EĞİTİM
İkinci Öğretim Akademisyenlere Zarar Veriyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr.Gökhan Çetinsaya tarafından Türkiye yükseköğretim sisteminin son 30 yılının ve bugünkü yapısının bütün boyutları ortaya koyulan 'Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası' başlıklı bir rapor hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Çetinsaya tarafından kamuoyuna açıklanan 194 sayfalık raporda ilginç veriler de yer alıyor. 12 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle 2016 yılından sonra her yıl liseden mezun olan öğrenci sayısının bugün ki 850 bin düzeyinden 1 milyon 200 bin düzeyine yaklaşacağına dikkat çekilen raporda, daha fazla sayıda ortaöğretim mezununun üniversite giriş sistemine başvuracağı dikkate alındığında, yükseköğretime olan talebin daha fazla artacağı görüldüğü hatırlatıldı.
5,5 MİLYON ÖĞRENCİNİN YÜZDE 46,7'Sİ AÇIK ÖĞRETİMDE
YÖK'ün Nisan 2014 verilerine göre; halen yükseköğretim kurumlarında eğitim görmekte olan yaklaşık 5,5 milyon öğrencinin 1 milyon 750 bini ön lisans, 3 milyon 370 bini lisans, 329 bini ise lisansüstü programlarda öğrenim görüyor. Toplam öğrencilerin yüzde 32'sinin ön lisans, yüzde 62'si lisans, yüzde 6'sının ise lisansüstü programlarda okuduğu bilgisinin yer aldığı raporda, "Bu öğrencilerin, yaklaşık 2 milyon 206 bini birinci öğretim, 654 bini ikinci öğretim, 2 milyon 545 bini açık öğretim ve 44 bini ise uzaktan öğretim programlarında kayıtlıdır. Bir başka ifadeyle, toplam öğrenci sayısının yüzde 40,5'i birinci öğretimde, yüzde 12'si ikinci öğretimde, yüzde 46,7'si açık öğretimde ve yüzde 0,8'i ise uzaktan öğretimde okumaktadır. Son otuz yıllık sürede, herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanların sayıları da hızla artmıştır. Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanların sayısı 1983 yılında yaklaşık 37 bin kişiyken, 2012 yılına gelindiğinde bu sayı 620 bin seviyesine ulaşmıştır. İlk yirmi yılda mezun sayılarının her on yılda iki kat, son on yıllık dönemde ise iki buçuk kat arttığı görülmektedir. 30 yıllık süre zarfında yaklaşık 7 milyon 220 bin yükseköğretim diploması verilmiştir" denildi.
İKİNCİ ÖĞRETİM AKADEMİSYENLERE ZARAR VERİYOR
İkinci öğretim programlarında okuyan öğrenci sayısı 654 bin olarak açıklandığı raporda, yüz yüze eğitim alan beş öğrenciden birinin, ikinci öğretim programlarında okuduğu vurgulandı. İkinci öğretim programlarında okuyan öğrencilerin yaklaşık yarısının, çoğunluğu 1992 yılında kurulan 21 üniversitede eğitim aldığının dile getirildiği raporda, ikinci öğretimin akademik kadroyu olumsuz etkilediği dile getirildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: "İkinci öğretim programları erişimi artırma bakımından önemli bir rol üstlenirken, mevcut uygulamasıyla öğretim elemanlarının ders yüklerini artırdığı, akademisyenlerin araştırma ve yayın performanslarını olumsuz etkilediği, kalite süreçlerine zarar verdiği eleştirilerine maruz kalmaktadır."