EĞİTİM
Dershane Yasası İptal mi Edilecek?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen dershanelerin kapatılmasını da öngören, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair MEB yasasını onaylamasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği belirtildi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dershanelere ilişkin yasayı Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıkladı.
Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
“DÜZENLEME, ANAYASANIN TEŞEBBÜS ÖZGÜRLÜĞÜ MADDESİNE AYKIRI”
Milli Eğitim ile ilgili yasanın dershanelerle ilgili düzenlemesinin Anayasa’nın teşebbüs özgürlüğü maddesine aykırı olduğunu ifade eden Hamzaçebi şöyle dedi:
“Milli Eğitim Bakanlığında toplam 40 bin yöneticinin görevine kanunla son verilmektedir. Bu da anayasanın hukuk güvenliği ilkesine çok açık bir şekilde aykırıdır.
Özel yetkili mahkemeleri ve Terörle Mücadele Kanunun 10. Maddesini kaldıran düzenlemeleri olumlu buluyoruz. Bunlar CHP’nin de teklifidir ama onun dışında meydanları göstericilere, ifade özgürlüğünü ifade etmek isteyenlere kapatan düzenlemeler vardır. Soruşturmayı mevcut yolsuzluk soruşturmasını örtbas etmeye yönelik düzenlemeler vardır. Bunları da anayasaya açıkça aykırı değerlendiriyoruz ve Anayasa Mahkemesine bunları götüreceğiz ve bunların çalışmalarını yürütüyoruz.
Üyelerine yazdığı mektupta yasal haklarımızı arayacağız diyen ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, CHP’nin konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını belirtti.
ÖZ-DE-BİR Başkanı FARUK KÖPRÜLÜ’nün Dershane Yasası ve Yasal Sürece İlişkin Üyelere Mektubu:
Bilindiği gibi Dershanelerin Kapatılmasını ve MEB Kadrolarını Boşaltan “Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”, 1 Mart 2014’te TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Dershane tanımını 5580 sayılı Yasadan çıkaran ve dershanelerin 1 Eylül 2015′ten itibaren kapanmalarını hükme bağlayan Yasa, bizim bu süreçte ısrarla karşı çıktığımız haliyle kabul edilerek kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmayıp dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bırakmıştır.
Cumhurbaşkanlığının onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe girecek bu Yasa’nın gerek Mecliste Komisyon çalışmalarında gerek Mecliste görüşülmesi sürecinde Parlamenterler düzeyinde bir dizi görüşmeler yapmış en azından sürenin 1 Eylül 2015 tarihinden 2016 Haziranına kadar uzatılması talebimizi iletmiştik.
Bu girişimlerimizden de ne yazık ki bir sonuç alınamamıştır. Esasen tamamen siyasal bir tercih nedeniyle bizlere dayatılan bu durumla ilgili olarak başlattığımız hukuksal süreç de yeni bir boyut kazanmıştır.
Ana Muhalefet Partisi CHP ile yaptığımız görüşmelerde, Yasa’nın Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra CHP tarafından Anayasa Mahkemesine taşınacağı kesinleşmiştir.
Biz de Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru sürecinde hak kayıplarımızın neler olduğunu ve bunların korunmasına yönelik yasal haklarımızı içeren bir çalışmayı, ilgili partiye sunmak üzere başlatmış bulunuyoruz.
Yönetimimiz, dershanelerimizin karşı karşıya kaldığı bu kabul edilemez haksızlık karşısında her türlü yasal yolların kullanılması konusunda sizlerin de desteğiyle kararlılığını devam ettirecektir.
Hukuk çevreleriyle yaptığımız son görüşmelerimiz, bu çabalarımızdan olumlu sonuçlar alacağımıza olan güvenimizi pekiştirmiştir.
ÖZ-DE-BİR Yönetimi olarak bu süreçte, üyelerimizin uğradığı haksızlığa karşı tüm yasal yollara başvuracağımızı bildirir; çalışmalarınızı kaygılarınızı yöneterek, karamsarlığa düşmeden sürdürmenizi diler, sevgilerimi sunarım.” (sözcü)