GÜNDEM
İftihar köprüsü
Üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun ve en geniş asma köprüsü unvanlı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi dün gerçekleştirilen törenle yerleştirildi. TörenCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
ĞUSTOS'TA AÇILIŞINI YAPACAĞIZ
İstanbul için "yıldız" diyebileceğimiz bir projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşıyoruz. 29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' dediler. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'Hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle raylı sistemin olduğu böyle bir proje yok. Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle, her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Yola çıktığımızda biz 'Her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'İnsanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz.
DAVUTOĞLU: GURUR TABLOSU
İstanbul için tarihi bir gün yaşandığını vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise şunları söyledi: "Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor."
REKOR KIRDI
Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli Yavuz Sultan Selim Köprüsü birçok rekoru da kırdı. Köprüde Lifting Gantry adı verilen farklı bir vinç kullanımıyla son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandı ve 10 tabliye ile dünya rekoru kırıldı. Köprü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu, 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu bin 408 metre toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre olacak. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını da alacak..
USTALIK TABLOSU
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu üzerlerine kaynakçı önlüğü giyip gözlüğünü takarak son tabliyenin bağlantı noktasına kaynak yaptı.
YAVUZ BÖREĞİ Bursalı börek ustası Hasan Acar, dünkü tören için Yavuz Sultan Selim Köprüsü şeklinde bir börek hazırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu konuşma yaptıktan sonra börekleri konuklara ikram etti.
Köprüden ilk araçlı geçişi Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat kendisi direksiyona geçerek yaptı.
İŞÇİLERE 3 BİN TL MÜJDESİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, tören alanına iki ayrı helikopterle geldi. Erdoğan ve Davutoğlu daha sonra köprünün ortasına kadar yaklaşık bin 150 adım yürüdü. Köprünün kaynağını yaptıktan sonra tören alanında bekleyen işçilerin yanına giden Erdoğan, şirket yöneticilerinden işçilere 3'er bin lira ikramiye verilmesini istedi. Ardından işçilere Ramazan'dan önce ikramiye verileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak köprünün ortasına kadar getirilen makam aracı ile ilk geçişi de yaptı. Erdoğan'ın yanına Ahmet Davutoğlu, arka koltuğa ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Erdoğan'ın torunu oturdu.