DİYANET
Diyanet, devlette sıçrama tahtası
Diyanet İşleri Başkanlığı, ödenek artışında sol şeridi kimseye kaptırmadı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önümüzdeki hafta görüşmeleri başlayacak olan 2014 yılı bütçesinden en fazla ödenek alan kurumların başında yine Diyanet geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı, 5.4 milyar liralık ödeneği ile bütçeden en fazla pay alan 13. kurum oldu.
KENTSEL DÖNÜŞÜME 1.3 MİLYAR LİRA
Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) sonra bütçeden aldığı ödeneği hızlı bir şekilde artan kurumların başında Diyanet geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2012 yılı bütçesinden 3.8 milyar lira, 2013 yılı bütçesinden 4.6 milyar lira pay almıştı. 2014 yılı bütçesinde ise Diyanet'in aldığı ödenek, yaklaşık 800 milyon liralık artışla 5.4 milyar liraya ulaştı.
Diyanet, bu ödenek ile birçok icracı bakanlığı solladı. Örneğin, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 1.3 milyar liralık ödenek verilirken Diyanet'e yaklaşık dört kat ödenek verilmesi öngörüldü. 2014 rakamlarına göre, Orman ve Su İşleri, Kalkınma, Gümrük ve Ticaret, Gençlik ve Spor, Ekonomi, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile AB Bakanlığı'nın toplam ödenek teklifi ancak Diyanet'e ulaşabiliyor.
İÇİŞLERİ'Nİ GEÇTİ
Diyanet, 5.4 milyar liralık bütçesi ile 3 milyar 550 milyon liralık ödenek teklifiyle İçişleri Bakanlığı'nı, 2 milyar 514 milyon lirayla Sağlık Bakanlığı'nı, 1 milyar 868 milyon lirayla Dışişleri Bakanlığı'nı, 1 milyar 550 milyon lirayla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı, 1 milyar 416 milyon lirayla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı, 1 milyar 329 milyon lirayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı, 1 milyar 324 milyon lirayla Ekonomi Bakanlığı'nı, 970 milyon lirayla Kalkınma Bakanlığı'nı, 652 milyonla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı, 644 milyon lirayla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nı, 519 milyon lirayla Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nı ve 142 milyon liralık bütçe ödenek teklifiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı'nı geride bıraktı.
PERSONEL SAYISI ARTTI
Diyanet'in bütçeden aldığı payın artmasında personel sayısında yaşanan hızlı artış etkili oldu. Başkanlığın verilerine göre, 2002 yılında AKP'nin iktidara geldiği tarihte 74 bin olan Diyanet'in kadrosu, bugün itibariyle 118 bine ulaştı. Ayrıca, Diyanet'e tahsis edilen toplam kadro sayısı ise 141 bine ulaştı. Kadroların yaklaşık 23 bini ise boş bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı birçok kuruma da geçiş merkezi haline geldi. Kurumdan, diğer kurumlara yılda ortalama olarak 2 bin kişi yatay geçiş yapıyor. Yine son üç yılda torba kanunları ile yapılan düzenlemeler ile vekaleten görev yapan başkanlık personeline sınavsız olarak kadroya geçiş imkanı sağlandı. (taraf)