GÜNDEM
FLAŞ! Kavakçı'dan Ak Parti'ye Sitem Dolu Sözler
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Kavakçı, Meclis başkanlığına haklarının iadesi için yaptığı başvurudan olumsuz cevap aldığını dile getirerek, “AK Parti hükümet yetkililerinin çoğu bana yapılan haksızlığa referans yapıyorlar. Ancak ne hükümet, ne de Meclis bu haksızlığın giderilmesi yönünde bir adım atmadı.” İfadelerini kullandı.
İşte Kavakçı’nın 28 Şubat davası ile ilgili sorularımıza verdiği çarpıcı cevaplar:
Dünün kudretli insanları bugün hâkim karşısındalar. Tankları yürüttükleri caddelerden, bugün cezaevi araçlarıyla geldiler. Süreçle ilgili görüşlerinizi ve duygularınızı öğrenebilir miyiz?
28 Şubat milletin iradesine yapılan bir darbeydi. Türkiye’nin içinden geçtiği değişim sureci ile orantılı olarak darbe geçmişi ile de hesaplaşması gerekiyordu. Şimdi onu yapıyor Türkiye. Duamız odur ki yargılama adil olsun. Şimdilik gördüğümüz bunun askeri ayağına indirgenmiş olduğu. Asker sivil alanda destek bulmadan bu darbeyi gerçekleştiremezlerdi. Sivil ayağın yargılanmasını talep etmekteyiz.
Davayı takip ettiniz mi? Müdahil olacak mısınız?
Takip ediyorum. Darbenin bas mağdurları arasına adım alındı ve konu ile ilgili bilgime başvuruldu. 27 Eylül tarihinde de davanın görüldüğü duruşmaya davet edildim. İnşallah icabet edeceğim. Bunu hem kendim, hem seçmenim hem de başörtülü Müslüman kadınlar adına yapacağım.
Süreçte yaşananlarla ilgili olarak devlet bir tamir sürecine girdi. Disiplin affı ile yaş kararları dâhil iade-i itibarda bulunuluyor. O dönemin en önemli ve simge mağdurlarından biri olarak size de haklarınızın ve itibarınızın iadesi söz konusu mu? Bu yönde herhangi bir talebiniz ve girişiminiz oldu mu?
Haklarımın iadesi ile ilgili TBMM’den bir talebim oldu. Maalesef cevap dahi alamadım bu talep dilekçeme. TBMM Başkanı ile bir görüşmem oldu. O da bu mağduriyetin tanıklarındandır. TBMM’den haklarımla ilgili bir Meclis Kararı çıkartmasını talep ettim bu görüşmede. Sayın başkan bunun siyasi bir karar olduğu cevabini verdi. Bu görüşmemizden anlaşılan bir gelişme de Kavakçı Olayı olarak siyasi tarihimize gecen hadisede donemin yetkilileri belge tahrifatında bulunmuş. TBMM başkanından bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ettim. Ancak bu talebime de olumlu bir cevap alamadım. Su anda, görüyorum ki AK Parti hükümet yetkililerinin çoğu bana yapılan haksızlığa referans yapıyorlar. Ancak ne hükümet ne de Meclis bu haksızlığın giderilmesi yönünde bir adim atmadı.
Dava, o dönem görev başında olan askeri erkân üzerinden yürüyor. Davanın medya, Sivil Toplum Kuruluşları, siyaset ve sermaye ayağını kapsamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu şekilde bırakıldığı ve darbenin bir kaç asker üzerine “yıkılması” halinde adaletin yarim kalacağını, tam tecelli edemeyeceğini biliyoruz. Mutlak surette sorumlu herkesin adalet önüne çıkartılması gerekmektedir. Bu bir rövanş değil, haktır. Gerekliliktir.
Salonda davayı izleyenler büyük ölçüde asker eşleri, ulusalcı aydın ve gazeteciler vardı. O sürecin asıl mağdurları neden hesaplaşma konusunda ağırdan alıyorlar? 28 Şubat mağdurları yaşadıkları ile yüzleşmek istemiyorlar mı?
Mağdurlar hem yüzleşmek istiyor hem de istemiyorlar. Müslüman kesim bugün en çok aşağılık kompleksi ile muzdariptir. Mağdurlarda genel anlamda bir “kendini layık görmeme” duygusu gelişmiş durumda. Tabii bunu bu şekilde açıkça ifade etmiyorlar. Daha çok günümüz faktörlerini devreye sokarak zihinlerinde pasif kalışlarını ve üzerlerine düşeni yapmayışlarını meşrulaştırıyorlar. Darbeci zihniyetin “rovansist” ithamı altında eziliyorlar mesela. Rövanş da haktır diyemiyorlar ayrıca. On yıllardır alışageldikleri ikinci sınıflaştırıldıkları hissini çok benimsemiş durumdalar da. Toplumsal konumlarını içselleştirmiş durumda olmaları da adalet arayışlarına ket vuruyor.
Birer mazlum olarak ayrıca yasadıkları travmaları bilinçaltına itmeye çalışanlar da büyük bir kitleyi oluşturuyor. Zihinlerin henüz demokratizasyonunu tamamlayamamış olması da ayrı bir faktör olarak karşımızda durmaktadır.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.