EĞİTİM
Gazetecilik, öğrencilerin gözdesi olmaktan çıktı
Bir dönemin revaçta mesleklerinden gazetecilik, son yıllarda öğrencilerin gözdesi olmaktan çıktı. 2013’te 24 üniversitede 2 bini aşkın kontenjan açıldı. Ancak taban puanların 400’ü geçmemesi gösteriyor ki: Gazetecilik için tehlike çanları çalıyor.
02 Aralık 2013, Pazartesi
Bir dönemin revaçta mesleklerinden gazetecilik, son yıllarda öğrencilerin gözdesi olmaktan çıktı. 2013'te 24 üniversitede 2 bini aşkın kontenjan açıldı. Ancak taban puanların 400'ü geçmemesi gösteriyor ki: Gazetecilik için tehlike çanları çalıyor.
Sözel alandaki bölümler arasındaki gazetecilik programlarına TS-1 puan türü ile öğrenci yerleşiyor. Gazetecilik için yarışan adayların YGS, LYS-3 ve LYS-4 testlerindeki başarıları puanlarını belirliyor. Vakıf üniversitelerinde yaygın olmayan gazetecilik için, Kıbrıs'taki üniversiteler de alternatifler arasında. Bugün gazetecilik bölümleriyle ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyorum.
2 BİN 148 KONTENJAN VAR
2013 ÖSYS'de gazetecilik tercihi yapan adaylar 17'si devlet, 4'ü vakıf ve 3'ü de Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 24 farklı üniversite içinden tercih yaptılar. Bu üniversitelerdeki toplam 2 bin 148 kontenjanın yüzde 9'u vakıf üniversitelerinde, yüzde 8'i Kıbrıs üniversitelerinde bulunuyordu. Temmuzun son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerinde bulunan gazetecilik kontenjanlarının tamamı doldu. Devletteki uzaktan öğretim kontenjanlarının tamamen dolduğu görüldü. Devlet kontenjanlarına talep bu kadar yoğunken, vakıflarda durum böyle değil.
8 BİN 605 ÖĞRENCİ OKUYOR
Her sene ÖSYM web sitesinde yayınlanan Yükseköğretim İstatisitklerine göre (2012-2013 öğretim yılı) gazetecilik bölümlerinde 8 bin 605 öğrenci okuyor. Öğrenciler arasında erkekler sayı olarak önde yüzde 57. Gazetecilik bölümlerine yeni giren ve mezun olan öğrencilerde de aynı oran karşımıza çıkıyor.
DOKTORADAN 25 KİŞİ MEZUN
Bir ülkenin bir bilim/meslek alanında geldiği seviyenin önemli göstergelerinden biri de o alanda lisansüstü, yani yüksek lisans (master) ve doktora yapanların sayısıdır. Bu durum, gazetecilik gibi doğrudan uygulamaya yönelik alanlar için de geçerlidir. Eldeki istatistikler, Gazetecilik alanında Türkiye'de 915 lisansüstü öğrenci olduğunu gösteriyor ve bunların yılda yaklaşık 60'ı mezun oluyor. 2013'te doktoradan mezun olanların sayısı ise 25.
BAŞARILI ÖĞRENCİ TERCİH ETMİYOR
- Vakıf üniversitelerindeki yıllık eğitim ücretleri birbirine yakın. Listenin başında yıllık 22 bin 140 TL ile Yeditepe Üniversitesi yer alıyor. En düşük ücret 20 bin 401 TL ile İstanbul Arel Üniversitesi'nde.
- Vakıf üniversitelerindeki gazetecilik bölümlerinde 68 ücretli kontenjanın yanında 20 tam burslu, 4 yüzde 75 burslu, 86 yüzde 50 burslu ve 17 yüzde 25 burslu kontenjanın bulunduğunun altını çizmek isterim.
- Gazetecilik bölümlerinin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde İstanbul, Ankara ve İzmir'in önde olduğunu görüyoruz. İstanbul Üniversitesi'nin yıllardır süren liderliği kolay kolay değişmeyecek gibi gözüküyor.
- Taban puanlar incelendiğinde hiçbir devlet üniversitesinin taban puanının 400'ün üzerinde olmaması dikkat çekiyor. Bu durum gazetecilik mesleğinin başarılı öğrenciler arasında popüler olmadığının trajik bir göstergesi.(Burak Kılanç/ Akşam)