EĞİTİM
Gözler MEB'de Müjde Bekleniyor!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Ek Ders Meselesi Öğretmeni Olumsuz Etkiliyor!
Öğretmenlik mesleğinin çözüm bekleyen en önemli konularından biri ek ders meselesidir. Ek ders ücret artışıyla ilgili çeşitli talepler bulunmaktadır ancak belli ücret artışları 850 bin öğretmenin tamamına yansımayacaktır. Aynı işi yapan ve 08:00-17:00 mesai yapan okul yöneticileri farklı ek ders ücretleri almaktadır. Aynı işi yapan ve haftanın beş günü okulda bulunan öğretmenler farklı ücretler almaktadır. İlkokul, Ortaokul, Lise öğretmenleri farklı ek ders ücretleri almaktadır. Ek ders ücretinin olup olmaması, az veya çok olması öğretmenlerin psikolojisini ve performansını doğrudan etkilemektedir. Ek ders uygulamasının tamamen kaldırılıp yeni bir sisteme geçilmesi tüm öğretmenleri mutlu edecektir.
“Atanamayan Öğretmen” Kavramı Mesleği İtibarsızlaştırıyor!
Öğretmenlik mesleğinin itibarı için atanamayan öğretmen kavramı ülke gündeminden çıkarılmalıdır. Öğretmen yetiştirme sisteminde kapsamlı bir değişiklik yapılarak MEB’in ihtiyaç duyduğu öğretmenlik alanlarına öğrenci alınmalıdır. Açık öğretim ve ikinci öğretim programlarının tamamı kapatılmalıdır. Fen-Edebiyat Fakültesine başlayan öğrencilere bir zamanlar “biz sizi öğretmen yetiştirmiyoruz, bu fakültede bilim adamı yetiştiriyoruz.” gibi cümleler söylenirken, son yıllarda atanan öğretmenlerin büyük çoğunluğu Fen-Edebiyat Fakültesinden mezun olmuşlardır.
Eğitim Fakülteleri ile Fen-Edebiyat Fakülteleri birleştirilerek öğretmenlik bölümleri tek fakültede birleştirilmelidir. Pedagojik formasyon uygulaması kaldırılarak tüm öğretmenlik programlarında eğitim eşit olmalıdır. Üniversitelerin öğretmenlik kontenjanları azaltılarak müfredatta kapsamlı değişiklikler yapılmalıdır.
Sosyal medyada tüm öğretmen adayları, örgütlü ve sistemli bir şekilde branşlarına daha çok sayıda atama yapılması için mücadele etmektedir. Dernek kuran öğretmen adayları da var, internet sitesi kuran öğretmen adayları da var, her gün binlerce tweet atan öğretmen adayları da var, Bakana ve Müsteşara sesini duyuran öğretmenler de var… Halbuki öğretmen adaylarının üniversite son sınıftayken şu hayali kurmaları gerekir: “6 ay sonra okuluma, öğrencilerime kavuşacağım, 5 ay sonra mesleğimi en iyi şekilde fedakarca ve özverili şekilde icra edeceğim, 3 ay sonra Anadolu’nun şirin bir kasabasında göreve başlayacağım, 2 ay sonra diplomamı alıp resmen öğretmenlik yapmaya başlayacağım, 1 ay sonra tercihlerimi yapacağım, öğrencilerime kavuşmak için sabırsızlanıyorum.” Kısacası öğretmen adayı, eğitimini tamamladıktan sonra hemen göreve başlamalıdır. O; heyecanı, mutluluğu, mesleğine olan sevgisini, bağlılığını hemen göstermelidir.
Talepler ve Sorunlar Bitmiyor!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 850 bin civarında atanmış öğretmeni, 300 bin civarında atama bekleyen öğretmeni ve ek ders karşılığı görev yapan on binlerce öğretmeni, öğrenimine devam eden yüzbinlerce öğretmen adayı bulunmaktadır. Ayrıca farklı Bakanlıklarda çalışan “Memur Öğretmenler”vardır. MEB, bir yandan kadrolu öğretmenlerinin sorunlarına ve taleplerine çözüm ararken diğer yandan da atama bekleyen öğretmenlerin taleplerini karşılamaya çalışmaktadır. İşte o taleplerden bazılarını 24 madde olarak yayımlıyoruz:
1)24 Kasım’da Öğretmenlere 1 maaş tutarında ikramiye verilsin!
2)Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılsın!
3)Öğretmenlerin kariyer düzenlemesi yapılmalıdır!
4)Ek ders saat ücreti 12 TL'ye çıkarılmalıdır!
5)Öğretmenlere meslek güçlüğü zammı verilmelidir, emeklilik isteğe bağlı olmalıdır!
6)Erkek Öğretmene Kılık Kıyafet Özgürlüğü getirilmelidir!
7)Hafta sonu kurs ücretleri arttırılmalıdır!
8)Zorunlu hizmet bölgelerindeki öğretmenlerin maaşları arttırılmalıdır!
9)Ek Ders Ücretleri vergiden muaf tutulmalıdır!
10)Boş derslere giren nöbetçi öğretmenlere ücret ödenmelidir.
11)Öğretmenlere Nöbet Ücreti Verilmelidir!
12)Tüm okul yöneticileri GİH sınıfına geçirilmelidir, ek ders kaldırılıp yöneticilere makam tazminatı verilmelidir!
13)Alan değişikliği işlemleri başlatılmalıdır!
14)Felsefe grubu derslerinin tamamı zorunlu ders kapsamına alınmalıdır!
15)Rotasyon il içi yerine ilçe içinde getirilmelidir!
16)Sınav görev ücretleri arttırılmalıdır!
17)Memur öğretmenler belli bir sistem kurularak MEB’e öğretmen olarak geçiş yapmalıdır!
18)Okul yönetici görevlendirmeleri yaz aylarında yapılmalıdır!
19)Okul yönetici görevlendirmelerinde sözlü sınav kaldırılmalıdır!
20)Ücretli öğretmenlik yapmış olanlara da MEB’e sözlü sınavla atanma hakkı verilmelidir!
21)Öğretmen yetiştirme sistemi gözden geçirilmelidir, açık öğretim bölümlerinin tamamı kapatılmalıdır!
22)Eylül ayındaki 40 bin öğretmen atamasında boş kalan kadrolara atamalar yapılmalıdır!
23)2015 Şubat ayında 40 bin öğretmen ataması yapılmalıdır!
24)2015 Şubat atamasında branş öğretmenliklerine daha fazla atama yapılmalıdır!
GAZETEKAMU olarak tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım- Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimizle kutluyoruz. Lider ülke Türkiye için, aydınlanma ve çağdaşlaşma mücadelesine bir ömür veren ve şimdi hayatta olmayan bütün Öğretmenlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyoruz. Görev başındaki öğretmenlerimize başarılar diliyor, emekli öğretmenlerimize esenlikler diliyoruz.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.