EĞİTİM
Eğitimin Sorunları ve Çözümü Bakanlıkla Görüşüldü!
Şubat Ataması,Yönetici Atamaları, Alan Değişikliği, Öğretmen Maaşları ile ilgili sorunlar Bakanlıkla görüşüldü.
19 Eylül 2013, Perşembe
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’e eğitim çalışanlarının sorunlarını iletti. DES, MEB Bakan Yardimcisi Orhan Erdem’i makaminda ziyaret ederek, egitim sisteminin sorunlarini ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sundu.
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, egitim çalisanlarinin ekonomik, mesleki, özlük ve demokratik haklari ile ilgili pek çok sorun bulundugunu belirterek, “Yeniden büyük ve güçlü Türkiye hedefi için egitim-ögretiminin kalitesinin, veriminin artması gerekiyor ki bu da ilettiğimiz sorunların çözümüyle mümkün olacaktır. Yapılan eğitim reformlarının başarısı da eğitim çalışanlarının mutlu ve motive edilmesiyle sağlanacaktır. Yeni bir eğitim yılına başladığımız bugün size hem başarı dilemek hem de duyarlı ve istişareci bir siyasi kültüre sahip politikacı olarak egitimin ve egitimcilerin sorunlarini ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere geldik” dedi.
MEB Bakan Yardimcisi Orhan Erdem ise, ziyaretten duydugu memnuniyeti ve sunulan rapora dönük teşekkürünü ifade ederek, “Aynı düşünce ve kanaatleri paylaşıyoruz. Milletimizin önüne koyduğumuz büyük siyasi ve ekonomik hedeflere ulaşmak için eğitimde yeni ve güçlü bir yapılanma süreci başlatmış bulunuyoruz. Eğitim sisteminde yaşanan sorunları milimize etmek ve sorunlar aşmak için çalışıyoruz. Bu hedeflere varma hususunda en önemli lokomotif güç olarak gördüğümüz eğitim ordusunun sorunlarını çözmek, taleplerini yerine getirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Öğretmenlerimizi seviyor ve onlara güveniyoruz. Elimizden gelenden daha fazlasını yaparak gereken çabayı göstereceğiz” dedi.
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, sendikaları tarafından Antalya’da 23 – 26 Ekim tarihinde düzenlenecek olan 1. Ulusal Ergen Obezitesi Sempozyumu ile yine 14 – 17 Kasım tarihinde düzenleyecekleri 1. Uluslararası Afet ve Afet Eğitim Kongresine davet ettiği MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’e davetiyelerini ve ‘Eğitimin Sorunları ve Eğitim Çalışanlarının Talepleri’ adlı dosyayı vererek teşekkür etti.
‘Eğitimin Sorunları ve Eğitim Çalışanlarının Talepleri’ adlı çalışmada güncel mesele ve çözüm önerileri başlığı altında şunlar kaydedildi;
Yönetici Atama Yönetmeliği bu hali ile birçok okulu ve müdür adayını mağdur etmektedir. Yönetmelik illerde farklı uygulamalara, karmaşaya ve kamplaşmalara neden olmuştur. Mahkeme süreçlerine neden olmayacak objektif, eşitlikçi ve adaletçi bir yönetmelik çıkarılmalıdır.
Alan değişikliği konusunda yaşanan kaos biran önce çözülmeli, öğretmenlerin isteklerine bağlı olarak eski alanlarına geri dönüş hakkı verilmelidir.
Eğitim çalışanlarının yıllardır beklediği, görevde yükselme sınavları biran önce başlatılmalıdır.
4+4+4 sisteminden kaynaklı norm mağduriyetleri uygulama birliği sağlanmak suretiyle ve süratle giderilmelidir. Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme sorunu adaletli kriterler oluşturalarak çözülmelidir.
Bir çok okul yöneticimiz okulların zorunlu ve zaruri ihtiyaçlarını giderme hususunda büyük sıkıntı yaşamaktadır. MEB tarafından dile getirilen ‘öğrenci sayısına endeksli okullara ödenek verilmesi’ projesinin biran önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.
2014 Şubat ayında ihtiyaç analizi paralelinde yeni bir öğretmen ataması yapılması elzem hale gelmiştir.
Kamuda en düşük ücret alan gruplar arasında anılan öğretmenlerin maaşları yükseltilmeli, her yılbaşında yalnızca öğretmenlere verilen eğitim-öğretim ödeneği tüm eğitim çalışanlarına ödenmelidir. Göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşı en az 3 bin 500 TL’ye çıkarılmalıdır.
4+4+4 başta olmak üzere eğitim reformlarına gerekçe gösterilen hususların başında yer alan ‘Mesleki Eğitim’ konusunda ivedi bir şekilde iyileştirme ve güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.
Öğretmenlere tanınan uzaktan yüksek lisans yapma imkânı veren projesini tüm eğitim çalışanlarını kapsamalıdır.
Sanat, spor, beceri ve kültür derslerinin seçmeli dersler nezdindeki ağırlığı artırılmalı; seçmeli derslerin seçiminde veli ve idare baskısı kaldırılarak öğrenci merkezli bir seçim sistemi getirilmelidir.
Şube müdürü, müdür, şef ve bunlara eş değer görevlere atamalarda belirleyici olan kriterleri nesnel ve adil bir anlayışla hazırlanmalı ve tüm eğitim çalışanlarının terfi ve görevde yükselmelerinin önü açılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı merkez/taşra teşkilatı okul ve kurumlarında yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan lise mezunu eğitim çalışanlarının bir defaya mahsus olmak kaydıyla sınav olmaksızın memur kadrolarına geçirilmesi sağlanmalıdır.
MEB merkez ve taşra teşkilatlarında, okullarımızda, üniversitelerimizde ve Kredi Yurtlardaki eğitim hizmetleri iş kolunda akademik, genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfında görev yapan eğitim çalışanlarının atama, görevde yükselme ve terfi haklarının önündeki bütün ayrımcı engeller kaldırılmalı, mesleki ve özlük hakları derhal iyileştirilmelidir.