EĞİTİM
Görevde yükselme sınavında ne sorulacak?
MEB görevde yükselme yönetmeliği yayımlandı. Buna göre, atanacaklar için yapılacak yazılı sınavda adaylara insan hakları ve demokrasi bilgisi sorulacak. Ayrıca, şube, tesis ve basımevi müdürü kadroları için adayların, Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya sayman kadrolarında iki; okul müdürü görevinde iki; müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç; şef kadrosunda dört veya öğretmen kadrosunda en az beş yıl görev yapmış olmaları gerekiyor.
12 Ekim 2013, Cumartesi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkındaki Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü kadrolarına görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; diğer kadrolara görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekecek.
Görevde yükselme yazılı sınavına katılacak şube, tesis ve basımevi müdürü kadroları için; en az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmaları, Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya sayman kadrolarında iki; okul müdürü görevinde iki; müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç; şef kadrosunda dört veya öğretmen kadrosunda beş ya da burada sayılan kadrolarda toplam dört yıldan az olmamak üzere asaleten görev yapmış olmaları gerekiyor.
Ancak, İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı ile Bilgi İşlem Grup Başkanlığı şube müdürlüğü kadroları ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bu grup başkanlıklarının işlerini yürüten şube müdürlüğü kadrolarına; bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmaları şartıyla Bakanlığın mimar, mühendis veya branşı Bilişim Teknolojileri ve Elektrik ?Elektronik Teknolojisi olan öğretmen kadrolarında en az beş yıl hizmeti bulunanlar arasından atama yapılacak. Şef ve koruma ve güvenlik şefi kadrosu için; en az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere devlet memurluğunda en az beş yıl görev yapmış olmak şartı aranacak.
Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı ve uzman kadrosu için; en az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak, öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak ve son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere öğretmen veya şef kadrosunda ya da bu görevlerde toplam en az beş yıl görev yapmış olmak gerekecek.
Hukuk müşaviri kadrosu için de hukuk fakültesi mezunu olmak, son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak şartı aranacak.
Yazılı sınav, sınavın Bakanlıkça yapılması halinde, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünce sınav tarihinden en az bir ay önce duyurulacak. Duyuruda; atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı ile başvuru tarihi, süresi ve yeri belirtilir. Duyuruda, atama yapılacak kadrolara ilişkin sınav konularının başlıklarına ve sınavdaki ağırlıklarına da yer verilecek.
Sınav içeriği
Görevde yükselme yoluyla atanacaklar için yapılacak yazılı sınavda adaylara, Türkçe dil bilgisi, yönetimde insan ilişkileri ve iletişim, yönetim, liderlik ve organizasyon, insan hakları ve demokrasi, yönetimde etik, Türk idare sistemi, protokol kuralları, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, genel kültür ile ilgili mevzuat konuları sorulacak.
Yazılı sınav, Bakanlıkça veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılacak. Bu sınavda 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar sınavda başarılı olmuş sayılacak.
Yazılı sınav sonuçları, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavından itibaren bir yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava kadar geçerli olacak.
Sözlü sınav
Şube müdürlüğü, tesis müdürlüğü ve basımevi müdürlüğü için yapılan yazılı sınavda başarılı olanlardan duyuruda ilan edilen kadro sayısının üç katına kadar aday, puan üstünlüğüne göre sözlü sınava alınacak. Son adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava alınacak. Adaylar sözlü sınavda alınan personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından; sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, genel kültürü ve genel yeteneği, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı esas alınarak 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilecek. Sözlü sınavda 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak.
Sınav sonuçları, sınavların yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulacak.
Boş kadrolara; şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürleri bakımından sözlü sınav, diğer görevler bakımından yazılı sınav sonuçları esas alınarak oluşturulan başarı listeleri üzerinden, tercihler de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılacak.
Sınavı Kasım’da
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu. ‘MEB Personel Görevde Yükselme Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ ile ilgili bilgi veren Tekin, görevde yükselme sınavının Kasım ayında yapılabileceğini söyledi. Müsteşar Tekin, twitter üzerinden şu ifadeleri paylaştı:
“Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Değişikliği, Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe kısa adıyla rotasyon yönetmeliğini de ekledik. Hem görevde yükselme, hem atama ve hem de yer değiştirme yönetmelikleri tek bir metin oldu. Metne özellikle MEBBİS üzerinden katkı yapan arkadaşlara teşekkürler.
Kısmet olursa Kasım ayı sonunda görevde yükselme sınavını planlıyoruz. YEĞİTEK ve ÖSYM’nin takvimine göre bir planlama yapacağız. Ama bu yıl içinde kesinlikle sınav yapacağız. Metinde unvan değişikliğine tabi arkadaşların yer değiştirme esaslarına da yer verdik.”