EĞİTİM
Dershaneler 'Özel Öğretim Kursu' Oluyor
Avcı, dershanelerin yapılan yeni yönetmelik düzenlemesiyle birlikte "özel öğretim kursu" adı altında tanımlandığını açıkladı.
Dershane özel öğretim kursu oldu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, düzenlemenin detaylarını düzenlediği basın toplantısında şöyle anlattı:
''Yasada dershane kavramı çıkartıldığı için bir boşluk oluştu. MEB çocuklarımızı özellikle takviye alma ihtiyacı duyan velilerimizin taleplerini ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeyi yapacağımızı söylemiştik. AYM'nin gerekçeli kararında yaptığımız düzenleme özele dokunan düzenleme değil. AYM, ölçülü davrandınız mı diye değerlendirmiş. Okul dışı eğitim aldırmak isteyen velilerimizin taleplerini karşılayacak düzenlemeleri ayrıntılı açıkladık. Özel okula dönüştürme düzenlemesi yaptık. Geçiş imkanı sağladık. AYM de uygulamamızı doğru buldu. Bütün devlet okulları isteyen her öğrenciye verdiğimiz ücretsiz takviye kursları açtık. 112 binin üzerinde öğretmenlerimiz takviye kursu verdi. Biz öğrencilerimizi okul dışı takviye alma imkanlarını genişletecek uygulamaları zaten başlatmıştık. AYM bunları da yeterli bulmamış olmalı. AYM'nin gerekçeli kararındaki ilkesini göz önüne alarak gerekli düzenlemeyi yaptık.”
“Yönetmelik yarın çıkar”
Avcı yönetmeliğin yayınlanma tarihi ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Başbakanlığa gönderdik bugün Resmi Gazete'de yayımlanır yarın çıkar. Yasada dershane diye bir kurum tanımı yok buna karşılık gerek anayasa gerek MEB temel kanunu Türkiye'de yapılacak her türlü eğitim öğretimin MEB denetiminde yapılmasına ilişkin hükümler var. MEB de herhangi bir kurum açma yetkisi için müracaat ettiğinde kriterlere uyuyor mu buna bakıyoruz programı uygun mu buna bakıp izin veriyoruz.
Kursları daha önce çeşitli kurslar başlığı altındaki kategoriyi 4 sınıfta topladık. Özel öğretim kursları adı altında tanımladık. Kurslar aynı binada 3 bilim dalında eğitim verebilecek. Kurslarda 16'nın üzerinde bir sayı olamaz.''
En fazla 3 bilim grubundan açılabilecek
"Özel öğretim kursuları hafta içi ve hafta sonunda öğrencilerimize okul dışı eğitim desteği almak isteyen öğrencilerimize kurs vermek üzere düzenlenmiş kurumlardır. Bu kurumların hangi programları uygulayacağı yönetmelikte vurgulanıyor. Çeşitli bilim gruplarını oluşturduk. Matematik, fen ve sosyal bilimler grubu gibi. Talim ve Terbiye Kurulu tarafından bu bilim gruplarına ilişkin çerçeve kurs programı hazırlandı. Dolayısıyla özel öğretim kursuna dönüşmek isteyen kurumlar Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış olan kurs çerçeve yönetmeliğinde sınıflandırılan, bilim gruplarından istedikleri en fazla 3 tanesinden kurs açabilecekler. Fiziki altyapıları nasıl olacak, programları haftada kaç saat hangi özel şartlar açılabilecek yönetmelikte açık bir şekilde tanımlanıyor. Dolayısıyla yarından itibaren, AYM’nin okul dışı eğitim alma ihtiyacına yaptığı vurguyu karşılayacak şekilde özel öğretim kursları hayatımıza girecek.
Öğrencilerimiz, velilerimiz okullarımızda verdiğimiz takviye kursları var. Onu yeterli bulmuyorsa, illa serbest piyasadan kurs almak istiyoruz diyorlarsa, bunların verileceği yerler de özel öğretim kurslarıdır. Bu sürecin yürütülmesinde sektör temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde bu kursların hangi temel çerçevelerde yürütülmesi gerektiğini, ihtiyacın neler olduğunu sertör temsilcilerinden aldık."
Temel liselerde özel öğretim kursu açabilecek
"Temel liselere de hafta içinde kendi öğrencilerine, hafta sonlarında da mezunlara özel öğretim kursu açma hakkı verildi. Yönetmelikte o da var. Daha önce duyurduk, mezunlarımız için de halk eğitim merkezlerinde ücretsiz takviye kursları var. Şimdi özel öğretim kursları adı altında yeni bir alternatif daha oluşturmuş oluyoruz. Ayrıca özel okullarımız da kendi okullarında kendi öğrencilerine takviye kursu açabiliyor. AYM’nin gerekçeli kararında belirtilen okul dışı eğitim alma seçeneklerinin çoğaltılması talebi de karşılanmış oldu. Şimdiye kadar müfredatlarda yaptığımız değişikliklerle zaten biz çocuklarımızın herhangi bir ilaveye ihtiyaç duymadan geçiş dönemini yapabilecekleri düzenlemeyi yaptık. Ancak bu bir geçiş dönemidir. Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünen velilerimiz olduğunu biliyoruz. Onlar için de bu düzenlemeyi yaptık."
Kurs saatleri 3-8 saat arasında sınırşandırıldı
"Talim Terbiye Kurulu bu kurslarda müfredata bağlı olarak verilecek eğitimlerin hangi alanlarda olacaklarını belirledi. Bunlar matematik, fen ve sosyal bilimler adı altında üç bilim grubu şeklinde gruplandırıldı. Takviye alacak öğrencilerin okul yükü var, o yüzden kursların saatleri pedagojik olarak belirlenerek sınırlandırıldı. Okul yükü sebebiyle kurumlar daha fazlasını istese de zaten dersler yetmez. Yönetmelik açıklanınca göreceksiniz, kurs saatlerini 3-8 saat arasında diye belirledik. "
Mezunlar 6 gün kursa gidebilecek
"Özel kurslar hafta içi ve hafta sonu olabilecek. Mezunlar haftada 6 gün özel öğretim kurslarına gidebilir. Üç bilim grubunda eğitim alabilir. Ancak hafta sonu sadece bir gün kurs olacak. Okullarda kayıtlı çocuklarımıza dinlenme payı bırakmak istedik. Cumartesi olacak, pazar olmayacak."