GÜNDEM
Hizmetliye rotasyon, il müdürüne muafiyet
HİZMETLİ KAPSAMDA, İL MÜDÜRÜ DEĞİL
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve YerDeğiştirme Yönetmeliğinin kapsam maddesine göre kurumda çalışan tüm memurlar rotasyona tabi olacaktır. Ancak, Bakanlık merkez teşkilatındagörevli şube müdürü, müdür, daire başkanı ve üstü yöneticiler ile taşra teşkilatında görevli il müdürüve il müdür yardımcıları Yönetmelik kapsamı dışına alınmıştır.
Yani Bakanlıktaki hizmetli dahi rotasyona tabi tutulurken taşradaki il müdürü ve il müdüryardımcısı 10-15 yıl görev yapabilecek.
YÖNETMELİK, GENEL ÇERÇEVE YÖNETMELİĞE AYKIRI
Oysaki, yönetmeliğin dayanağı olan ve Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet MemurlarınınYer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 2. maddesine göre, "Yardımcı HizmetlerSınıfına dahil memurların" kapsam dışında olması gerekiyordu.
SHÇEK YÖNETMELİĞİ NASILDI?
Yönetmeliğin dayandığı SHÇEK Yönetmeliğinin ilk halinde il müdürü, il müdür yardımcıları, ilçe müdürü veşube müdürleri de kapsamdaydı. Yine yönetmelişk tüm memurları değil "Taşra hizmet birimlerindekiUzman Tabip, Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Hemşire, Sağlık Memuru, Fizyoterapist, Diyetisyen, Psikolog,Çocuk Gelişimcisi, Sosyal Çalışmacı, Öğretmen, Sosyolog, Yurt Yönetim Memuru, Din Görevlisi unvanları ile görev yapan personeli" kapsama almıştı.
2008 yılında yapılan düzenlemede il müdürü ve il müdür yardımcıları kapsamdan çıkarıldı.
BİR ROTASYON YÖNETMELİĞİ İLK ÖNCE YÖNETİCİYE UYGULANMALIDIR
Bir kamu kurumunun rotasyon düzenlemesinde, hizmetliyi kapsama almadan önce, yönetici kadrolarında çalışan personeli düşünmesi gerekir.
Ayrıca tüm memurlar kapsama alınmadan önce taşrada hangi unvanlarda ihtiyaç bulunduğunun analizinin de yapılması gerekir.
www.memurlar.net