EĞİTİM
Düşük puanlı öğrenciye iyi lisede okuma fırsatı
Meslek veya imam hatip liselerine yönlendirilen 574 bin öğrenciyle ilgili iki alternatif gündemde. Anadolu liselerinin boş kontenjanlarına ek yerleştirme yapmak ve meslek liseleri bünyesinde ‘düz lise’ sınıfları açmak.
14 Ağustos 2013, Çarşamba
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Seviye Belirleme Sınavı’ndan (SBS) düşük puan alan öğrencilerin meslek, imam hatip veya açık liseye yönlendirilmesiyle ilgili yaşanan sorunun çözümü için formül arıyor. Genel liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülmesiyle ortaya çıkan sıkıntının giderilmesi amacıyla çeşitli alternatifler üzerinde duruluyor. Bunlardan en önemlisi, Anadolu lisesine kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanlara iki kez ek yerleştirme yapmak. Buna göre ek yerleştirmeler sonrası Anadolu liselerindeki boş kontenjanlara, açıkta kalan düşük puanlı öğrencilere kayıt hakkı verilecek. Bu sayede öğrencilerin, evine yakın okula gitmesi ve düşük puanla iyi bir liseye yerleşme şansı olacak.
İkinci alternatif ise Anadolu veya meslek liseleri bünyesinde düz lise sınıfları açmak. Bu yılki SBS sonuçlarına göre 1 milyon 260 bine yakın öğrenciden 688 bini fen, Anadolu, Anadolu öğretmen ve sosyal bilimler liselerinde okuyacak. Açıkta kalan 574 bin öğrenci ise özel lise, meslek ve imam hatibe gitmek durumunda kalacak. Bu öğrenciler için ‘düz lise’ projesi gündemde. Ancak bakanlık, düz lise sınıflarının Anadolu mu yoksa meslek lisesi bünyesinde mi açılacağını tartışıyor. Her bir seçenek kendi içinde sıkıntılar barındırıyor. Düz lise sınıflarının Anadolu liseleri içinde açılmasının bu okullarına kalitesini düşüreceği, meslek liseleri içerisinde açılmasının ise velilerin tepkisine yol açacağı değerlendiriliyor. Ancak sonuç olarak iki alternatiften birinde karar kılınacak.(ZAMAN)
Boş kontenjan kalmayacak, düşük puana Anadolu lisesi
Anadolu liselerinin boş kontenjanlarına iki kez ek yerleştirme yapıldıktan sonra halen boş kalan kontenjanlara düşük puanlı öğrenciler yerleştirilecek
Milli Eğitim Bakanlığı, düz lise olarak bilinen genel liselerin Anadolu lliselerine veya meslek liselerine dönüştürülmesiyle yaşanan kriz için formülü buldu. Bakanlık, Anadolu liselerine yapılan yerleştirmeler sonucunda iki kez üst üste ek yerleştirme yapacak. Bu yerleştirmeler sonucunda yine boş kalan kontenjanlara ise halen herhangi bir okula kayıt yaptırmayan düşük puanlı öğrenciler yerleştirilecek. Bu sayede öğrencilerin evine yakın okula gitmesi ve düşük bir puanla iyi bir Anadolu lisesine yerleşme şansı doğacak. Buna rağmen yerleşemeyen ve meslek lisesine gitmek istemeyen öğrenciler ise Anadolu liseleri veya meslek liseleri bünyesinde açılacak olan 'düz lise programı uygulayan sınıflara' yerleştirilecek. Bakanlığın bu düz lise sınıflarının Anadolu liseleri mi yoksa meslek lisesi bünyesinde mi açılacağının tartışıldığını bu yönde çalışmaların sürdüğü öğrenildi.ÇPL KURTARICI OLACAK
Ayrıca il milli eğitim müdürlerine talimat veren Bakanlık, Çok Programlı Lise (ÇPL) olarak tabir edilen içerisinde kız meslek lisesinden endüstri meslek lisesine kadar birçok lise türünü bünyesinde barındıran liselerde açılacak olan düz lise sınıfları da öğrenci ve velilerin taleplerine cevap verecek.
Dershanelere 1 yıl daha süre
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin bir dönüşüm yaşayacağını söyledi. Bakan Avcı, “Dershanelerin tek bir sınava yönelik test becerileri kazandıran kurumlar olmaktan çıkartılıp normal eğitim kurumları yani özel okullar olması için öteden beri yürütülen çalışmalar var. Burada bir kapatmadan ziyade dönüştürmeden söz etmek doğru olur. Dönüşüm için gerekli yasal düzenleme ancak TBMM açıldıktan sonra yapılabilir. Yasanın uygulaması da ancak 2014-2015 ders yılından itibaren geçerli olabilir” dedi. Öte yandan “Anadolu liselerine kayıt olmamış olan 574 bin öğrencinin tamamının zorunlu olarak başka okullara gönderileceği iddiaları yanlış” diyen Bakan Avcı şunları söyledi: “Meslek liselerini ikinci sınıf eğitim seçeneği gibi göstermekten vazgeçelim. Bu algı doğru değil. Halktan ciddi manada imam hatip lisesi talebi var. Kız meslek liseleri konusunda bazı aileler çocuklarını ancak böyle bir düzenleme için okula göndermeye razı olabiliyorlar. Açık lise çözümü de aynı şekilde. Özellikle ilçelerden düz liseden nakil olup, il merkezlerinde kendilerine eş değer okullar bulamayacak öğrencilerimiz için illerimizde çok programlı lise sınıfları açıyoruz.” (TÜRKİYE)