EĞİTİM
İkna İçin Özel Ekip Kurulacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık imzası ile 5 Nisanda il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen genelgeyle okula kayıtsız çocukların takip edilmesi istendi. Bakanlık verilerine göre 125 bine yakın öğrenci, ilköğretimden sonra liseye devam etmedi. İlkokul ve ortaokul çağında olan da yaklaşık 75 bin öğrenci olduğu tahmin ediliyor. Eğitimden uzak yaklaşık 200 bin öğrenci için yayımlanan genelgede, İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleriokula kayıtsız çocuklar ekranınagüncellenerek aktarılmıştır. İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından okula kayıtsız öğrenciler, ikametlerine uygun okullara yönlendirilecektir denildi.
Yoksa ceza kesin
Genelgede, okul yönetimlerince özel bir ekip oluşturulması istenerek, Çocukların ikâmetlerininziyaret edilerek okula kayıtları için gerekli ikna çalışmaları ve diğer tedbirlerin alınması, devamsızöğrencilerin okula kazandırılmasına ilişkin her türlü tedbirlerin alınarak çocuğunu okula göndermeyen sorumlular hakkında yasal yaptırımların uygulanması gerekmektedir ifadesi yer aldı. Genelgede ilkokul veya ortaokula kayıt yaptıran çocuklar eğer kendini geliştirmişse yapılacak sınavla yaşındaki sınıftan devam etmesi de istendi. Genelgede, 1999 ve 2000 doğumluların ise Yetiştirici Sınıf ÖğretimProgramı (YSÖP) sınıflarına alınarak işlemlerinin manuel olarak yapıldıktan sonra yaş ve seviyelerine uygun sınıflara aktarılması gerektiği belirtildi. YSÖP; zorunlu eğitim çağı kapsamında olup çeşitli sebeplerle öğrenimlerini yaşıtlarıyla birlikte zamanında yapamamış olan 10 yaşına girmiş 14 yaşını bitirmemiş çocuklar kapsıyor.
3 yıl beklemeyin
Bakanlığın Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan imzası ile 4 Nisanda yayımlanan genelgeyle deokulların dönüşümleri hakkında yeni talimatlar verildi. Bu eğitim-öğretim yılında başlayan 4+4+4sistemi gereği kademeli olarak 2015e kadar ilkokulların ve ortaokulların ayrı ayrı binalara taşınması öngörülmüştü. Bakanlığın yeni yayımladığı genelgede, şöyle denildi:
2013-2014 eğitim-öğretim yılı için ilk defa açılacak okulların müstakil ilkokula veya ortaokul olarak açılması; kademeli geçiş uygulanan okulların da öğretmenlerin yer değiştirilmesi veya öğrencilerinnakilleri sonucunda artları uygun olan okulların 3 yıl beklenmeksizin müstakil ilkokul veya müstakil ortaokul olarak dönüşümlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Tüm kademeli geçişlerin 2014-2015 eğitim öğretim yılında tamamlanacağından okul dönüşümleri ile ilgili planlamaların bu husus gözönünde bulunduralarak yapılmalıdır.
Genelgede YİBOlara zorunlu olunmadıkça ilkokul öğrencisi alınmaması, ilkokul öğrencilerinin taşımalı ilköğretim uygulamasına dahil edilmesi istendi. Köylerde de 10 öğrenci bulunması halinde ilkokul açılması da istendi.
MİLLİYET