GÜNDEM
Fransa'da yargıtaydan başörtüsü ile ilgili tarihi karar
Mahkeme, 2008 yılında başörtüsü taktığı gerekçesiyle çalıştığı kreşten atılan Fatma Afif'in itirazını haklı buldu. Daha önce başörtüsü takılmaması yönünde yapılan uyarıya uymayan Afif'i işten çıkaran kreş lehine karar veren Mantes-la Jolie İş Mahkemesi ve Versailles Temyiz Mahkemesi'nin kararını iptal eden Yargıtay, özel kurumlarda dini inancından dolayı kimseye ayrım yapılamayacağına hükmetti. Yargıtay, laiklik ilkesinin kamu hizmeti gerçekleştirmeyen özel işyerlerinde uygulanamayacağının altını çizdi.
Kararı değerlendiren Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls ise Yargıtay'ın laiklik ilkesini sorguladığını iddia etti.
2008 yılında meydana gelen olayda doğum iznine ayrılan Fatma Afif dönüşte kreş yönetimi tarafından başörtüsünü çıkarması yönünde uyarılmış, bu karara uymayan Afif daha sonra işten çıkarılmıştı.
Konuyu Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Avukat Canan Özenici ie Yargıtay'ın kararının iş hukuku ile ilgili çok önemli olduğunu hatırlatarak, kararın özel kurumlarda bağlayıcı olacağını vurguladı. Özenici, "Başörtüsü taktığı nedeniyle işten çıkarmak artık daha zor olacak. Yargıtayın kararı çok net.'diye konuştu. Özenici kararın özel kurumlar için geçerli olduğunun da altını çizdi.
Fransa'da 2004 yılında çıkarılan kanunla okullarda dini sembol taşınması yasaklanmıştı.
Fransa İçişleri Bakanı Valls karara sert tepki gösterdi
Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, temyiz mahkemesinin, çalıştığı kreşte başörtülü olduğu için işine son verilen kadının başvurusunu haklı bulunmasına tepki göstererek, yasak için yasa teklifi sunacağını söyledi.
Vals, Fransız meclisinde konuyla ilgili değerlendirmesinde, 'üzüntü' ile karşıladığını söylediği karar için 'laikliğe gölge düşürdü' ifadesini kullandı. 2010'daki duruşmalarda milletvekili sıfatıyla davalı kreşten yana tavır aldığını gizlemeyen Vals, 'dini simgelerin çocukların bulunduğu yerlerde yasaklanmasına' ilişkin bir yasa teklifi sunacağını söyledi.
Valls, daha önceki sağ yönetim sırasında parlamentoda kabul edilen peçe yasağının oylamasında, o sırada muhalefette olan Sosyalistler oturuma katılmamalarına rağmen genel kurulda 'evet' oyu vererek kamuoyunun dikkatini çekmişti.
Fransız temyiz mahkemesi bugün açıklanan kararında, 2008'de özel bir kreşte çalışırken başörtüsü nedeniyle işine son verilen kadının başvurusuyla ilgili olarak, "dini inançları yüzünden ayırımcılık yapıldığına" hükmetmişti. Mahkeme ayrıca, kadının en kısa zamanda işe geri alınmasını talep etmişti.
Çalıştığı kreşte, doğum izninin ardından görevine yeniden başlamak isteyen genç kadın, başörtülü olduğu gerekçesiyle Aralık 2008'de işten çıkarılmıştı.
Davayı kaybeden kreşin, yeniden mahkemeye gitmek için başvuruda bulunacağı bildirildi.