EĞİTİM
Ek Dersleriniz Geç Ödeniyorsa!
Ek ders ücretlerinin bazı il ve ilçelerde diğer il ve ilçelere nispetle geç ödendiğine dair sitemize haberler ulaşmaktadır.
27 Aralık 2013, Cuma
Malumunuzdur ki, Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatında bazı yerlerde okullar adına il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, bazı yerlerde ise okullar mevcut personelin maaş, ek ders ve diğer ödemeleri için ihale yolu ile belli miktar promosyon karşılığında bankalarla anlaşır. Anlaşma sağlanan banka ile ilgili kurum arasında ÇALIŞANLAR ADINA mutabakat metni imzalanır. Tabiki, bu mutabakat metninin altında ilgili kurumda en fazla üyeye sahip yetkili sendikanın temsilcisinin de imzası yer almaktadır. Ayrıca belirtmek isterim ki, sendika yetkilisinin, bu matabakat metninin altına imza atarken şerh koyma hakkı da bulunmaktadır. Ek ders ücretlerinin ne zaman ödeneceği de, ödemelerin düzenli bir seyirde yol alması için bu sözleşme metninde hükme bağlanmış olması gerekir. Bu bağlamda, ek ders ücret ödemelerinde standartın ya da düzenin olmadığı yerlerde ise, sözleşmeye bununla ilgili bir madde konulmadığı ve hususiyetin bankanın keyfiyetine bırakıldığı düşünülmektedir. Banka keyfiyeti ise, birçok yerde ilgililerin mağduriyet yaşamasına neden olabilmektedir.
Yukarıda anlatılanlardan ötürü ek ders ücretlerinin mütemadiyen geç ödenmesinden ya da düzenli ödenmemesinden ya da ödeme zamanlarının standarta kavuşturulamamasından ötürü serzenişte bulunan ilgili kişilerin takip etmesi gerekli aşamalar şöyle olmalıdır:
1- Çalıştığınız kurumdan, kurum ile banka arasında yapılan banka promosyon sözleşme metnini , dilekçe yolu ile temin ediniz. Eğer ki, kurumunuza bu metin yollanmamış ise kurumunuz dilekçenizi üst yazıya bağlayarak konunun direkt muhatabı il ya da ilçe milli eğitim müdürlüğüne göndermelidir. Banka promosyon sözleşme metnini görmek her personelin en tabii hakkıdır. Zira; 2007 yılında yayınlanan başbakanlık genelgesi ile şeffaf yönetim anlayışı gereği olarak, sözleşme metinlerinin ya kurumlara yollanması ya da web sitelerinde yayınlanması istenmektedir. Bilinmelidir ki, yönetimde takiye mevcut personelin mevzuya dair birçok kuruntu, evham, şüphe beslemesine neden olabilir. Bunlar ise maaş ve ek ders ücreti gibi ödemelerin gecikmesinde dedikoduyu hatta daha ilerisini doğurabilir. İdareler, şeffaf yönetim anlayışı gereği olarak, sözleşme metinlerini dosyalarında saklamayıp ateşten gömlek şekline getirmeyerek, en küçük şüpheye dahi mahal vermemelidirler.
2- Sözleşme metni elinize ulaştığında, ilgili metinde maaş ve ek ders ücretlerinin ödeme zamanlarına dair hükümleri araştırınız. Eğer ki, söz konusu ödemeler sözleşme metninde belirtilen zamanda gerçekleşmiyorsa, o hükümleri dayanak gösterip il ya da ilçe milli eğitim müdürlüğüne okulunuz kanalıyla durumu ihtiva eden şikayet mahiyetinde dilekçe yollayabilirsiniz. Dilekçeniz incelenmeye alınıp, söz konusu ödemelerdeki gecikmelerin nedenleri araştırılıp, gerekli tedbirler alınır.
3- Eğer ki, dilekçeniz sümen altı edilip incelemeye tabi olmamış ise sözleşme metninin altında imzası bulunan yetkili sendika temsilcisini arayıp, mevzuyu dikkatine sununuz ve konu ile ilgili gerekli adımları atmasını isteyiniz.
4- Söz konusu ödemelerin ödeme zamanlarına dair sözleşme metninde bir hükmün olmayışı ise bankanın ya da kurumun ödemelerde personel aleyhine keyfiyet kullanmasının önünü açacaktır. Bu durumda, keyfiyet mağduriyete yol açacaktır. Bu bakımdan, ek ders ücretlerinin ödeme zamanlarında ipi bankanın eline vermemek gerekir kanatindeyim.
Ayrıca, bazı yerlerde ise ek ders ücret ödemeleriyle ilgilenen personelin yetersizliği veyahut tembelliği, ödemelerin gecikmesine yol açıyor. Bu durumda ise sendikaların devreye girerek, ödemelerin düzenli ve vaktinde gerçekleşmesi sağlanabilir. Zira; hiçbir sendika bostan korkuluğu değildir; hele hele yetkili olanlar hiç değildir. Eğitim çalışanlarının sorunlarına kaşık atmalı ve çözüm üretmelidirler. Sürüncemede bırakılan her konu, o konunun sorun olarak kalmasının baş nedenidir. Sendikalar, okul ziyaretlerini yalnızca üye kazanmak için değil; sorun dinlemek ve çözümler sunmak için yapıyorsa, EĞİTİM ÇALIŞANI İÇİN VARDIR. YOKSA YOKTUR., KAĞIT ÜZERİNDEDİR SADECE. Bu bağlamda, banka promosyon sürecinde ve sonrasında varlığını göstermelidirler.
Sonuç olarak, Peygamberimiz hadisine kulak verilip, çalışanın alnının teri kurumadan ücretinin verilmesine özen gösterilmelidir diyerek sözlerimi noktalar, saygılarımı sunarım.
Not: Eğitim çalışanları bilmelidirler ki, yapılan her banka promosyon sözleşmesi kendi adlarına kurumlar vasıtası yapılmaktadır. Adınıza yapılan sözleşmede söz hakkına sahipsiniz ve adınıza yapılan sözleşmeyi görmek ise en tabii hakkınızdır.
KURUMUNUZA BANKA PROMOSYON SÖZLEŞME METNİNİN TEMİNİ İÇİN VERECEĞİNİZ DİLEKÇE TASLAĞIDIR:
............................................................................MÜDÜRLÜĞÜNE
Okulunuz ..........................öğretmeniyim. İlimizde/ilçemizde görevli mevcut çalışan personel ve şahsım adına ....................... yılında, .............. yıllık süre için il/ilçe MEM ile ..............banka arasında imzalanmış olunan banka promosyon sözleşme metninin, 2007 yılında yayınlanan banka promosyonu konulu başbakanlık genelgesi gereği olarak tarafıma yollanması hususunda;
Gereğini bilgilerinize arz ederim. .../..../..............
Adı-Soyadı
Yahya ASLAN