EĞİTİM
Formasyon, Tezsiz Yüksek Lisans Sayılır Mı?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
Atama ve Yer Değiştirme Taslağı önceki gün MEB tarafından yayımlandı. Atama ve yer değiştirmelerle ilgili önemli düzenlemelerin getirildiği taslakta lisansüstü eğitimlerini tamamlayan öğretmenlere ilave hizmet puanı öngörülmektedir.
Hizmet puanları
MADDE 28-(4) Bir defaya mahsus olmak ve lisansüstü eğitimlerden yalnızca en yüksek öngörülen puan dikkate alınmak üzere doktora öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 90, tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 44, tezsiz yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 36 puan eklenir. Yatılı bölge ortaokullarında görev yapan kadın öğretmenlerin hizmet puanlarına her yıl için 12, erkek öğretmenlerin hizmet puanlarına ise her yıl için 6 puan eklenir.
Öğretmen Atama şartları
MADDE 5-(1) (b) Öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç olmak üzere, Pedagojik Formasyon Programı, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı veya Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından birinin başarıyla tamamlanmış olması gerekmektedir.
YORUM: Eğitim Fakülteleri dışındaki Fen-Edebiyat diğer fakülte mezunlarının öğretmen olması için alacağı eğitimler ve programlar üstteki maddede belirtilmiştir. Tezsiz yüksek lisans programı ile pedagojik formasyon programı atamalarda eş değerdir. Yönetmelik taslağında tezsiz yüksek lisans yapmış öğretmenlere 36 ilave hizmet puanı verilmektedir. Pedagojik formasyon programı ise sertifika programı olarak geçtiği için tezsiz yüksek lisans sayılmamaktadır. Bu demek oluyor ki bazı öğretmenlere 36 puan verilecekken bazılarına verilmeyecektir.
Tezsiz Yüksek Lisans Ne Zaman Başladı?
Talim ve Terbiye Kurulunun 2000/340 nolu kararı ile Eğitim Fakültesi dışındaki fakültelerden mezun olan ve mezun oldukları bölüm Talim ve Terbiye Kurulunun ekli listesinde yer alanların öğretmenlik yapabilmeleri tezsiz yüksek lisans yapma şartına bağlanmıştır. 2000 yılından bu yana hemen hemen tüm üniversitelerde tezsiz yüksek lisans programları açılmıştır.
Tezsiz Yüksek Lisans Kaldırıldı Mı?
YÖK Genel Kurulu, pedagojik formasyon eğitimi alanında önemli kararlar alarak eğitim fakültesi dışındaki öğrencilerin öğretmen olmak için mezuniyetten sonra aldıkları 'tezsiz yüksek lisans' eğitimini kaldırmıştı. YÖK, 2014 yılındaki son açıklamasındaysa Pedagojik formasyonun bir sertifika programı olduğuna dikkat çekti.
YÖK: “Eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde, lisans mezunları için açılan pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, hayat boyu öğrenme kapsamında bir kişisel gelişim programı olarak değerlendirilmiştir. Üniversitelerin imkanları ölçüsünde bu programların, talep edenlere lisans eğitimi sırasında da sunulmasına karar verilmiştir. Mezun öğrencilere de üniversiteler tarafından belirli sayılarda kontenjan açılmaktadır. “
SONUÇ: Öngörülen 36 puan, tezsiz yüksek lisans yapan tüm öğretmenlere verilecek mi? Yoksa formasyon yerine geçen tezsiz yüksek lisans kabul edilmeyecek midir? Tezsiz yüksek lisansa ek hizmet puanı verilecekse eğitim fakültesi mezunlarına haksızlık olmayacak mıdır? Uygulamada birlik nasıl sağlanacaktır? MEB, öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğine yayımlamadan önce tezsiz yüksek lisans ve pedagojik formasyon konusunu ele almalıdır.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.