EĞİTİM
Edebiyat Öğretmenleri Eylem Yapacak
"Ortaöğretimde en fazla ders sayısına sahip olan ve dil, kültür aktarımında önem arz eden Türk Dili ve Edebiyatı branşı zümresi olarak bölümümüzün bugünkü durumu ve gelecekteki durumu hakkında endişemizi dile getirmek istiyoruz.
Geçen sene branşımızda 17656 aday sınava girmişken, bu sene aday sayısı 23640 olmuştur. Bir senede aday sayısı görüldüğü gibi 5984 kişi artmıştır. İstatistiklere bakıldığında Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden başka bu denli yığılma görülen bir bölüm daha yoktur. Bu artışın ve yığılmanın nedeni ise öncelikle ÖSYM'nin üniversitelere sayısızca aldığı öğrenciler, eğitim fakültelerinin yanısıra bölümlere de formasyon verilmesi, edebiyatın Aöf'e indirgenmesi ve onlara da formasyon verilmesi ayrıca Halkbilim, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları gibi branşların da edebiyat öğretmeni olabilmesidir.
Bunun yanı sıra bu yıl formasyonda en fazla kontenjan (4450+6500) edebiyata verilmiştir. MEB bu yığılmaya bakmamakta ve ihtiyaca göre atama yapmaktadır. Oysa bu iki kurumun birbirinden habersiz hareket etmektedir. Mezun sayımız çok fazla olduğu halde hala alım yapılması ve herkese formasyon verilmesi de anlaşılır gibi değildir. Gelecekte de branşımızın daha fazla işsizlik sıkıntısı çekmemesi için düzenlemeye gidilmesi elzemdir. Buna da MEB öncü olmalıdır. Bu yığılmaya rağmen yapılan atama sayısı yetersiz olup ücretli öğretmenlik furyası hala devam etmektedir. Oysa branşımızda çalıştırılan ücretli öğretmenlerin çoğu branşımızla ilgili olmayan, eğitim dersleri almamış farklı meslek gruplarından kişilerdir. Türk Dili ve Edebiyatı dersi, ücretli öğretmenlerin ellerine bırakılmamalı ve eğitimdeki bu boşluk acilen doldurulmalıdır.
Ayriyeten geçen yıl 4+4+4 eğitim sistemi ile sınıf öğretmenlerine alan geçişi hakkı tanınmış, 1460 sınıf öğretmeni Türk Dili ve Edebiyatı alanına geçiş yapmıştır. Böylece mezun sayımızda yığılma olduğu halde ihtiyaç sayımızda ihlal gerçekleşmiştir. Branşımızın karşılaştığı mevcut sorunlardan biri de emekli olmayan öğretmenlerdir. Bu öğretmenlerin emekli olmasını özendirecek yeni yapıların oluşturulması şarttır böylelikle genç öğretmenlerin önündeki engel bir nebze de olsa kalkacaktır. Bir başka önemli konu ise seçmeli Osmanlı Türkçesi derslerinin lisede hem Tarih hem de Edebiyat öğretmenlerine verilmesi önerisidir. Bu öneri Talim Terbiyenin 80 nolu kararnamesinde yer almaktadır. Osmanlı Türkçesi ile birlikte Türk Dili ve Edebiyatının lisede tam 5 adet seçmeli dersi vardır ve bu dersler seçmeli olacak kadar öğrencinin keyfiyetine bırakılmamalıdır.
Son olarak Türk Dili ve Edebiyatı en fazla norm açığı oluşacak branşlar içerisinde ilk üçte yer almaktadır. 2013 öğretmen atamasında, ilk üçte yer alan branşlardan İngilizceye 5014, Din Kültürüne 3880 kontenjan ayrılırken Türk Dili ve Edebiyatı 2450 kontenjan verilmiştir. 2013 alan sınavına İngilizce branşından 15044, Din Kültürü branşından 7572, Türk Dili ve Edebiyatı branşından ise 17656 kişi girmiştir. Üç alan içinde en fazla yığılma Edebiyat branşındayken en az alım yine Edebiyat'tan olmuştur. Bakanımız Sayın Nabi Avcı, önceliğin yığılmanın olduğu branşlara verileceğini söylemiştir. Bunun için 5000 üstü norm açığının olduğu ve en fazla ücretli öğretmen çalıştırılan branş özelliklerini de dikkate alırsak 5000 kontenjanın Ağustos atamasında bölümümüze verilmesi gerektiğini düşünmekte ve her sene sınav stresi yaşayan biz genç eğitimciler artık bu yaranın kapanmasını istemekteyiz.."