EĞİTİM
Eğitimde ‘sigorta’ şaibesi
Derslik açığının 200 bin olduğu, Diyarbakır ve Şırnak’ta binlerce çocuğun karne alamadığı Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı işi gücü bıraktı, okulları hırsızlık, yangın, sel, su baskını ve doğal afetlere karşı sigortalatma peşine düştü. Yeni rant alanlarını ortaya çıkaracak ‘çılgın proje’ ile birlikte ‘’AKP acaba sigorta ihalesini hangi yandaşa bırakacak?’’ sorusu da akla geldi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla Valiliklere, eğitim öğretim faaliyetleri ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bir yazı gönderildi. Yazının içeriğinde eğitim öğretim faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülebilmesi için alınacak tedbirler sıralandı. Bunlar rutin taleplerdi ancak bunlar içerisine ustalıkla yedirilmiş rant alanı açan bir husus dikkat çekti.
Bahse konu madde, okul binası ve demirbaşlara (hırsızlık, yangın, sel, su baskını, doğal afet… gibi) sigorta yaptırılması, alarm ve kamera sistemlerinin kurulmasını içermektedir. Özetle Bakanlık bu hususu okul müdürlüklerine emretmektedir. Ayrıca Bakanlık bu işlemlerin ivedilikle yapılarak geri dönüş sağlanmasını istemektedir. Bu durum birçok çelişki, rant şaibesi ve istismarı işaret etmektedir.
Mevzuata aykırı
Öncelikle okul binası ve demirbaşların sigortalanması hususu Bütçe Kanunu’na aykırılık teşkil etmektedir. Bütçe Kanunu sigortalama için resmi bir kaynak ayrılmasına müsaade etmemektedir.
MEB’e bağlı okullarda bu hizmetin karşılanabilmesi ancak okul aile birliği desteği ile ya da öğrencilerden para toplamak sureti ile olabilecektir. Çünkü okullarda bu konuyu bırakın en temel altyapı çalışmalarına dahi bütçe ayrılamamaktadır. Bu ise her zaman olduğu gibi ailelerimize maddi yük olarak yansıyacaktır.
İhale hangi yandaşa verilecek?
Türkiye’de sigortalanacak okul binasının yaklaşık 60 bin olduğu, bazı demirbaşların ise (akıllı tahta, sinevizyon cihazı, bilgisayar, fotokopi makinası vb.) çok değerli olduğu göz önünde bulundurulduğunda ortaya çok büyük bir rant alanının çıkacağı aşikârdır.
Bu rantın kimler tarafından paylaşılacağı acaba önceden belirlenmiş midir? Sigortalama işlemi ile sorumluluk müteahhitlerden alınıp okullara yüklenmektedir. Derslik açığının yaklaşık 200 bin olduğu ülkemizde, okulların sigortalanmasına ayrılacak bütçe ile kaç derslik yapılabilir? birgün