GÜNDEM
FLAŞ! İki kanun Çankaya Köşkü'nde
Kamuoyunda "Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen kanun ile dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun, onay için Çankaya Köşkü'ne gönderildi.
07 Mart 2014, Cuma
Kamuoyunda " Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen kanun ile dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun, onay için Çankaya Köşkü'ne gönderildi.
TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, Genel Kurul'da geçen hafta sonu kabul edilen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun üzerinde incelemesini tamamladı.
Kanun, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in imzasıyla onay için Çankaya Köşkü'ne gönderildi.
Dershanelerle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun da Çankaya Köşkü'ne sevk edildi.
Anayasa hükmü gereğince, Cumhurbaşkanı Gül'ün, kanunları 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Bu süre içinde yasaları onaylayıp Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderiyor.
Gül'ün yasaların tamamını veya bazı maddelerini Meclis'e iade yetkisi de var. Bu durumda yasalar veya iade edilen maddeler, tekrar Meclis komisyonu ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüyor. Yasalar, TBMM Genel Kurulu'nda aynen kabul edilip Çankaya Köşkü'ne gönderilirse, Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez iade hakkı bulunmuyor. Bu durumda ise Cumhurbaşkanı yasaları onaylayarak tamamını veya bazı maddelerini Anayasa Mahkemesi'ne götürebiliyor.
Demokratikleşme Paketi
TBMM Genel Kurulu'nda, 3 Mart Pazar günü kabul edilen Demokratikleşme Paketi'nde, önemli değişiklikler yer alıyor. Buna göre, seçimlerde Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de propaganda yapılabilecek.
Siyasi partilerin, bir ilçede teşkilatlanmaları için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğu kalkacak.
Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili seçimlerinde yüzde 7 yerine yüzde 3 oy alması yeterli olacak.
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılacağı yer ve güzergahın belirlenmesinde, belediye başkanları, siyasi partiler, meslek örgütleri ve sendikaların görüşü alınacak.
Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle özel okullarda eğitim ve öğretim yapılabilecek.
Eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasının engellenmesi, yaptırım altına alınacak ve bu suç için belirlenen ceza artırılacak.
Kişilerin toplu ibadetlerinin yanı sıra bireysel ibadetlerinin engellenmesi de suç olacak.
Dershanelerle ilgili düzenleme
Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanuna göre, Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılarak, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da engelleniyor.
Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde; dönüşüm programına dahil dershaneler lehine, bedelsiz olarak en fazla 25 yıl süreli irtifak hakkı kurulabilecek.
Mülkiyeti Hazine'ye ait olup Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen taşınmazlar üzerindeki okul binaları kiraya verilebilecek.
Öğrenci etüt eğitim merkezleri, 12 yaş ve altındaki öğrencilere yönelik faaliyet gösterecek şekilde yeniden düzenlenecek.
Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.
Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri, müsteşar yardımcısı, genel müdür, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı ile il müdürlerinin görevi, bu düzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek.
Dershanelerdeki eğitim personeli, KPS şartı aranmaksızın, sözlü sınavda başarılı olmaları kaydıyla öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek.
Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.