EĞİTİM
Felsefe Bölümü Mezunları Kaderine Terk Edilemez
Felsefe Bölümü Mezunları Kaderine Terk Edilemez
Ülkemizde sayıları gittikçe artan Felsefe Grubu mezunlarının istihdamını karşılayabilecek pek çok imkan olmasına rağmen onların kendi kaderlerine terk edilmeleri,öğretim elemanları olarak hepimizi derinden üzmekte ve entelektüel geleceğimiz açısından bizleri oldukça kaygılandırmaktadır. Nitekim öğrencilerimizin çok ağır bir şekilde hissettikleri bu gelecek kaygısı derslere yansımakta ve hem onların hem de bizlerin motivasyonu gittikçe azalmaktadır.
Zannedilenin aksine, hep ağırbaşlılığını koruyan, olumsuz durumun bir gün düzeltileceğini umarak sabır ve metanetle bekleyen Felsefe Grubu mezunlarının mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Bu vesile ile aşağıda imzaları olan Felsefe Grubu Programlarında ders veren öğretim elamanları olarak, halihazırdaki öğrencilerimiz ve mezunlarımız tarafından hazırlanan işbubildiride dile getirilen talepleri canı gönülden desteklediğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
FELSEFE GRUBU MEZUNLARININ İSTİHDAMINA YÖNELİK NET TALEPLERİMİZ
1. Milli Eğitim Bakanlığının, üç kardeş branşın (Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji) ortak istihdam alanı olan Felsefe Grubu öğretmenliği kontenjanları arttırılmalıdır. Bunun için,daha önceleri olduğu gibi, 10,11 ve 12. sınıflarda Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık dersleri Felsefe gibi zorunlu ders kapsamına alınmalıdır.
2. Bakanlık, kamu yararı adına okullarda rehberlik açığını gidermek için acil olarak bu yıl 2500-3000 arası Felsefe grubu öğretmenini geçmişte olduğu gibi bu alana atamalıdır.PDR (Psikolojik Danışma ve Rehberlik) hizmetini Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik adıyla iki ayrı branşa bölmeli, bunlardan uzmanlık gerektiren Psikolojik Danışmanlık kadrolarına PDR lisans mezunlarını, asıl amacı “bilgi vermek” olan Rehber Öğretmenliği kadrolarına ise -bir sertifika programı ya da tezsiz yüksek lisans eğitimiyle yetiştirilmek kaydıyla- Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji bölümü mezunlarını(Felsefe Grubu) atamalıdır.
3. Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 Tarihli ve 80 Sayılı Kararı gereği ilköğretim seçmeli Düşünme Eğitimi Dersi, Felsefe bölümü mezunları tarafından yürütülmelidir. Şayet bu program başarılı bir şekilde sürdürülebilir ise Düşünme Eğitimi Dersizorunlu hale getirilmelidir.Aynı şekilde, okullarda okutulmakta olan Hukuk ve Adalet,Medya Okur-Yazarlığı, İnsan Hakları ve Zihin Engelliler Öğretmenliği gibi derslerin verilmesi için de Felsefe Grubu öğretmenlerinin istihdam edilmesi sağlanmalıdır.
4. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının,4 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren aile danışma merkezlerine ilişkin yönetmelikte Aile Danışmanlığı Sertifika Programlarına, sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi mezunları alınmaktadır. Bu listeye felsefe mezunlarının kasten değil de sehven eklenmediğini zannediyoruz. Bakanlığımızın bir değişiklikle yaparak aile danışmanlığı sertifika programlarına felsefe mezunlarını da almasını bekliyoruz.
5. Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde olduğu gibi felsefe mezunları tarafından yürütülen Felsefi Danışmanlık mesleğinin ülkemizde de tanımının yapılarak,felsefe mezunlarının başta bazı bakanlıklar olmak üzere, kritik yönetim birimleri ile karar mekanizmalarında istihdam edilmeleri sağlanmalıdır.
6. Felsefe Grubu Mezunlarının istihdamının sağlanması için üniversitelerdeki bölüm kontenjanları azaltılmalıdır. Bu vesile ile Fen Edebiyat fakülteleri, Felsefe Grubu programlarında sınıflar 50 kişinin altına indirilmeli ve zaman içinde gece bölümleriile açık öğretim programları tamamen kaldırılmalıdır.
7. Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunlarının her birinin bir diğerinin anabilim dallarında mastır ve doktora yapmaları sağlanmalıdır.
TÜM FELSEFE GRUBU ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARI ADINA