EĞİTİM
Güvenli okullara bayrak verilecek
Antalya'da düzenlenen MEB'in “en üst danışma kurulu” niteliğindeki 19. Milli Eğitim Şurası'nın 3. gününde, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlar çalışmalarını sürdürüyor.
"Okul Güvenliği Komisyonunda, üyeler tarafından getirilen önerilerin oylanmasına başlandı. Her okulda güvenlik görevlisi ve sağlık personeli olması yönündeki görüş komisyonda oy birliğiyle benimsendi.
Okulun ve çevresinin risk analizinin yapılması ve okul güvenliği açısından risk grubuna giren okullara yönelik süreç odaklı önlemlerin alınması yönünde grup kararı da öne çıktı.
Okullara ölçüm yapılacak
Bunun yanında okulların güvenlik açısından düzeylerini belirlemek üzere ölçümlerin yapılarak yeterli koşulları sağladığında "güvenli okul bayrağı" verilmesi yönündeki öneri benimsendi. Okul güvenliğine katkı sağlayan öğrenci, veli ve okul çalışanlarının bu kapsamda ödül verilmesi önerisi de oy birliğiyle kabul edildi.
İhtiyaç duyulduğunda okul paydaşlarının okul güvenliği konusunda farkındalıklarının arttırılması amacıyla ihmal, istismar, şiddet, ilk yardım gibi eğitimlerden geçirilmesi önerisi de komisyonda kabul edilen öneriler arasında yer aldı.
Diğer yandan okul servis sürücülerinin, okul ve yol güvenliği konularında, her eğitim yılı başında yeniden bir eğitim programına tabi tutulması ve okul güvenliği sertifikası olmayan sürücülerin çalıştırılmaması da komisyonda kabul edildi.
Okul güvenliği konusunda uzmanların yetiştirilmesi ve bu uzmanların il veya ilçe düzeyinde istihdamının gündeme geldiği komisyonda, bu öneri de komisyon üyelerinin oy birliğiyle benimsendi.
Eğitim yöneticilerine "lisans" şartı
Öte yandan "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması"nı konu edinen komisyonda ise devlet okullarında eğitim yöneticisi olmak için lisans mezunu olunması gerektiği oy birliğiyle grup kararı olarak kabul edildi.
Okul yöneticilerinin merkezi olarak yapılan yazılı sınavdan başarılı olması gerektiği de oy birliği olarak kabul edilen öneriler arasında yer aldı.
Okul müdürlerinin belli bir süre görev yapmış okul müdür yardımcıları arasından seçilmesi de oy çokluğu ile kabul edilen kararlar arasında öne çıktı.
Okul yöneticiliğine atanmada o okula öğretmen olarak atanma şartlarını taşıması, ancak atanma şartlarını taşımadan o okula münhasıran norm durumu değil genel anlamda o okul türüne atanabilme şartı aranmasının yeterli olması önerisi de benimsendi.
Ayrıca okul yöneticiliğine atanmada eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim almış olma ve okul müdürlüğü için yönetici yeterliklerini esas alan akredite edilmiş kurumlar tarafından verilebilen belli sürede eğitim alındığını gösterir belgeye sahip olma şartlarının da okul yönetici seçiminde tercih nedeni olması gerektiği yönündeki görüş de grup kararı olarak kabul edildi.
Yönetici adaylarını yetiştirme programlarına erişimini kolaylaştırmak, yerel imkanlardan faydalanmak ve çok sayıda adaya ulaşabilmek için yönetici yetiştiren Eğitim Yöneticisi Yetiştirme Merkezlerinin İstanbul ve Ankara'dan başlanarak ülke geneline yaygınlaştırılması için MEB'in çalışma başlatması tavsiye edildi.
Kararlar, Şura Genel Kurulunda oylanacak
Müzakereler, neticesinde oy birliğine varılan maddeler, genel kurula sunulmak üzere hazırlanan rapora ekleniyor. Gruplar, yarın da çalışmalarını sürdürecek. Gruplarda, hazırlanan raporlar, 6 Aralık Cumartesi günü genel kurulda oylanacak ve kabul edilen öneriler tavsiye kararlarına dönüşecek.
Bu tavsiye kararları, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın onayı sonrası tebliğler dergisinde yayınlanacak.
Şura genel sekreterliği, tavsiye niteliğindeki kararları bakanlığın ilgili birimlerine gönderecek. hürriyet