DİYANET
Genelgeyle Din Görevlilerimiz Mağdur Edilmemelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Camilerin Açık Tutulmasına Dair yayınladığı 75718882-216 Sayılı Genelge müftülüklere tebliğ edilerek uygulamaya konulmuştur.
Vatandaşlarımıza 7-24 daha iyi din hizmeti sunmak amacıyla hazırlanan genelgeyi bir çok yönüyle sendika olarak desteklemekle birlikte genelgede yer alan bazı hususların eksik bırakılması ve bazı hususların ise hiç ifade edilmemesi bizleri ve din görevlilerimizi endişeye sevk etmektedir.
Toplumun sosyal yapısı göz önüne alındığında uzun ve kısa günlerde gerektiği kadar esnek bir çalışma sistemine tabi olan din görevlilerinin camii içerisinde öğle namazaından bir saat önce ve yatsı namazının bitimine kadar camide bekleme zorunluluğu gibi bir algının oluşması anlaşılır bir durum değildir.
Kaldı ki Kamu Görevlileri içerisinde mesai saatleri başlangıcı ve bitimi belirlenemeyen tek görevli olan din görevlilerimizin uzun günlerde gece 03 de görevine gidip, gece yatsıdan sonra 23 de evine dönmek durumunda kalması hepimizin malumudur.
Genelgede zikredilen;
Cami görevli odaları oluşturulması,
Namaz vakitleri dışında müftülükçe hazırlanacak program çerçevesinde isteyen vatandaşlara yaygın din eğitimi sunulması,
Sunulacak programın ilan edilmesi,
Cami çevresinin müştemilatının aktif hale getirilmesi,
Bilgisayar odalarının oluşturup gençlerin ihtiyacına sunulması,
Kadın cemaatin camiye gelebilmesi için uygun yerler hazırlanması,
Engelli vatandaşlarımızın camiye gelebilmelerine imkan sağlanması,
Lavaboların ihtiyaca uygun hale getirilmesi hususları sendika olarak bizim de uygulanmasını arzu ettiğimiz işlerdir.
Genelgede eksik belirsiz olduğunu düşündüğümüz bazı hususlar bizleri rahatsız etmektedir.
C ve D grubu camilerde gündüz camiye gelip bu dersleri alma talebinde bulunulmadığında görevliler ne zaman camiden ayrılacak? Camiden ayrılırken idareye bilgi verilmesi gerekli midir? Din Görevlilerinin görevleri sadece cami içi görevler ile sınırlı mıdır? Öncelikle bu soruların cevap bulması gerekir.
Bilinmelidir ki Camilerde ihtiyaca binaen programlar hazırlanması programa iştirak edilmesiyle faaliyete geçecektir. Görevlilerimiz bu ihtiyacı mutlaka karşılayacaktır.
Din görevlilerinin cami dışı görevlerinin genelgede yer almaması bir eksikliktir. Camiye gelen namaz kılan vatandaşımız bizi ilgilendirir camiye gelmeyen namaz kılmayan vatandaşımız bizi ilgilendirmez diyemeyiz.
Cami önüne gelen cenazeye karışmam duasına katılmam diyemeyiz,
Vatandaşımızın evinde okutacağı Kur-ana veya duaya katılamayız diyemeyiz.
Vatandaşımızın düğünü sünneti bizi ilgilendirmez, diyemeyiz.
Hacca ve umreye gidecek vatandaşa karışmam camiye gel orda dersini al diyemeyiz
Dargınların barıştırılması ziyaretlerini yok sayamayız
Bu görevlerin yerine getirilebilmesi için vatandaşımızın yüzde yetmişinin şehirlerde yaşadığı günümüzde camilerin çift görevli statüsüne acilen geçirilmesi gerekir.
Ayrıca önemli demirbaşların bulunduğu camilere güvenlikçi verilmesi gerekmektedir.
Bu hususların tekrar gözden geçirilerek eksiklerin giderilmesini ve açık olmayan hususlara netlik kazandırılmasını istiyoruz. Din görevlilerinin çalışma şartları, görev bilinci, iş psikolojisi göz önünde tutularak genelge tekrar hazırlanmalıdır.
kaynak: diyanet-sen.org.tr