımı sağlanmalıdır.
14. Okulun amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğine gidilmeli, proje tabanlı çalışmalar yapılmalıdır.
15. Programlarda belirtilen kazanımların öğrenciler üzerinde faydaya dönüşüp dönüşmediği izlenmeli, öğrencilerin hedeflenen kazanımları davranış hâline getirmelerine yönelik önlemler alınmalıdır.
16. Ailelerin sosyo-ekonomik yapısı ve eğitim düzeyleri dikkate alınarak dezavantajlı öğrencilere yönelik fırsat ve imkân eşitliği sağlanmalıdır.
17. Öğrencilere okuma kültürü kazandırmak ve bunu geliştirmek amacıyla kitap okuma ortamları oluşturulup okuma etkinlikleri planlanmalıdır.
18. Farklı yetenek ve zekâ türlerine sahip öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri ortamlar oluşturulmalıdır.
19. “Akran öğreticiliği” programı kullanılarak belirli bir derste başarılı olan öğrencilerin daha az başarılı olan öğrencilere yardımcı olmaları sağlanmalıdır.
20. Farklı öğrenme kapasitesine sahip öğrencilere hangi yöntemlerle daha verimli öğretim yapılabileceğine dair öğretmenlerin çeşitli kurs ve seminerler almaları sağlanmalıdır.