TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan kayıt kargaşasıyla ilgili SABAH'a açıklamada bulunan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, "Kesin kayıtlarda hiç kimse istemediği okulda okumayacak" dedi. 135 bin öğrencinin tercih yapmadığını, sistemin bu öğrencileri istemediği veya bulunduğu yere uzak okullara yerleştirdiğini belirten Yıldız, "Nakillerde bu yanlışlıklar düzeltilecek. Öğrenci gitmek istediği okulu ve bölümü seçecek. Nakiller 5 hafta sürecek. Nakillerde taban puan aranmadığı için öğrencilerin tercihlerindeki bir üst sıradaki okula girme şansları var. Ancak veliler gidecekleri okulun taban puanını ve yüzdelik dilimini gözden geçirerek tercih yapmalı. Yoksa boşuna tercih yapmış olurlar" dedi. TEOG sonuçlarının açıklanmasının ardından liseler arası nakil başvuruları 25 Ağustos'ta başladı. Ancak e-okul'daki başvuru sistemi kilitlenince öğrenci ve veliler, gitmek istediği okullar için nakil başvurusu yapamadı.
EVE YAKIN OKULU SEÇİN
Yıldız, "Veliler evlerine en yakın okulu seçsinler. Bazı öğrencilerin özel okula gitmesi nedeniyle kontenjanlarda açıklık olacak. Bu açığa göre nakillerini yaptırsınlar. 'Ben meslek lisesine veya imam hatip okuluna gitmek istemiyorum' diyenlere çok programlı liselerimiz var. Bütün bu işlemler karşısında yine haksızlığa uğradığını düşünenler varsa, bakanlığın yayımladığı yerleştirme sonuçlarına itiraz dilekçesini sistemden doldurarak itirazlarını yapabilirler. İstanbul'da öğrencilerimizin okuması için yeterli kontenjanımız var. Bunun için bazı meslek liselerinde ikili eğitim bile yapacağız" dedi.
'Nakillerde takip ve şans önemli'
TEOG yerleştirme sonuçlarını değerlendiren eğitim uzmanı Alpaslan Dartan, sistemin güzel yanının işlemler e-okul üzerinden yapıldığı için şaibeye yer vermemesi olduğunu söyledi. Hiçbir öğrenci açıkta kalmazken, bir öğrencinin birden çok okulda kayıtlı olmayacağını anlatan Dartan şu bilgileri verdi:
Sınava giren öğrenci sayısının artması, sınavların kolaylığı ve okul başarı puanları TEOG puanlarının yüksek gelmesine ve üst puan dilimlerinde yığılmalara neden oldu. Bunun sonucunda da öğrenciler geçen yıl aynı puan ve yüzdelik dilimi ile 2 hatta 3 üst okula yerleşebilecekken, şimdi 2-3 okul daha alt tercihlerine yerleştirildi.
Okulu beğenmeyenler eylül sonuna kadar ön koşulsuz nakil isteğinde bulunabilecek. Özel ya da devlet okulunda okuyan öğrenciler, nakil dönemlerinde de her hafta sadece bir okul yazmak şartıyla daha iyi bir okulda okumak için taban puana bakılmaksızın nakil isteyebilecek. Ancak 1 Ekim'den sonranakil istenen okula en son giren öğrencinin taban puanı dikkate alınacak.
Resmikurumlarda başvurular öğrencinin yerleştirildiği okula yapılacağından, her nakil döneminde sadece tek okul tercihi yapılabilecek. Velilerin e-okul sistemi üzerinden her cuma açıklanacak okulların boş kontenjanlarını sıkı takip etmeleri gerekiyor. Başvurularda bir puan sınırlaması yok ancak yerleştirmede başvuranlar arasında puan sıralaması yapılacak.
İlk kayıt dönemlerinde iyi okulların kontenjanlarında kayda değer boşluklar olmayabilir. Ancak okulların açılmasına kısa bir zaman kala iyi resmi ve özel okullar arasında geçişlerin olacağı söylenebilir. Veliler bu dönemlerde şans faktörünü iyi değerlendirmeli.
Bu sistemde özel okullara kayıt yaptıran yüksek puanlı öğrenciler nakil işleminde daha avantajlı. Özelokullar arasında bu takvime bağlı kalmadan puanların oynayacak olması nedeniyle iyi takipçi olmaları durumunda istedikleri resmi okullara nakil isteyebilecekler.
Nakil istemeyecekseniz okul açılana kadar işlem yapmanıza gerek yok. Ancak veli, çocuğunu özelokulda okutmayı düşünüyorsa e-okul'a girerek kaydını devlet okulundan alması lazım. sabah