EĞİTİM
Halk Eğitim Merkezi Yöneticilerinin Sorunları
Bilindiği gibi, Açık Öğretim iş ve işlemleri daha önce Halk eğitim Merkezlerı tarafından yapılmaktaydı. Bu dönemde Halk eğitim Merkezlerı , sadece öğrenci kaydını alır ve evrakları da Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ne bağlı bulunan Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderirlerdi.
Ankara da öğrenci dosyaları incelenerek tasdikname veri girişleri yapılırdı.
Ama 2010/ 56 sayılı Genelgeyle, Açık Öğretim iş ve işlemleri bütün İlköğretim Okullarına ve Düz Liselere ve Anadolu Liselerine verilmişti. Yeni kayıt işlemi yapılırken , kayıt evrakları eskİden olduğu gibi Ankaraya gönderilmeyip, kayıt işlemini yapan okullarda arşivlenmeye başladı. Öğrenci dosyaları incelenerek tasdikname veri girişleri kaydı alan okullar tarafından yapılmaya başlandı, dolayısıyle bu okullarımızın işyükü arttı.Halk eğitim Merkezlerı de bu arada Kayıt yenıleme işlemlerini Düz Liseler ve Anadolu Liseleriyle beraber yürütmekteydi.
Bu süreçte, Askerlik kanununda (1111 - 35 /c) yapılan değişiklikle Açık öğretim Lisesi öğrencilerine askerlik tecil (erteleme) hakkı verilmiştir. Açık Öğretim Lisesi öğrencisi olup, askerlik çağına gelmiş olan öğrencilerimiz, Halk Eğitim Merkezleri, Liseler ve Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan Anadolu Liselerinden (irtibat bürolarından) onaylı Ek.C2 belgelerini almak suretiyle, bağlı bulundukları askerlik şubelerine askerlik erteleme başvurusu yapabilme hakkı tanınmıştır.
Bakanlığımızın 2012/45 numaralı Genelgesi ile Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerinin Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından yürütüleceği ifade edilmiştir. Hal böyle olunca , Halk eğitim Merkezlerı, şimdi bir yandan Açık Lise öğrencilerinin yenı kayıtlarını alacak, sonra tasdikname veri girişlerini yapacak, kayıt yenileme işlemlerı de yapılacak bu arada. Askere gıdecek öğrencıler için Ek.C2 belgelerini düzenleyecek, öğrenci belgeleri de verilmeye devam ediyor tabi. Öğrenci kimlikleri de verilecek. Kaydedilen öğrencilerın dosyaları da arşivlenmeye devam ediyor. Okuldan ayrılmak isteyenlerin , Tasdikname belgelerı de düzenlenecek . Bu arada, Açık Ortaokul kayıtları da geldi çattı , Açık Ortaokul kayıtlarında da bütün bu işlemler devam edecek. Kırsal kesimde oturan öğrencilerin çoğu , ders seçmesını bilmiyorlar, gelip rica ediyorlar, dersimizi seçer misiniz, Şifremizi unuttuk, yardımcı olur musunuz ? Sınava giriş belgemi çıkaramıyorum yardım eder misiniz ? Bu öğrencilerin istekleri de geri çevrilmiyor tabi.
Verilen bütün bu işlere sözümüz yok ; baş tacı. Ama bütün bunlar yapılırken, öncelikle bu işlemleri yapacak olan Halk Eğitimi Merkezleri ve Mesleki Liselerinde gerek idareci, gerekse memur kadrosu artırılmalıdır. Bu işlere bakacak olan arkadaşlar, ivedilikle hizmetiçi eğitim kursuna alınmalıdır. Çoğu Halk Eğitim Merkezlerinde, öğrenci sayısı 1500 kişiye yakın ve bu işe bir tek müdür yardımcısı bakmakta ve üstelik de bütün bu işleri memuru olmadan yapmaktalardır.
İşlerin sağlıklı olarak yürüyebilmesi için, bu konulara acilen bir çözüm bulunmalıdır. Yeni Kayıt İşlemi, 21 Ocak -8 Şubat tarihleri arasında yapılacaktır. Ama çoğu kurumlarda yeni atanan arkadaşlarımız, daha neyi , nasıl yapacaklarını bilememektedir. Bazı arkadaşlar haftalık alınan ek ders miktarını da merak edebilirler: 18 saat haftalık ek ders . Diğer önemli bir hususta, yıl boyu Açık Lise ve Açık Ortaokullarının kahrını çeken insanların, Eğitim Tek. Genel Müdürlüğünün 530/21605 sayılı yazılarına göre Açık Öğretim iş ve işlemlerinde görevli olan personellerin sınav oturumları süresince Yedek gözetmen olarak , görevlendirilmesi hususunda yazısı olmasına rağmen bazı okul müdürleri, bunu bile yorumlamaktan aciz kalmışlardır. Bu konunun da açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Sait ÜREY
Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilimi Uzmanı